Cumhuriyetin ilanının 95’nci yıl dönümünü kutlamanın coşkusu içinde olduklarını belirten ve “Cumhuriyet yeniden doğuştur” diyen CHP Parti Meclisi ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili avukat Sevda Erdan Kılıç yaptığı yazılı açıklamada, bütün vatandaşların Cumhuriyet Bayramını kutladı. Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatma inancı ve kararlılığı içinde olduklarını vurgulayan Kılıç, açıklamasında şunlara değindi.

“Her ulusun kaderini değiştiren önemli dönüm noktaları vardır. Bugün 95’nci yıl dönümünü coşkuyla kutladığımız Cumhuriyetimiz de sadece ulusumuzun değil, sonuçları itibarıyla hem coğrafyamızın hem de bütün mazlum ulusların kaderini değiştiren tarihimizdeki en önemli dönüm noktalarından biridir. Ulusal kurtuluş ve bağımsızlık mücadelemizin zaferle sonuçlanması ve 29 Ekim 1923’te cumhuriyetle taçlandırılması modern Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temellerini oluşturmuştur. Hukukun üstünlüğünü, ulusal egemenliği ve parlamenter demokrasiyi esas alan cumhuriyetimiz, ilk yıllarından itibaren her alanda büyük bir ilerleme sağlanmış ve Türkiye bütün dünyada saygınlığı olan model bir ülke konumuna erişmiştir. 95 yıllık bu süreçte demokrasimiz ara ara kesintiye uğratılsa da, cumhuriyetimizin kazanımları sayesinde bütün zorlukların üstesinden gelinmiştir. Ancak bugüne baktığımızda cumhuriyetimizin ve parlamenter demokrasinin bilinçli olarak itibarsızlaştırıldığı, kutuplaştırıcı ve ayrımcı politikalarla laik ve üniter yapının bozulduğu, egemenliğin ulus adına tek bir kişide toplandığı bir dönemle karşı karşıyayız. Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi yol ayrımına sürükleyen bu politikalara karşı bizler, başta Atatürk ilke ve devrimleri olmak üzere cumhuriyetimizin kazanımlarını, demokrasiyi, hukuk devletini, temel hak ve özgürlükleri, kadın – erkek eşitliğini, adaletin bağımsızlığını, yargının tarafsızlığını, refahın hakça paylaşımını, yurtta ve dünyada barış ilkesini koruma sorumluluğuyla baş başayız. Bu bağlamda mücadelemizden asla yılmayacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır. Çünkü cumhuriyet; Türkiye için sadece cumhuriyet değil, çok daha fazlasıdır. Bağımsızlıktır, özgürlüktür, ulusal egemenliktir, demokrasidir, hukuktur, insan haklarıdır, barıştır, kardeşçe yaşamaktır, hoşgörüdür, uzlaşmadır, çağdaşlıktır ve en önemlisi kültür birlikteliğidir.

Bu düşüncelerle Cumhuriyetimizin 95’nci yılını ve bütün ulusumuzun cumhuriyet bayramını kutluyor, başta devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere yarınları aydınlık çağdaş, laik ve demokratik bir Türkiye mücadelesinde yaşamını yitirenleri şükranla anıyorum.

Editör: Haber Merkezi