İZ GAZETE- Özbekistan uyruklu ev işçisi Nadira Kadirova’nın AK Parti Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli ölümü ve Kadirova’nın abisi ile arkadaşı Leyla Niyazova’nın işvereni tarafından cinsel istismara maruz kaldığına dair ifadeler basında yer almıştı. Konuyu meclis gündemine taşıyan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Nadira Kadirova’nın kamuoyuna intihar ettiği şeklinde lanse edilen şüpheli ölüme dair Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “Kovuşturmaya Yer Yoktur” kararı vermesi toplum vicdanını rahatsız etmiştir” dedi.

ANNE: ŞİRİN ÜNAL SEN KATİLSİN

Basında ve sosyal medyada iktidar partisine mensup bir milletvekilinin evinde ve kendi silahıyla şüpheli şekilde genç bir kadının ölümünün üstünün örtüldüğü iddialarını dile getiren Kemalbay, anne Rano Kadirov’nın kızını Şirin Ünal’ın öldürdüğünü, ‘ Benim canım kızımı öldürdün Şirin Ünal sen bir katilsin’ sözlerini hatırlattı. Ailenin bütün çabalarına rağmen Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından takipsizlik kararı verildiğini ifade eden Kemalbay, kapatılan dosyanın, etkin soruşturmanın hukukun temel ilkelerine uyulmadığı gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru ile taşındığını hatırlatan Kemalbay, “Nadira’nın yaşamını yitirdiği odasında bir tartışmanın, bir boğuşmanın yaşandığına dair şüphelerin oluşmasına neden olmaktadır. Milletvekili Şirin Ünal’ın kızı Duygu Ünal’ın da ölüm anında aynı binada bulunmasına rağmen usule aykırı bir şekilde olay yeri inceleme ekibine eşlik ediyor olması, Olay Yeri İnceleme Ekibinin çalışmalarının kayıtlı olduğu bir videoda bir polis memurunun gelen bir telefon aramasına ‘sizinle alakalı bir şey yok’ dediği duyulmaktadır. Bu da olay yeri inceleme esnasında da olayın yönlendirildiği veya yakından takip edildiğine dair oluşan şüpheleri güçlendirmektedir” açıklamasında bulundu.
ADALET SAĞLANACAK MI?
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e, “Göçmen ev işçisi Nadira Kadirova için etkin bir soruşturma yürütülerek adalet sağlanacak mıdır?” diye soran HDP’li Kemalbay şu sorularının da yanıtlanmasını istedi:

Cumhuriyet Başsavcılığınca 23 Eylül 2019 tarihinde olay yeri incelemesinin yapıldığı esnada polis ekiplerince çekilen görüntüler dava aşamasında incelenmiş midir? İncelenmediyse neden?
İlk olay yeri inceleme ekibinde kimler vardır?
İkinci bir olay yeri inceleme ekibi olay yerine gitmiş midir? Gitti ise kaç saatlik bir ara ile gitmiştir?
İlk olay yeri inceleme tutanağı ile fotoğraflar ve video kaydı Nadira Kadirova’nın mahkeme dosyasına konmuş mudur? Konmadı ise neden?
Cumhuriyet Savcılığına sunulan tutanak dışında 2. bir yazılı olay yeri inceleme tutanağı ve fotoğraflar var mıdır? Var ise tutanakların karşılaştırılması yapılmış mıdır?
Basında kısıtlı bir kısmı yer alan görüntüler olay yeri inceleme görüntülerinin tamamı mıdır? Yoksa devamı var mıdır?
“Kovuşturmaya Yer Yoktur” denilen bir dosyanın yaklaşık bir yıl kadar sonra olay yeri inceleme görüntülerinin basına yansıtılmasının nedeni bu olayın aydınlatılmasını isteyen birileri tarafından sızdırılmış olduğu anlamına mı gelmektedir?
İlk olay yeri inceleme tutanağında yer alan mesela Nadira’nın cansız bedeni ile silah arasında1.5 metre mesafede olduğu şeklindeki yazılı tutanak ile bilgisayarda hazırlanan krokide 53 cm. olduğu gibi bu ve benzeri şekilde ilk olay yeri inceleme tutanağı ile mahkemeye sunulan tutanak arasında başka çelişkiler var mıdır?
Anayasa Mahkemesine yapılan başvuruda silah uzmanlarının da verdikleri bilgiler doğrultusunda intihar eden bir kişinin 4.5 Kg. ağırlığında bir silahı 1.5 metre mesafeye fırlatmasının mümkün olmadığının, bu mesafenin en fazla 25 ila 40 cm. olabileceği ifade edildiği göz önüne alındığında olay yeri inceleme tutanakları arasındaki çelişkilere neden itibar gösterilmemiştir?
Adli gerçeğin ortaya çıkmasında önemli olan silahın ve şarjörün üzerinde parmak izi araştırması yapılmadığına dair iddialar gerçek midir? Değilse ve parmak izi araştırması yapıldı ise parmak izine ulaşılmış mıdır? Ulaşıldı ise kime ait parmak izine ulaşılmıştır?
Görüntülerde yer alan duvardan çıkan merminin atış yönü, mesafesi ve yüksekliğinin tespitinin yapılmadığına yönelik iddialar doğru mudur? Doğru ise neden yapılmamıştır?
Olay yerinde Nadira Kadirova’ya ait olduğu belirtilen cep telefonunun ekranında yer alan mesajın fotoğrafı çekilmiş midir? Çekildi ise mesajın içeriği nedir? Yok olmasının veya silinmesinin önüne geçmek amacıyla çekilmesi ve kayıt altına alınması usulen gerekirken çekilmedi ise neden çekilmesinden imtina edilmiştir?
Nadira’nın Türk ve Özbek dilinde yazılmış mesajları çözümlenirken belki de önemli bir bilgi ve delil oluşturacak olan sesli mesajlarının deşifre edilmemesinin nedeni nedir?
Olay günü İstanbul’dan geldiğini ve kızı ile birlikte havaalanından eve döndüğünü ileten Şirin Ünal’ın seyahatine dair bir belge dosyada bulunmakta mıdır?
Milletvekili Şirin Ünal’ın kızı Duygu Ünal’ın da ölüm anında aynı binada bulunmasına rağmen usule aykırı bir şekilde olay yeri inceleme ekibine eşlik etmesine izin veren görevliler hakkında herhangi bir soruşturma ve cezai işlem yapılmış mıdır?
Leyla Niyazova’nın vermiş olduğu ifadede Nadira Kadirova’nın işvereni tarafından cinsel istismara maruz kaldığının belirtilmesi, Nadira Kadirova’nın annesi ve kardeşinin beyanlarına rağmen Ankara Cumhuriyet Savcılığının Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nin 5. Maddesine aykırılık oluşturacak şekilde bir soruşturma yürütmesinin nedeni nedir? İki tanık tarafından da işvereni tarafından cinsel tacize uğradığına dair ifadeler olmasına rağmen neden sadece intihar edeceğine dair ifadeler dikkate alınmıştır?
“Kovuşturmaya yer yoktur” kararı verilerek kapatılan Nadira Kadirova’nın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesine dair olay yeri incelemesi sırasında polis kamerası tarafından çekilen görüntülerden elde edilecek delillerden hareketle yeni bir soruşturma açılacak mıdır?


 

Editör: Haber Merkezi