Cengiz Aldemir/ ANKARA - Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, atık işçilerin ekmeğini kazanmak için bu işi yaptıklarını, bunu yaparken hem ekonomi hem de ekolojiye büyük faydaları olduğunu söyledi. 

SOSYAL DIŞLANMAYA MARUZ KALDILAR

Atık işçilerinin böylesine önemli bir görev üstlendikleri hâlde 500 bine yakın katı atık işçisinin sağlıksız koşullarda, sosyal güvenceden yoksun, düşük gelirle ve düşük ücretle çalıştıklarını, sosyal dışlanmaya maruz kaldıklarını vurgulayarak, " Şimdi de İstanbul Valiliği tarafından kriminalize ediliyor. Anayasa'nın 49'uncu maddesi "Çalışmak herkesin hakkıdır." diyor ve devletin buradaki görevini hatırlatıyor. Devlet işsizliği önlemek için elverişli ekonomik ortam yaratmakla görevlidir. Hükûmet bu görevi yapmıyor, atık işçilerini mağdur ediyor. Atık işçileri kendimizi bildik bileli varlar, şimdi neden istenmez oldular, aslında buna bakmak gerekiyor. Neden bu alanı düzenleyip emekçileri insana yakışır iş koşullarında çalıştırmıyorsunuz?" dedi.

240 EMEKÇİYE CEZA KESİLDİ

İstanbul Valiliği kararıyla Ümraniye, Bahçelievler, Sancaktepe, Bakırköy ilçelerinde 200'e yakın atık deposunun basılarak 240 emekçiye ceza kesildiğini, 145'i Afganistanlı göçmen 286 kâğıt işçisine idari ceza işlemi uygulandığını anımsatan Kemalbay, "Afgan göçmenleri Taliban'a teslim etmek mi istiyorsunuz?" diye sordu.  

ACI ÖRNEK DURSUN GÜLLÜ

Dünya Kız Çocukları Günü'nde, Bahçelievler'de çöpten atık toplarken, zabıta tarafından darp edilen 17 yaşındaki kız çocuğu Dursun Güllü'nün 

raporu olduğunu, çekçeğine el konulmasına tepki gösteren Kemalbay, "Sizin kız çocuklarına reva gördüğünüz yaşam standardı bu mu? Ortada kimsenin göze alamayacağı, kirli, tehlikeli, yoğun bir emek var. Kadın, çocuk, genç, yaşlı vatandaşlar gece yarıları, şafak vakitleri çöpten gelir elde etmeye çalışıyor. Nasıl bir mecburiyettir hiç düşündünüz mü? Çöpten çıkarılanlar ekmek, süt, kiraya dönüşüyor. Çöpten elde edilen gelir elektrik, su, doğal gaz ve hatta 2 kattan fazla olan kömür faturaları için harcanıyor" ifadelerini kullandı.

BU SİZİN UTANCINIZ

İstanbul Valisinin kayıt dışı, sağlıksız koşullarda izinsiz, ruhsatsız olduğu için denetim yapıyoruz"  sözlerini eleştiren HDP'li Kemalbay, iktidar sıralarına dönerek, "Hadi oradan diyorum. Ruhsat verdiniz de almadılar mı? Sağlıklı koşullar yarattınız da kabul etmediler mi? Bakın, kâğıt işçileri diyor ki: "Ne yaptık size? Alın terimizle ekmeğimizi kazanıyoruz, kimin malına göz diktik, atıklarımıza devlet göz koymuş." Bilmiyorum, sosyal medyada gördünüz mü? 74 yaşındaki bir amca şöyle diyor: "Çalışmak zorundayız. Ameliyat oldum, parmağım kesildi, sancı içindeyim ama çalışıyorum." ağlayarak bunu anlatıyor. Bu utanç sizin utancınız" diye seslendi.

FAKİRİ HOR GÖRÜR OLDUNUZ

AKP milletvekillerine, "Belki aranızda bazılarınız bir zamanlar yoksulluk içinden buraya gelmiştir ama şimdi mağrur oldunuz, garibanı da, fakiri de hor görür oldunuz çünkü siz, zengini zengin, yoksulu yoksul yapmayı iyi biliyorsunuz" sözleriyle eleştirilerini sürdüren HDP'li Kemalbay, atık toplayan emekçileri yasal statüye sokulmadığını vurgulayarak, "Söyleyin, çöpleri şirketlere mi ihale edeceksiniz? Şirketler daha çok rant kazansın, kâr kazansın diye mi katı atık emekçilerine düşman oldunuz? Kaç yıldır çalıştaylar yaptınız dostlar alışverişte görsün diye, hiçbir sorunu çözmediniz. Geri dönüşüm işçilerini yasal statüye kavuşturmadınız, onların taleplerine gözlerinizi tıkadınız. Sizin çözümünüz depoları basmak, polis göndermek, depodaki mallara el koyup bir de o malları satmak" diye konuştu.

ATIK EMEKÇİLERİ SOSYAL GÜVENCE İSTİYOR

HDP İstanbul milletvekillerinin ekim ayındaki atık depo baskınlarını yakından izlediklerini, depolarda nöbet tuttuklarını belirten Kemalbay, atık işçilerinin taleplerini dile getirerek şöyle konuştu: Ekonomi Politik Komisyonu olarak atık emekçileri için görüşmeler yaptık, katı atık işçilerinin sorunlarını, çözüm önerilerini konuştuk; onların talepleri şunlar: İstanbul valiliği talimatı geri çeksin. Tutuklanan kâğıt işçileri serbest bırakılsın. El konan motorlu çekçekler iade edilsin. Geri dönüşüm işçilerine yasal statü verilsin, sigorta ve emeklilik hakları verilsin; işçilerin iş güvencesi ve iş güvenliği koşulları düzenlensin, çalışma ve barınma koşulları iyileştirilsin. Yapılması gerekenler baskınlar değil, yapılması gerekenler katı atık emekçilerinin sorunlarını çözmektir. Şirketlere değil, katı atık emekçilerine zamanınızı ayırmanız gerekiyor."

Editör: Haber Merkezi