Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Genel Kurulu'nda Turizm Teşvik Yasası üzerine konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Turizmi teşvik yasası değil, aslında bu yandaş sermayeyi ihya etme yasası, bunu hep söylüyoruz, söylemek zorunda kalıyoruz" dedi.

DOĞA VE KÜLTÜR KATLİAMI YAPILIYOR

Doğa ve kültürel varlıkların katledildiğini belirten Kemalbay, ''Aslında  hiçbir şey yapmasanız turizm ancak o zaman teşvik edilebilir. Siz turizmi ortadan kaldırıyorsunuz, kıyıların betonlaştırılması bunun örneğidir; Kaz Dağları'nın, Saros Körfezi'nin yok edilmesi, Sur'un bir hapishane hâline dönüştürülerek hafızasının ve kültürünün yok edilmesi, Seferihisar'da zeytinliklerin ve doğanın JES'lere peşkeş çekilmesi, Hasankeyf'in sular altında kalması sadece birkaç örnek ve bunların hepsi aslında bir katliamdır" diyerek tepki gösterdi.

TURİZM EMEKÇİLERİ UNUTULDU

Turizm sektöründen bahsedilirken zor koşullarda yaşayan sektör emekçilerinden hiç bahsedilmediğine dikkat çeken Kemalbay, "Emekçilerin çalışma koşulları, hakları başta olmak üzere bu konuda herhangi bir çaba ve teşvikten bahsedilmiyor. Oysa turizm işçisi en güvencesiz koşullarda çalışıyor ve pandemi döneminde bu koşullar daha da ağırlaştı; sigortasız çalışma çok yaygın, uzun iş saatleri var, sezon sonlarında askıda çalışma yaygınlaştı, iş kazaları ve meslek hastalıklarının üzerine gidilmiyor. Bundan on yıl önce Antalya Rixos Otel'de stajyer olarak çalışıyordu ve Burak Oğraş öldü. Ailesi on yıldır adalet arıyor ama burada adalet sağlanmış değil hâlâ. Sigortası dahi olmadan çalışan milyonlarca turizm emekçisinin durumu ne olacak? Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği güvencesiz çalıştıkları için alamadılar ve şimdi, sigortalı çalışanlar da yine bu destekleri alamıyorlar ve turizm sektöründe işsizlik giderek büyüyor" uyarısında bulundu.

TURİZM EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ

Turizm emekçilerinin İşsizlik Fonu'ndan işsizlik maaşı, elektrik, su, doğal gaz, barınma gibi desteklerin verilmesini, güvencesiz çalışma sorunlarının çözülmesini, çalışma yasasındaki sekiz saatlik iş süresine uyulması taleplerini dile getiren Kemalbay, "Bu yasa teklifi turizm çalışanlarının taleplerini karşılamıyor. Bu alanı düşünmeliyiz ve buraya yönelik yasalar çıkartmalıyız" teklifinde bulundu.

SURUÇ'TA ADALET HALA SAĞLANAMADI

Kemalbay konuşmasının sonunda, 20 temmuz 2015'te 33 sosyalist genç, SGDF'li öğrencinin Kobani'ye yardım götürmek için gittikleri Suruç'ta IŞİD'in canlı bombasıyla katledildiklerini, Suruç için adalet hâlâ sağlanamadığını anımsatarak şöyle konuştu: "33 düş yolcusunu burada saygıyla anıyorum ve yaralanan öğrencileri selamlıyorum. Suruç için adalet, herkes için adalet olacaktır. Yine, 25 Temmuz tarihi, 12 Eylül faşist cuntası tarafından katledilen devrimci işçi önderi, DİSK İLERİCİ DERİ-İŞ Sendikası Başkanı ve Sosyalist Vatan Partisi MYK üyesi Kenan Budak'ın ölümünün 40'ncı yıl dönümüdür. Kırk yıl önce 25 Temmuz 1981'de İstanbul Yedikule'de polis kurşunuyla katledilen Kenan Budak, 25 Temmuzda Silivrikapı'da dostları, arkadaşları tarafından anılacaktır. Ben de buradan saygıyla anıyor ve Kenan Budak'ı selamlıyorum."

Editör: Haber Merkezi