İZ GAZETE- Birçok türe ev sahipliği yapan ve çok özel bir ekosisteme sahip olan Artvin ilinin madencilere peşkeş çekildiğini vurgulayan HDP’ İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Karadeniz’de özel bir yere sahip Artvin’in ekosistemi maden ruhsatları ve kimyasal gübreyle yok edilmek üzere. Tarım Bakanlığı tarafında uygulanan yanlış politikalar sonucu Artvin’inde doğal yaşam alanları zarar görmekte. TEMA Vakfı’nın yaptığı açıklamaya göre Artvin’in yüzde 71’i maden ruhsatı almış, ilin tarım alanlarının yüzde 47’si, önemli doğa alanlarının ise yüzde 57’si madenlere ruhsatlı. Var olan tarım arazileri ise uygulana kimyasal gübreyle yok olma tehlikesi altında. Toprak analizleri yapılmadan, toprağın ne kadar gübreye ihtiyacı olduğu tespit edilmeden yapılan azotlu gübre uygulamasıyla toprak verimsizleşmektedir” dedi.

KARADENİZ TOPRAKLARI ZARAR GÖRÜYOR

Dünyanın birçok ülkesinde başlatılan organik gübreleme çalışmasının Tarım Bakanlığı tarafından Karadeniz’de de planlanmasına rağmen gerçekleştirilmediğine dikkat çeken Kemalbay, organik tarıma geçişin elzem olduğu Karadeniz topraklarının azotlu gübreyle zarar görmeye devam ettiğini söyledi. Aşırı miktarda azotlu gübreleme ile toprağın mineral değerinin düştüğünü ve canlı ekositemin zarar gördüğüne dikkat çeken Kemalbay, “. Aşırı kimyasal gübre toprağa ve bitkilere verdiği zararla birlikte toprak yüzeyinin aşınmasına sebep olarak erozyona neden olmakta. Bütün bunların yanı sıra kimyasal gübre suya karışarak, akarsu ve nehirlerdeki fosfat miktarının yükselmesine sebep olarak su ekosistemine de zarar vermektedir. Organik gübreye geçiş Artvin için elzem konulardan biridir” dedi.

ARTVİN HALKI NEREDE TARIM YAPACAK?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, “Maden ruhsatı verilen alanlar için bilir kişi raporları tamamlanarak onay alınmış mıdır? Yüzde 71’ine maden ruhsatı verilmiş Artvin halkı nerede tarım yapacak?” sorusunu yönelten Kemalbay, şu sorularına da yanıt istedi:

Karadeniz’de Tarım bakanlığının organik tarıma geçiş projesi neden ertelendi?

Organik tarıma ne zaman geçilmesi ön görülüyor?

Bakanlığınız tarafından Artvin için toprak analizi yapılmış mıdır?

Editör: Haber Merkezi