CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE -  Meclis genel kurulunda söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, konuşmasının başında, Berkin Elvan'dan Medeni Yıldırım'a Gezi direnişinde katledilenleri saygıyla selamladı. Türkiye'de çalışma yaşamının Allah'a emanet olduğunu belirten Kemalbay, Çalışma hayatında tam bir kölelik sisteminin yaşandığını, ayrımcılık ve hak gasplarının yanı sıra, güvencesiz esnek çalışma biçiminin AKP iktidarlarının bir marifeti olduğunun altını çizdi. İktidarı sert bir dille eleştiren Kemalbay, “Bu çalışma hayatıyla ilgili hak gasplarını müjde olarak basından duyuran AKP'nin yandaş medyası, taşeron işçilerle ilgili olarak da, taşeronun kadroya verilmesiyle ilgili olarak da yine müjde vermiştir ama her müjdede olduğu gibi burada da taşeronun gerçek anlamda kadroya, kadrolaşmaya açılmadığı, taşeronluğun hem kadro adı altında hem de taşeron sistemi olarak devam ettiğini görüyoruz. Taşeron sistemi çalışana tam bir değersizlik hissi yaratan, ayrımcılık yaratan, eşitsizlikler yaratan bir sistemdir” dedi.

4/D SÖMÜRÜ SİSTEMİDİR

TBMM bünyesinde 17 farklı statüde taşeron işçi çalıştırıldığını belirten Kemalbay, özlük hakları, statüleri, sendikaları, maaşları, görevlendirilme, tayin haklarının yanı sıra, toplu iş sözleşmesinden faydalanmaları açısından bakıldığında, 4/D'li taşeron sisteminin büyük bir sömürü düzeni olduğuna vurgu yaptı.Taşeron sistemiyle, hem özel hem de devlet eliyle işçi emeğinin sömürüldüğünü, yağmalandığını ifade eden Kemalbay, ‘Bu nedenle taşeron sisteminin hiçbir şeyi tartışılamaz.Taşeronun kadroya verilmesi diye bir şey de söz konusu değil, bu bir yalandır. Taşeronlar kadro sistemine geçtikleri hâlde taşeron olarak çalışıyorlar, güvencesiz olarak çalışıyorlar. Dolayısıyla kategorik olarak tüm taşeron sistemi ortadan kaldırılmalıdır, kamu ve özel sektörde taşeron diye bir çalışma kategorisi olmamalıdır, taşeron kavramı hayatımızdan çıkartılmalıdır’ sözleriyle tepki gösterdi.

‘HAKLAR TELAFİ EDİLMELİ’

Önümüzdeki dönemde 1 milyon taşeron işçisinin toplu sözleşmesi olduğunu ve çalışanların geçmişe yönelik kayıplarının telafi edilmesi gerektiğinin altını çizen HDP’li Kemalbay, Taşeronların enflasyona ezdirildiğini söyledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a çağrıda bulunan Kemalbay eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Hem kamu adına çalışanların hem de özelde çalışanların geçmişe yönelik hakları telafi edilmelidir, enflasyona ezdirilmemelidirler. Taşeron işçilerin bütün sorunlarını bu Meclis masaya yatırmalıdır ve gerçek anlamda, taşeron sorununu çözecek bir çözüm önerisi geliştirmesi gerekiyor. Bu bakımdan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanına buradan sesleniyorum: Neden gözlerinizi, kulaklarınızı, ağzınızı kapatıyorsunuz? Neden çalışanları ölüme, güvencesizliğe ve köleliğe mahkûm ediyorsunuz; işçileri işsizliğe mahkûm ediyorsunuz; işçileri, işsizleri intiharlara mahkûm ediyorsunuz? Sorumlusunuz. Gelin, taşeron sistemine son verilmesi için gerekli olan çözümleri Mecliste birlikte tartışalım ve taşeron sistemine el birliğiyle son verelim diyorum” önerisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi