Cengiz Aldemir/ANKARA

Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, konuşmasının başında katledilmesinin 15. yılında Gazeteci Hrant Dink'i anarak, "Seni unutmadık ahparig Hrant Dink'i sevgiyle saygıyla, minnetle anıyorum. Katliamın arkasındaki karanlık gün yüzüne çıkıncaya, hesap soruncaya kadar mücadelemiz sürecek" dedi.

HALKA GÖRE ENFLASYON YÜZDE YÜZÜN ÜSTÜNDE

Türkiye'nin büyük bir ekonomik kriz içerisinde olduğunu belirten HDP'li Kemalbay, ENAG'a göre enflasyonun yüzde 82'lerin, TÜİK'e göre yüzde 30'ların, halka göre ise yüzde 100'lerin üstünde olduğunu vurgulayarak, "Sorunlar üreticiler, tarım sektörü için çok daha ağırlaşmış durumda. Ancak hükûmet sorunların üstünü terörle, kutuplaştırma siyasetiyle, hamasetle örtmeye çalışıyor ve tarım sektörünün, üreticilerin sorunlarıyla hiçbir şekilde ilgilenmiyor. Aralık ayında döviz 18 lira olmuştu, tüm girdilere olağanüstü zamlar yapıldı, fiyatlar arttı ama döviz, dolar 13 liraya indiğinde fiyatlarda herhangi bir düşüş yaşanmadı. Bu fiyat hareketliliğinden üretim sektörü olağanüstü kötü şekilde etkilendi. Özellikle gübre, mazot, ilaç, su gibi girdiler pahalanmıştır ve yanlış ihracat politikaları sebebiyle ürün üreticinin elinde kalmıştır" sözleriyle tepki gösterdi.

TARIMSAL ÜRETİMDE KAZANAN SERMAYE

Tarımsal üretimde kazananın sermaye, kaybedenin üreticiler olduğunu ifade eden Kemalbay, limon üreticisi ve marketler üzerinden örnekleyerek, "Limon tezgâha baktığımız zaman en ucuz 5 lira, dalında 40 kuruş. Bakın, markette ve tarlada limonun değeri bu şekilde, gördüğünüz gibi, markete gidinceye kadar çok fazla zamlanıyor ve çiftçiler, üreticiler borçlanıyorlar çünkü bu girdileri karşılayamıyorlar fakat bakıyoruz ki vergi teşvikleri ya da destekler sermaye kesimine, BİM'lere, market zincirlerine gidiyor. Örneğin BİM, 2021'in üçüncü çeyreğinde 884 milyon TL net dönem kârı elde etmiş, piyasa beklentilerinin üstünde kâr etmiş, bu kârını da yatırıma çevirmiş ama üretici iflas etmiş.  Bunun değiştirilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

ÜRETİCİLİĞE ZARAR VEREN ÖRGÜTSÜZLÜK

AKP'nin büyük sermayeyi, tekelleri desteklediğini, üreticilerin borçları konusunda ise herhangi bir adım atmadığını vurgulayan HDP'li Kemalbay, en önemli sorunların başında örgütsüzlüğün geldiğini belirterek şöyle konuştu: "Üreticiler çok ağır borç yükü altındayken 8 yerden maaş alan Tarım Kredi Kooperatifi Müdürünün toplam aylık kazancı döviz kur artışına paralel olarak 180 bin liradan 230 bin liraya çıkmış durumda. Örgütsüzlük, dağınıklık, bu çarpık Kredi Kooperatifi anlayışı yine üreticiliğe zarar veriyor. Biz üreticinin, çiftçinin elektrik borçlarının silinmesini istiyoruz. Üreticinin ilk etapta 50 bin TL'ye kadar olan borcunun silinmesini istiyoruz ve TL'nin muazzam değer kaybı karşısında üreticinin, limon üreticileri başta olmak üzere bütün tarım üreticilerinin desteklenmesinin çözüm olabileceğini düşünüyoruz." 

Editör: Haber Merkezi