CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Sakarya Hendek'te arka arkaya yaşanan patlamalarda yaşamlarını yitirenlere rahmet, yaralılara sağlıklar dileyerek, “ Gördüğünüz gibi, yaşanan bu katliamlar durdurulamıyor ve bunların faili de bana kalırsa siyasi iktidarın ta kendisidir. Biraz sonra Çorlu tren katliamı üzerindeki bir araştırması önergesinin konuşulacak. AKP sıralarından bu araştırma önergesine "hayır" oyu çıkacak” dedi.

Aynı oturumda AKP Grup Başkan Vekili Sakarya Hendek'teki patlamayla ilgili, "Bu hepimizin sorundur, birlikte bunun üstesinden geleceğiz, birlikte ne yapılması gerekiyorsa bunu meclis yapacak" sözlerini hatırlatarak, AKP’li Zengin’in bu sözlerinin bir retorik ve halkı kandırmak için söylenmiş sözler olarak yorumladı.

ÇİFTE STANDART DAVRANIŞ

Ünlü düşünür Platon'un," Adaletsizliğin en büyüğü, adil olmayıp adil gibi görünmektir." Sözlerini hatırlatan Kemalbay, AKP milletvekillerini çifte standart bir davranış içinde olduklarını belirterek, “AKP iktidarı; adaletsizliğin en büyüğünü yapıyorsunuz. Fakat burada oturup adil olmayıp adil gibi davranıyorsunuz. İşte bunun için zaten bu tahakküm rejimini inşa ediyorsunuz çünkü sırf siz konuşasınız ve sırf halk sizi dinlesin istiyorsunuz, gerçekleri duymasın diye savunma hakkı burada gasbedilmek isteniyor. Yine, gerçekler duyulmasın diye örneğin TMMOB ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Savunma hakkından sonra TMMOB gelecek, daha sonra belki TTB gelecek” öngörüsünü paylaştı.

SUÇLUSUNUZ

Konuşmasına, Fransızların, "Adaletin küçüldüğü ülkede büyük olan artık suçlulardır." özdeyişiyle devam eden Kemalbay, AKP sıralarına dönerek, “Suçlusunuz AKP iktidarı! Suçlusunuz! Suçunuz, gerçekten suçlular olarak her gün büyüyorsunuz. Bakın, bu katliamın sebebi tamamen önlem alınmamasıdır. Önlem neden alınmamıştır? Çünkü kamusal bir kurum olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarını özelleştiriyorsunuz, parça parça bölüyorsunuz, parça parça sermayeye peşkeş çekiyorsunuz. Nereye para girerse orada insan yaşamından önce kâr geliyor. İşte, bu nedenle buralar araştırılmıyor. Siz burada araştırmayı da aynı şekilde, bilinçli bir şekilde örtbas ediyorsunuz çünkü suçlu sizsiniz. Suçlu bu menfezlerin orada su birikmesinin önüne geçecek güvenlikte çalışmayı yapmayanlardır, yani o inşaat şirketleridir. Peki, bu inşaat şirketleri kime bağlıdır? AKP'ye bağlıdır. AKP'nin bütün varlık nedeni sermayeyi ve inşaat şirketlerini var etmektir, bahtiyar etmektir, onları kalkındırmaktır” diye seslendi.

İŞ GÜVENLİĞİ DEĞİL KAR ÖNEMLİ

TCDD’nin, "Menfezler, deprem bölgesindedir, menfezler yüzyıldan eskidir, köprü ve menfezlerin beş yüz yıllık taşkın debisine uygunluğu bulunmamıştır, ani sel ve taşkınlar karşısında can ve mal güvenliği tehlikeye düşecektir." denildiği kendi iç yazışmalarına dikkat çeken Kemalbay, konu ile ilgili hattın gözetiminin talep edildiğini ancak gözetimi yapacak çalışanların işten çıkartıldığı gibi bir çok bilginin yer aldığını vurguladı. Gerekçenin gerçeklerle örtüşmediğini, kaza ile ilgili bilim ve teknolojik bir araştırma ve inceleme yapılmadığını kaydeden Kemalbay, iktidarın bilimi ve mühendisliği reddeden bir anlayışa sahip olduklarını vurguladı. İktidarın işçi sağlığı, iş güvenliği yöntemlerinin hayata geçirilmesini değil, kendi karları peşinde koşmakla eleştirdi.

Editör: Haber Merkezi