Cengiz Aldemir/ANKARA - Köklü bir geçmişi olan, uzman personeliyle kamu yararına faaliyetini sürdüren TCDD’nin zarar eden bir kuruma dönüştürüldüğü uyarısında bulunan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, kurumda talanın önünü açacak özelleştirme uygulamalarının sona erdirilmesi, kamu zararına neden olan ve her yönüyle belirsizliğini koruyan TCDD Teknik A.Ş. yolsuzluğunu meclis gündemine taşıdı. Kemalbay, Sayıştay raporlarından da yola çıkılarak ihlali olan ve göz yuman tüm sorumluların cezalandırılması ve kurumdaki keyfi uygulamaların önüne geçilmesi için konunun araştırılmasını istedi.

KEYFİ KARARLARLA ZARARA UĞRATILDI

165 Yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan kamu yararına kurulu bulunan TCDD’nin, izlenen neoliberal politikalar sonucu verimsizleştirilerek özelleştirilmek istendiğini belirten Kemalbay, belirli siyasi ve sermaye çevrelerinin isteğiyle alınan keyfi kararlar sonucu zarara uğratıldığını sendikasızlaştırılma ve kadrolaşma amacıyla liyakatsiz atamalar yapıldığını, uzman personel kıyımına gidildiği gibi pek çok iddiayı paylaştı.

SİYASİ ÇEVRELERE KAYNAK AKTARIMI

TCDD’nin 2019 yılında tamamen zarar ettirilen bir kurum haline dönüştürüldüğü uyarısının Sayıştay raporlarında da belirtildiğini vurgulayan HDP’li Kemalbay, 

“Kamu eliyle yürütülmekte olan hizmetlerin özel sektöre peşkeş çekilmesi hedefiyle hareket edildiği yönünde pek çok emare bulunmaktadır. Demiryollarının sermayeye sunulması amacıyla pek çok hizmetin dışardan alınmaya başlanarak kalan kurumların parçalanmak suretiyle tasfiye edilmesi ve şirketleştirilmiş bir yapı kurulması hedeflenmektedir. Asli görevleri başta olmak üzere kurumun yapabileceği tüm hizmetler kurulacak şirketler üzerinden ihaleler yoluyla siyasi çevreye kaynak aktarımının gerçekleştirildiği bir mekanizmaya dönüştürülmektedir” dedi.

TCDD 2019 YILINDA 5,3 MİLYON ZARAR ETTİ

Kamusal kaynakların siyasete sırtını dayayan çıkar gruplarınca yağmalandığını ve bunun yolsuzluk yapılması anlamına geldiğini ifade eden Kemalbay, 

Kurumda örgütlü sendikalardan olan KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) tarafından yapılan açıklamaları anımsatarak, “TCDD’den aldığı işleri daha düşük ücretle bir aracı kurum gibi çalışarak ciddi kar sağlayan tutarlarda alt yüklenicilere ihaleyle vermesine rağmen kar elde etmesi gerekirken, tam aksine 2019 yılında neredeyse kuruluş sermayesinin tamamı olan 5,3 milyon TL kadar zarar ettiği Sayıştay raporları ile tespit edildiği de ifade edilmektedir. Fahiş fiyatlara yapılan bu işler TCDD Teknik A.Ş. eliyle taşeron firmalara verilmekte, aradaki farkın bir kısmını taşeron firmalar almakta, kalan büyük kısmını da hiçbir iş yapmadan TCDD Teknik A.Ş.‘nin almış olduğu dile getirilmiştir” bilgisini paylaştı.

BTS’NİN AÇTIĞI DAVALAR

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) nın, TCDD’nin 1. Bölge Müdürlüğü’nün 2021 yılı Bakım Hizmet Alım İşinin TCDD Teknik A.Ş’ye verilmesiyle ilgili 1. Bölge Müdürlüğü ile TCDD Teknik Mühendislik Ve Müşavirlik A.Ş. arasında yapılan Hizmet Alım Protokolün Yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi talebi ile 25.03.2021 tarihinde Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na başvurusunu anımsatan Kemalbay, yine TCDD’nin 3. Bölge Müdürlüğü’nün 2021 yılı Bakım Hizmet Alım İşinin TCDD Teknik A.Ş’ye verilmesiyle ilgili 3. Bölge Müdürlüğü ile TCDD Teknik Mühendislik Ve Müşavirlik A.Ş. arasında yapılan Hizmet Alım Protokolün Yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi talebi ile 04.04.2021 tarihinde İzmir 3. İdare Mahkemesi Başkanlığında dava açtığını anımsattı.

KONU ARAŞTIRILSIN

Kemalbay, Sayıştay raporlarından da yola çıkılarak araştırılması, ihlali olan ve göz yuman tüm sorumluların cezalandırılması ve kurumdaki keyfi uygulamaların önüne geçilmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.