Cengiz Aldemir/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Türkiye'nin ekonomik kriz içerisinde olmasına rağmen, "Tüm sıkıntıları biz çözeriz." diyen Erdoğan'ın tespitini yanlış olduğunu, halkın büyük bir açlık ve sefaletle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Ne Covid sebebiyle bunları yaşıyoruz ne de dış güçlerdir. Bu ekonomik krizin sebebi tek adam rejimidir, enflasyon ve sefalet de sonuç oluyor" dedi.

TEKELCİ SERMAYEYİ SEMİRTECEK TEKLİF

AKP'nin kanun teklifiyle tekelci sermayeyi semirtecek, vergi indirimleri, imtiyazlar, teşvikler, ballı ihalelerin yanı sıra yeni muafiyetlerle zenginin daha zengin, yoksul daha yoksul olacağını vurgulayan HDP'li Kemalbay, İktidar sıralarına dönerek, "Bu yasa teklifiyle, direkt yoksullardan alıp yandaşa aktarmak için hazineye hortum bağlanacak. Emekçiden, emeklilerden, kadından, çiftçiden, küçük esnaftan ağır vergiler toplanıyor ve 5'li çeteye, dolar-TL mevduat sahiplerine aktarılacak. Bu kanun teklifiyle, Türkiye'de var olan iktisadi ve sosyal eşitsizlikler daha da derinleşecek. Diyorsunuz ki: "Şirketler istediği için bu yasayı getirdik." Kurumlar vergisi ödemeyen şirketlere bakıyoruz kârlarına kâr katmışlar, yüzde 600'leri geçen kârlar açıklamışlar ama vergiden muaf tutuluyorlar. Erdemir yüzde 627 kâr etmiş, Telekom yüzde 472 kâr etmiş çok şirket var, sayabiliriz; bu şirketler vergi vermiyor ama enflasyon altında inim inim inleyen vatandaş su alırken, ekmek alırken vergi ödüyor. Halktan, direkt maaşlardan kesilerek ya da dolaylı vergilerle toplanan paralar sermayeye aktarılıyor, bu kabul edilemez" diye seslendi.

SERMAYEYE ŞEVKATLİ AKP, EMEKÇİYE DESPOT

Sermaye sahiplerinden, bankalardan, şirketlerden, mevduat sahiplerinden gelen her teşvik, her vergi indirimi talebinin iktidar partisi tarafından severek kabul edildiğini kaydeden Kemalbay, işçilerin, emekçilerin, kadınların, ekonomik talepleri karşısında iktidarın despotlaştığını, küçük bir basın açıklaması, küçük bir direniş dahi polis terörüyle kriminalize edilerek hukuksuz müdahaleler yapıldığını anımsattı.

AKP KADINLARA TAHAMMÜL EDEMİYOR

Kadın işsizliği ve güvencesizliğinin aşılması gereken çok önemli bir sorun olduğunun altını çizen Kemalbay, "Kadınların yoksul, erkekten daha da yoksul olduğu bir realitedir; çözüm bulunması gereken en önemli sorunların başında geliyor. Kadınlar cinsiyetçi iktisadi politikalar nedeniyle 2 kat yoksulluk yaşamaktadırlar. Bugün bir işe ve bir gelire erişemeyen milyonlarca kadın var. Gelin bu konular için kanun teklifleri getirelim. Ev emekçisi kadınlara sosyal güvence ve sigorta emeklilik hakkı için verdiğimiz kanun teklifi hâlâ getirilmedi. Ev emekçisi kadınlara emeklilik haktır. Sizin kadınlara reva gördüğünüz yaşam kocaya, babaya bağımlı kalmaktır. Biz bunu kabul etmiyoruz, kadınlar kendi ayakları üzerinde durabilmelidirler. Bunun için sosyal devlet ilkesi gereği bir hak olarak desteklenmelidirler ama siz değil kadınların ekonomisini güçlendirmek, kadınların hak aramasına dahi tahammül edemiyorsunuz" sözleriyle tepki gösterdi.

KADIN TALEPLERİNİ YANINDAYIZ

Meclis önüne gelen "Kampüs Cadıları" adlı kadın örgütü üyelerinin yaka paça gözaltına alınmasının iktidarın, kadın düşmanı politikalarının bir tezahürü olduğunu vurgulayan HDP'li Kemalbay, "Patronların ekonomik sorunu var da bu genç kadınların ekonomik sorunu yok mu sizce? Bankalarda istifledikleri dolarları, mevduatları yok diye; şirketleri, hanları, hamamları yok diye mi onları dinleme gereği bile duymuyorsunuz? Üniversiteli genç kadınların ped yoksulluğunu gündeme getirmeleri "Hijyenik ped ürünlerinden KDV kaldırılsın ve gelire sahip olmayan kadınlara hijyenik pet ürünleri ücretsiz sağlansın." talepleri haklı taleplerdir, toplumun yarısını oluşturan kadınlar adına bu taleplerin yanındayız" ifadelerini kullandı.

AKP İZMİR ESNAFINI BİTİRİYOR

Hükümetin, faiz lobisinin ve para babalarının kasalarının dolması, mevduat hesaplarının dövize endekslenmesi derdinde olduğunu söyleyen Kemalbay, iktidar partili milletvekillerine, "Bizim derdimiz halkın faturaları nasıl ödeyeceği, halkın ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağıdır; sarayın iktidarına karşı halkımızın sesi olmaya devam edeceğiz. İktidar partisi vekilleri, pazartesi günü İzmir Gıda Toptancıları Çarşısı'ndaydım, fiyat istikrarsızlığının küçük esnafı bitirme noktasına geldiğini gördüm. Bu yetmezmiş gibi bir de devletin imkânları yandaşlara aktarılıyor, haksız rekabete maruz kalıyorlar, diyorlar ki: "Devlete ait şeker fabrikalarından paramızla şeker alamıyoruz, bütün şekeri 3 harfli market zincirleri kapatıyor; paramızı yatırdığımız hâlde bize şeker vermiyorlar." Toptancı esnafı şekeri yüzde 60 daha fazla fiyat koyarak özel fabrikalardan alıyor. Bu doğru mudur, bunun için bir şey yapacak mısınız? Kamuya ait kuruluşların kamunun faydasına hizmet etmeleri gerekirken, küçük esnafı desteklemeleri gerekirken kamu neden tekelleri destekliyor, bize cevap verin" diye seslendi.

MİLLETİN AYNASINA KÜFREDEN CENGİZ; MİLLET SENDEN ŞİKAYETÇİ

Öğrenci dayanışmasından gençlerin sorunlarını da dile getiren Kemalbay, "9 Ocakta Cengiz Holding, Kolin Holding ve TÜSİAD önünde yaptıkları protestonun ardından Cengiz Holding patronu Mehmet Cengiz gençleri şikâyet etmiş. Öğrencilerin hakkında soruşturma başlatılmış, öğrenciler ifadeye çağrılmışlar. Şikâyetin gerekçesi ise tehdit ve hakaret. Ya Cengiz, ben şimdi sana ne diyeyim! Sen ballı ihalelerle bu halkın hayatını her gün tehdit etmiyor musun? Topyekûn bütün halkın annesine sen alçakça küfürler savurmadın mı? Cengiz, sen çocuklarımızdan şikâyetçi olamazsın; asıl bu halk senden şikâyetçidir, bunu bilesin. Gençler bu halkın umududur, geleceğidir. İnsanlar en temel yaşamsal ihtiyaçlarına erişemezken, geleceği karartılan Enes Karalar yaşamlarından vazgeçerken büyüttükleri servetleriyle yüzyıllarını lüks içinde yaşamayı garanti altına alan holdinglerin kapısına dayanmak bir haktır. 5'li çeteye "Çalıyorsunuz, bizden çalınanları alacağız." demek suç değil, gurur kaynadığıdır. Hayatlarına, haklarına sahip çıkan gençleri tebrik ediyorum. İyi ki gençler var, iyi ki öğrenci dayanışması var. Yaşamımızı, geleceğimizi, toprağı, dereyi, ağacı, hayvanı, tüm canlıları doymak bilmeyen sermayenin saldırılarına karşı savunmak için holdinglerin kapısında protestolarını yükselten bu halkın onurlu çocukları var. Ne söyledilerse ben de noktasına, virgülüne kadar savunuyorum. "Ne söylediysek az bile söylemişizdir." diyen öğrenci dayanışmasının yanındayım. "Ne söylediysek az bile söylemişiz." diyen öğrenci dayanışmasını tebrik ediyorum" diye konuştu. 

BAŞ ŞÜPHELİ DIŞARDA,  ABLA CEZALANDIRILIYOR

Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku'ya verilen beş ay hapis ve 2.250 lira para cezasına da tepki gösteren Kemalbay, şöyle konuştu: "Abla Aygül Doku, kardeşlerinin bulunması için annesiyle beraber yirmi gündür kar kış demeden Dersim'de nöbet tutuyor. Bu ülkede adalet nerede? Baş şüpheli dahi gözaltına alınmazken, bu kardeş neden cezalandırılıyor? Gülistan Doku neden bulunmuyor? Neden faillerden, şüphelilerden hesap sorulmuyor?"

Editör: Haber Merkezi