Cengiz ALDEMİR/İZ GAZETE- Türkiye’de hukukun, anayasal hak ve güvencelerin mumla arandığı, insan hakları ihlallerine her gün bir yenisi eklendiği, yargısız infazların cezasız kaldığı, kolluğun hukuk dışı, insan onuruyla bağdaşmayan uygulamaların daha da pervasızlaştığı eleştirisinde bulunan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Meskûn alanlara hukuksuz baskınlar, kapı kırmalar, ev halkının yere yatırılması, ters kelepçe takılması, çocuklarda dâhil olmak üzere evde bulunanların kafalarına silah dayanması, darp ve işkence uygulamaları insan hakları ihlallerinin ve işkencenin sistematikliğine de işaret etmektedir" dedi.

İŞKENCE SİSTEMATİK OLARAK UYGULANIYOR 

“İşkenceye sıfır tolerans” söylemini dilinden düşürmeyen iktidarın  işkenceyi sistematik bir yöntem olarak uyguladığını  kaydeden Kemalbay, bu durumun uluslararası sözleşmelerde, yasalarda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan “İşkence ve Kötü Muamele” yasağına aykırılık teşkil eden uygulamaların ve kolluk kuvvetlerinin asimetrik güç gösterilerinin, şiddet ve keyfi uygulamaların hane halkının psikolojik travma, maddi ve manevi kayıplar yaşamasına sebep olduğunu söyledi.

KOLLUĞUN İŞKENCELERİ TESPİT EDİLDİ 

Hak ihlallerinin en son örneğinin 20 Haziran 2022'de Van Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi’ne bağlı Sersul mezrasında gerçekleştiğini belirten Kemalbay, "Kolluğun çocukları, hane halklarını hedef alan aşırı güç kullanmasına itiraz eden kadınların darp edildikleri, köylülerin şiddete maruz kaldığı, işkence edildiği, M.E.A’nın kardeşinin ağabeyinin gözaltına alındığı sırada yakınlarının kötü muameleye maruz kaldıkları, yengesinin tekmelendiği, darp edildiği ve ağabeyinin hırpalanarak götürdükleri yönündeki açıklamaları sosyal medyada yayınlanan röportaj ve görüntülerde mevcuttur. Van Barosu, İnsan Hakları Derneği ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin köyde yaptıkları incelemelerde de köylülerin dipçikle darp edildiği ve şiddete uğradığı yönünde tespitleri bulunmaktadır" bilgisini paylaştı.

HUKUKSUZLUĞU SAVUNAN VALİLİK 

Kemalbay, önergesinde Van Valiliğinin kolluk kuvvetlerinin hukuk dışı uygulamalarını meşrulaştıran ve savunan hukuk dışı açıklamalarda bulunduğu eleştirisinde bulundu. 

HUKUK DIŞI TALİMATI SİZ Mİ VERDİNİZ?

Kemalbay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu soruları yöneltti:

  • 20 Haziran 2022 tarihinde Van’ın Başkale İlçesi Esenyamaç (Xaşkan) Mahallesi’ne bağlı Sersul (Onikidere) mezrasında yapılan göz altı işlemi sırasında yaşanan hukuk dışı muamelelerin emri tarafınızca mı verilmiştir?  
  • Van’ın Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi’nde görüntülerde görüldüğü ve tanık beyanlarında ifade edildiği üzere güvenlik güçlerinin gövde gösterisi yaparcasına hep beraber otomatik silahlarla havaya ateş etmeleri, o esnada kurşun sıkan askerlerin ayakları yanında çocukların bulunması, kadınların fenalık geçirmesi, köylülerin infiale sürüklenmesi şeklinde provakatif eylemin emrini kim vermiştir?
  • Van’ın Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi’nde güvenlik güçlerinin herhangi bir mukavemetle karşı karşıya kalmamalarına rağmen defalarca kez havaya ateş açmalarının, kadınları darp etmelerinin ve çocukların kafalarına silah dayayan kolluğun bu kanunsuz uygulamaları cezalandırılacak mıdır?  Kolluğun şiddetine karşı yurttaşın yaşam hakkı nasıl korunacaktır?  
  • Ev baskınında askerler tarafından toplu şekilde havaya sıkılan uzun namlulu silahların arasında kalan ve tesadüf eseri hayatta kalan çocukların yaşam boyu yaşayacağı travmanın sorumluları için herhangi bir idari ve cezai işlem yapılacak mıdır?  
  • Söz konusu operasyonda köylülere karşı asimetrik güç kullanan, çocukların kafalarına silah dayayan, çocukların silahların arasında kalmasına neden olan, kadınları darp eden, tüm hane halkında ağır travmalara yol açacak müdahalede kolluk kuvvetlerinin yarattığı insan hakları ihlalleri, görevi kötüye kullanma, işkence suçu kovuşturulacak mıdır?
  • Aranan bir adli faili yakalamak için yapılan bu hukuksuz ev baskınında uzun namlulu silahlarla havaya sıkılan mermi sayısı kaçtır? 
  • Söz konusu ev baskını ile 90’lardaki Newroz gösterilerine insanlık dışı müdahaleyi, gözaltındaki kayıpları, asit kuyularını Kürt yurttaşların hafızasında canlandırmak ve aynı zamanda korku iklimi yaratmak mı istenmektedir? 
  • Arama izni olmadığı halde evde arama yapılmış mıdır?
  • Benzer yöntemlerin kullanıldığı bir gözaltı işlemi bugüne kadar Van dışında hangi illerde gerçekleşmiştir?
  • Hükümetin basına sansür yasası olduğu aşikar olan “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Kanun Teklifi”ni gündeme alması  Van’da köylülerin başına gelen dehşetin, kamuoyunda infial yaratacak insan hakları ihlallerinin artarak devam edeceği anlamına mı gelmektedir?  
Editör: Haber Merkezi