CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Türkiye’de yaşanan ekonomik krizle birlikte yaklaşık bir buçuk yıldır süren Covid-19 pandemisi ekonomik krizin büyümesi sonucu yoksulluk ve işsizliğin de salgın haline geldiğini söyleyen HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, adaletsiz sermaye yanlısı politikalar sonucu yurttaşların kendilerini güvencesiz ve geleceklerini belirsiz görmeleri sonucunda intiharların patlamasına neden olduğunu vurguladı. Kemalbay, derinleşen yoksulluk ve intiharlara köklü çözümler üretmek, güvenceli bir toplumu inşa etmek, temel gelir güvencesi sağlamak ve bu amaçlar doğrultusunda gerekli vergi sistemini ve gelir dağılımını düzenleyecek önemleri almak için meclis araştırması açılmasını istedi.

34 MİLYON AÇLIK TEHDİDİ ALTINDA

Hükümetin ranta dayalı, sermaye odaklı, işsizliğin zirve yaptığı, ekonominin kötüye gittiği Türkiye’de güvencesiz bir toplumun oluşmasından uluslararası şirketlerin bayram ettiğini ve kar rekorları kırdığını kaydeden HDP’li Kemalbay, Dünya Bankası’nın 27 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan Türkiye Ekonomik İzleme Raporu'ndaki bilgileri paylaştı. 2019 Yılında yüzde 10.2 olan yoksulluk oranının 2020 yılında yüzde 12.2'ye yükseldiği tahmin edildiğini ifade eden  Kemalbay, “Hükümet ekonomik krizi bir avuç azınlık dışında toplumun her kesimine yayılan bir salgın durumuna dönüşmüştür. Toplum yoksulluk sınırı altında, asgari yaşam düzeyinde, borçlanarak ayakta kalmaya çalışması da artık fayda etmemektedir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun yoksulluk sınırı araştırmasının Nisan 2021 sonuçları dört kişilik bir ailenin zorunlu gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarının 11 bin 680 liraya çıktığını belirtmiştir.  Bu durum Türkiye'de 16 milyon yurttaşın yoksul, 18 milyon yurttaşın ise yoksulluk sınırında yaşadığını, yani 34 milyon yurttaşımızın açlık tehdidi altında olduğunu göstermektedir” dedi.

İKTİDAR POLİTİKALARI İNTİHARLARI PATLATTI  

Eve ekmek götüremeyen, borçlarını ödeyemeyen, sorunların çözülememesi nedeniyle intihar olaylarında yaşanan patlamaya dikkat çeken Kemalbay, 2002-2019 yılları arasında 5 bin 806 kişi intihar ettiğini, bir gün içinde 7 intihar vakasının yaşandığının kamuoyuna yansıdığını anımsattı. Önergesinde 2019 yılında 4 milyon kişinin faturası ödenmediği için elektriğinin kesildiği bilgisine de yer veren Kemalbay, İzmir, Samsun, Mersin, Hatay'da yaşanan intihar olaylarını paylaşarak, “Bu intiharlar iktidarın ekonomik ve sosyal politika tercihlerine bağlı yaşanan cinayetler olarak görülmelidir. Güvencesiz çalışan kadınlar ve evde hiçbir gelire sahip olmayan kadınlar pandemide açlığa terkedilmiştir.  İnsanların çöplerden, pazar artıklarından gıda toplamak zorunda kaldıklarına dair görüntülerin her geçen gün artması,  fırınlarda bayat ekmeğin ne kadar daha ucuz olduğunun sorulması, sosyal medyada yer alan bir görüntüde bir kadının çöpten yemek toplarken bulduğu bir tavuğun tarihi çok geçmiş mi diye sorması ise, itibardan tasarruf olmaz diyerek milyarlık araçları almaya devam eden  lüks ve şatafattan taviz vermeyen hükümet yetkililerinin örtmeye çalıştığı, görmezden geldiği yoksulluğun en açık göstergesidir” sözleriyle tepki gösterdi.

YOKSULLUK ARAŞTIRILSIN

Konuyu meclis gündemine taşıyan Kemalbay, önerge gerekçesinde şu bilgilere yer verdi: “Herkes için güvence sağlayacak bir güvence toplumu inşa etmek, elektrik, su, doğalgaz, barınma ve ulaşım gibi temel hizmetlerin belli kotalar dahilinde ücretsiz olmasını sağlamak, sağlık ve eğitim alanında kamusal hizmetlerin niteliğini ve niceliğini artırmak, toplumdaki her bir bireye kayıtsız şartsız temel gelir güvencesi sağlamak ve bu amaçlar doğrultusunda gerekli vergi sistemini ve gelir dağılımını düzenleyecek önemleri almak acil bir görev olarak önümüzde durmaktadır. Yoksulluk ve gelir adaletsizliğinin toplumun her kesimine yayılan etkilerinin saptanması ve ivedi bir şekilde toplumdaki her bireye temel gelir güvencesi sağlamak üzere izlenecek politikaların belirlenmesi amacıyla Araştırma Komisyonu kurulması elzemdir.”

Editör: Haber Merkezi