Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis’te düzenlediği basın toplantısında hukuksuz SGK Genelgesi, Covid-19’un Meslek Hastalığı sayılması ve geçici tarım emekçilerinin sorunları konusunda görüşlerini paylaşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, toplantının başında covid-19’a bağlı Aile Hekimi Yavuz Kalaycı’nın iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdiğini, zor şartlarda yaşam mücadelesi veren işçi İbrahim Karaoğlan’ın ise covid-19 yüzünden haksız bir şekilde işten atıldığını hatırlattı.

COVİD-19 MESLEK HASTALIĞI MEVZUATI ÇIKARILSIN

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile bu konuyu tartıştıklarını, Selçuk’un “biz olmayan bir sorunu konuşuyoruz” sözlerini hatırlatan Kemalbay, Bakan Selçuk’un açıklamasının daha önceki yayınladığı genelge ile çeliştiğine dikkat çekerek, “Mayıs ayında yayınladığı genelgeye göre covid-19’a bağlı olarak yaşamını yitirenler meslek hastalığı sayılmıyor sözleri işi yokuşa sürüyor. Bu genelge mevzuata aykırı bir genelge ve bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor. Eğer bir illiyet bağı aranacaksa yürürlükteki iş yasalarına göre, bu illiyet bağını işverenlerin ortaya koyması gerekiyor. Bu genelgeyi kabul etmiyoruz. Bu genelgeyi uygulamaya koyan kimse hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz ve bir an TTB’nin ortaya koyduğu şekilde, covid-19’un meslek hastalığı olduğunu belirten mevzuat çıkarılsın diyoruz. Covid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı, diğer işçiler için iş kazası, memurlar için vazife malullüğüdür bu da yasada var” sözleriyle tepki gösterdi.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ ÇÖZÜM BEKLİYOR

Antalya’da Altın Erdoğan ismindeki mevsimlik tarım işçisi bir kadının işverenden hijyen kurallarına uyulmasıyla ilgili talebi üzerine işverenin azmettirmesi sonucu dövülerek bir gözünü kaybetme noktasına geldiğini bildiren Kemalbay, yapılan saldırıyı kınayarak, suçluların cezalandırılmasını istedi. Tarım işçilerinin karşılaştıkları barınma, beslenme, ulaşım, eğitim, sosyal ve sağlık sorunlarının yıllardır çözülmediğini hatırlatan Kemalbay, “ Tarım işçiliğinin örgütlenmesi, sendikalaşması, dayanışması önünde ciddi engeller var. Bunları kriminalize eden bir hükümet ve tarım bakanıyla karşı karşıyayız. Devlet de işverenler gibi işçilerin haklarını budamak için elinden geleni ardına koymuyor. Neden tarım işçisi bir kadın erkekler gibi eşik bir ücret alamıyor? Sermayenin çıkarları güvence altına alınırken, mevsimlik tarım işçileri, çiftçiler, tarım emekçileri hiçbir şekilde bir güvenceye sahip değil. Merkezi hükümetin, yerel yönetimlerin, Tarım bakanlığı ve işverenlerin çadırlarda yaşayan bu emekçilerin yaşamını insana yakışır standartlara getirmek için bir düzenleme yapması gerekmektedir” önerisinde bulundu.

TARIM EMEKÇİLERİNE BÜTÇEDEN PAY AYRILSIN

Tarım alanında işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatının uygulanarak işletmelerin ciddiyetle denetlenmesi gerektiğini söyleyen Kemalbay, Mevsimlik tarım işçilerine yönelik ayrımcı, ırkçı, cinsiyetçi uygulamalara karşı ciddi yaptırımların ortaya konularak, nefret suçu kapsamına alınmasını istedi. İktidarın 1 Milyon mevsimlik tarım işçileriyle ilgili gerçekçi çözüm önerisi geliştirmesini başta kadın, çocuk işçiler olmak üzere göçmen, sığınmacı işçiler de dahil tarım emekçilerine bütçeden pay ayrılması gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi