TUGAY CAN / İZ GAZETE – HDP İzmir milletvekili Serpil Kemalbay, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde İzmir Kırıklar 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ve kronik hipertansiyon ve kalp hastası olan Mahmut Aktaş’ın hastaneye sevkinin yapılmama gerekçesinin ne olduğunu sordu.

HAYATİ TEHLİKESİ VAR

Kalp damarlarında 5 derece genişleme bulunan Aktaş’ın hayati bir risk taşıdığı ifade edilirken, doktorlar tarafından konulan teşhis gereği 6 ay içerisinde damar patlaması sebebiyle ameliyat olması gerekiyor.

CEZAEVİ 6 AY SONRASINA GÜN VERİYOR

Mahmut Aktaş’ın eşi Fatma Şıkyürek Aktaş daha önce basına vermiş olduğu demeçte cezaevi yönetimi ile yaptıkları telefon görüşmesinde “hastaneden 6 ay sonraya gün veriliyor” denilerek kendilerinin değil sağlıkla ilgili bakanlığın sorumlu olduğu ifade ederken, Mahmut Aktaş’ın sağlık durumunun her geçen gün kötüye gittiğine dikkat çekildi.

HDP İzmir milletvekili Kemalbay, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle yönelttiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi;

1-) Mahmut Aktaş’ın hastaneye sevkinin yapılmama gerekçesi nedir? Ne zaman sevk ve tedavi edilecektir?

2-) Mahmut Aktaş’ın uygun şartlarda tedavi olabileceği bir birime sevk edilmemesinin gerekçesinin ödenek yokluğu ve hastanelerdeki yoğunluk ile açıklanmış olması ve ölüme mahkûm edilmesi Bakanlığınızca kabul edilebilir olağan bir durum haline mi gelmiştir?

3-) Doktorların 6 ay içinde ameliyat olmaz ise Mahmut Aktaş’ın hayatının tehlikeye gireceğini belirtmelerine rağmen, cezaevi yönetiminin hastaneye sevk işlemini ödenek yok diyerek yapmamış olması açıkça kamu görevi ihlalidir. Sorumlular hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır? İlgililer hakkında yapılan işlemler nelerdir?

Editör: Haber Merkezi