Gizem TABAN/İZ GAZETE- Sayıştay Başkanlığı, Urla Belediyesi’nin 2021 Raporu’nu açıkladı. Aynı zamanda Urla Kaymakamı olan Kayyum Murtaza Dayanç tarafından yönetilen Urla Belediyesi’nin Sayıştay Raporu’nda bazı denetim bulguları dikkat çekti. Sayıştay Başkanlığı, Urla Belediyesi ile ilgili hazırladığı raporda; doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımlarda mal, hizmet ve yapım işlerine ilişkin işin niteliklerinin gösterilmediğini ve bazı alımlarda yasaklılık sorgulamasının yapılmadığının tespit edildiğini belirterek mevzuata uygun hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Raporda, Belediye tarafından yapılan taşınmaz tahsislerinde mevzuata aykırı olarak süre belirlenmediği tespitine de yer verildi.

‘SORGULAMA YOK’

Urla Belediyesi tarafından doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımlarda mal, hizmet ve yapım işlerine ilişkin işin niteliklerinin gösterilmediği ve bazı alımlarda yasaklılık sorgulamasının yapılmadığı tespitine yer verilen Sayıştay Raporu’nda, Kamu İhale Genel Tebliği’ne dikkat çekildi. Kamu İhale Genel Tebliği’nde yer alan; ‘Doğrudan temin yoluyla alım yapılması halinde alım yapılacak kişi ya da firmanın ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı teyit ettirilmeyeceği ancak anılan kanunda belirtilen parasal limit dâhilinde yapılan alımlarda, alım yapılacak gerçek veya tüzel kişinin kurumun internet sayfasındaki yasaklılar listesinde bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi ve yasaklı olduğunun belirlenmesi durumunda, söz konusu kişiden alım yapılmaması gerektiği’ ifadesi hatırlatıldı. Urla Belediyesi’nin ödeme emirleri üzerinden yapılan incelemede doğrudan teminlerde söz konusu sorgulamanın yapılmadığı vurgulanan Sayıştay Raporu’nda, mevzuata uygun hareket edilmesi gerektiği belirtilerek,“ Yüklenicilerin teklif verirken ve işi yaparken yararlanacağı bu belgelerin eksik olması, fiyat araştırmasından işin yapılmasına kadar olan sürecin sağlıklı yürütülmemesine ve bulgunun diğer bentleriyle beraber değerlendirildiğinde rekabetin oluşmamasına neden olacağından uygulamanın mevzuata uygun olarak yürütülmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

‘25 YILI AŞAMAZ’

Sayıştay Başkanlığı, Urla Belediyesi’ne ait taşınmazların diğer kamu kurumlarına süresiz tahsis ettiğini açıkladı. Sayıştay Başkanlığı, mevzuatta tahsis süresinin en uzun yirmi beş yıl olarak belirlenmesine rağmen kurum tarafından diğer kamu kurumlarına yapılan 31 taşınmaz tahsisinden 27’sinin tahsis süresinin belirsiz olduğunun tespit edildiğini ifade ederek, mevzuata aykırı uygulamaların düzeltilmesi ve bundan sonra yapılacak taşınmaz tahsislerinde süre sınırına dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi