DERLEYEN: YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ise İz TV’de yayınlanan Yerel Gündem programında Yağız Barut’un sorularını yanıtlayarak Çiğli'deki grevin 5’inci gününü değerlendirdi.

İşçilerin yüzde 80’inin CHP’li olduğunu ve oy verdikleri partiye zarar veremeyeceklerini ifade eden Kartal, buna Tunç Soyer’e gösterilen teveccühü örnek gösterdi.

‘SORUN İLETİŞİMSİZLİK’

Grev süreciyle ilgili en büyük sorunun Başkan Gümrükçü’nün işçileri muhatap almayan tavrı olduğunu vurgulayan Ümit Kartal; “Başkan Gümrükçü, aynı sendikanın Gaziemir’de daha az bir maaş artışını kabul ettiğini söylüyor. Ama kaçırılmaması gereken şey şu ki Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, yaklaşık bir buçuk ay boyunca işçilerle birebir görüşerek mali tablosunu anlattı ve işçiyi ikna etti. Gümrükçü ise bırakın işçilerin tamamıyla görüşmeyi sendikanın iş yeri temsilcisiyle bile görüşmüyor. Aslında asıl sorun iletişimsizlik, işçileri yok saymak” ifadelerini kullandı.

‘O ZAMAN İŞÇİYE SARIL’

Gümrükçü’nün ‘Siyasi oyun var, dış mihraklar var, kumpas kuran bir şebeke var’ tarzındaki açıklamalarına da değinen Kartal, “Bir belediye işçisinin ne işi olur siyasetle, kumpasla. İnsanlar ekmeğinin peşinde. Belediye başkanıyla anlaşmanın koşulları oluşsa hangi işçi anlaşmayı kabul etmez? Kim işten atılma korkusuyla yaşamak ister. ‘Bir avuç şebeke var ve bunlar işçileri galeyana getiriyor' söylemi; işçiye ‘Senin aklın ve iraden yok’ denilerek hakaret etmektir. İkincisi; yıllardır AKP’nin yaptığı gibi ‘dış mihraklar’ işaret edilerek sorumluluktan kaçmaktır. Utku Gümrükçü her şeyi söylüyor ama bir tek ‘Acaba bir yerde yanlış mı yapıyorum’ demiyor. Velev ki bir ‘şebeke’ var ortada, o zaman çözsene şebekeyi. Şebekenin oyununu çözmek için işçiye eskisinden daha fazla sarılsana. Uyanık ya da deha bir politikacı işçiyi kendi yanına çekip kendisinin üzerinde oynanan oyunu çözmez mi? Ama görüyoruz ki süreçte işçiler adına hiçbir şey yapılmadı. İşçilerin halka şikâyet edildiği, ‘bunlar da hiçbir şeyi beğenmiyor’ denildiği bir süreçten geçiyoruz” diye konuştu.

‘BAŞKAN SAKİNLEŞMELİ’

Çiğli Belediyesi’nin eski başkanı Hasan Arslan’ın kendi hemşehrilerini işe aldığı ve onlar üzerinden kumpas yapıldığı iddiasını da yorumlayan Ümit Kartal, “Abdül Batur 20 yıl Narlıdere’yi yönettikten sonra Konak’a geldi. Konak’taki işçiler, Batur’un işçileri mi? Karşıyaka’da Cemil Tugay’ın çalıştığı işçiler kendisinin işe aldığı işçiler mi? Bayraklı’da Serdar Sandal, Buca’da Erhan Kılıç, Büyükşehir’de Tunç Soyer yalnız kendi işe aldıkları işçiler mi çalışıyor? Bu saydığım yerlerde rekor zamlarla sözleşmeler imzalandı. Burada kalkıp, ‘Feodal yapı var, eski başkanın aldığı işçiler başkaldırıyor’ demenin mantığı var mı? Sen 3 yıldır yönettiğin belediyedeki işçiyle iş barışı sağlayamadıysan o zaman belediyeyi yönetemiyorsun demektir. Başkan Gümrükçü’nün biraz sakinleşip kendine bakması lazım” ifadelerini kullandı.

‘MEMİŞ SARI ŞANSTIR’

Yeni Asır Gazetesi’nin manşetten verdiği ve grevin arkasında DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ile İBB Başkan Vekili Mustafa Özuslu’nun olduğunu iddia eden haberi de hatırlatan Kartal, “Memiş Sarı, hem işçilerin haklarını korumak hem de CHP’li belediye başkanlarının bir uzlaşma noktası bulabileceği bir isim olması bakımından şanstır. Sayın Sarı, bugüne kadar işçinin istemediği hiçbir sözleşmeyi imzalamamıştır. Başkan Gümrükçü, sendika yöneticileri ve işçilerle ortak noktada buluşmayıp tercih olarak işi bu noktaya getirdikten sonra ‘Bu grev kumpastır’ demesin. Mustafa Özuslu ile Memiş Sarı kumpas kurmuş! Ne müthiş insanlarmış ki sihirbaz gibi 800 işçiyi birden ayağa kaldırmışlar. Çok saçma bir önerme bu ama velev ki öyle o zaman bu oyunu bozman gerekmiyor mu? İşçiyi halka şikâyet edeceğine, vaziyeti anlatsana. Sürekli krizlerle anılıyorsan belediyeyi yönetemiyorsun demektir. Çiğli yönetilemiyor. Özeleştiri vermeyip sürekli suçu başkasına atarsan siyaseten karizma kaybını önleyemezsin” dedi.

 ‘MAHKEMEDE HESAPLAŞIRIZ’

İz Gazete’nin Çiğli’deki grevi büyüttüğü yönündeki bir eleştiriye ve ‘Büyükşehir İz Gazete’yi besliyor’ iddiasına çok sert yanıt veren Ümit Kartal, "800’ün üzerinde işçinin greve çıkmasını haberleştirmek neden birilerini rahatsız ediyor. Kentin en önemli gündemini nasıl görmezden gelebiliriz. Tam bu noktada 15 Mart 2021 tarihli manşetimizi de hatırlatmak isterim. ‘Grevse Grev Korkumuz Yok’ manşetinde Büyükşehir’e bağlı İZENERJİ işçilerinin sesini duyurmuştuk. Allah’tan korkun, peygamberden utanın. Büyükşehir’i ilgilendiren bir sözleşme sürecinde ‘Grevse Grev’ manşetini attık. Biz hiçbir yerde işçilerin sesini duyurmaz yalnız Çiğli’deki işçileri gündeme getirirsek o eleştiriyi belki anlarım. Ama o trol arkadaşa söylüyorum bir daha emeğimizi yok sayıp bize çamur atmaya kalkarsa mahkemede hesaplaşırız” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi