İZ GAZETE -  CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Habertürk TV'de yayınlanan 'Teke Tek Özel Seçim' programında Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı. Programda Nihat Zeybekci'nin İzmir'de misafir olduğunu söyleyen Soyer şöyle konuştu; 'Zeybekci'nin İzmir'i anlamadığını düşünüyorum. Yani İzmir'in Kordon'u ve Karşıyaka'sı var ya; Gültepe'den Mardinlisi de gelir, İstanbul'dan Beyaz yakalısı da gelir. O sahilde çimlere beraber yayılırlar ve sosyalleşirler. O Kordon bir buluşma mekanıdır.'

KIZIL'DAN SOYER'E CEVAP

Video aktivisti belgesel sanatçısı Kazım Kızıl, sosyal medya hesabından Soyer'in açıklamaları ile ilgili bir değerlendirmede bulundu. Kızıl, Kordon'da Mardinlinin de Çingenelerin de Diyarbakırlıların da olduğunu fakat arada görünmeyen sınırların olduğunu ifade etti. 

Kızıl Soyer'in açıklamasıyla ilgili yaptığı değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi; "İzmir'in Kordon'u ve Tunç Soyer... Tunç Soyer bu akşam Haber Türk'te şöyle konuştu İzmir'e dair: "İzmir'in Kordon'una Gültepe'nin Mardinlisi de gelir, İstanbul'un beyaz yakalısı da... Çimlere beraber yayılırlar. Arada bir şey yoktur. Beraber bir gün yürüyelim, kimin Mardinli kimin Trakyalı, kimin zengin kimin yoksul olduğunu ayırt edemezsin."

"GÜZELLEME YAPAYIM DERKEN..."

Sayın Soyer'in zihninde nasıl bir İzmir var bilemiyorum; belki de seçimler öncesi olduğu için bu tür, güzel, sevecen bir fotoğraf çizmek istiyordur. Ama güzelleme yapayım derken gerçeği halının altına süpürmek de doğru değil.

Evet Kordon'da Gültepe'nin Mardinlisi vardır; tezgahta boyoz, tepside midye satar. Diyarbakırlısı da gelir, termosta çay, poşette çiğdem satar. Teneke Mahallesi'nden Çingeneler de müdavimidir Kordon'un, kah fal bakar, kah gül satar... Basmane'nin göçmenleri de ordadır hep. Manzarasından değil ama, bazen el açıp dilenir bazen kağıt mendil satar... Kordon Balık Pişiricisi'nde zenginler caka satarken iki sokak ötedeki Bornova Sokağı'nda sex işçileri bedenlerini satar.

"BİZİM ARADIĞIMIZ O ŞEY DEĞİL"

Yani dünyanın hemen hemen bütün kentlerinde olduğu gibi ırkları, dinleri, dilleri değişse de, İzmir'de de yoksul ve zengin bellidir. Arada görünmeyen sınırlar her daim vardır. Soyer'in bahsettiği "bir aradalık" bu olmasa da; evet, Kordon'da herkes bir aradadır. Çünkü birileri bir şey arar, birileri de satar...

Elbette Tunç Soyer de bir şeyler "satıyor"; ama bizim aradığımız şey o değil. Biz başka alem isteriz...

Editör: Haber Merkezi