TUGAY CAN/ İZ GAZETE- Ankara 19’uncu Asliye Ceza Mahkemesi önceki dönem Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 142 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada oy birliği ile tahliye kararı vermişti. Ancak Demirtaş’ın yargılandığı bir başka davada 4 yıl 8 aylık kesinleşmiş cezasının bulunması sebebiyle Demirtaş tahliye edilememişti.

Mahkeme tarafından alınan kararı Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin İzmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray İz Gazete’ye değerlendirdi. Kemalbay ve Çepni, Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılma talebini yinelerken, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Demirtaş’ın cezaevinde bulunmasının siyasi bir karar olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, yaptığı değerlendirmede Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde bulunduğu süreci göz önünde bulundurarak serbest bırakılması gerektiğini savundu. Kemalbay, “Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde bulundurulması zaten siyasi bir operasyon. Kendisinin demokratik siyaset yapması sanki bir suç unsuruymuş gibi gösterildi. Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerekir” dedi.

Selahattin Demirtaş’ın ne zaman tahliye olabileceğine ilişkin soruyu yanıtsız bırakan Kemalbay, “Türkiye’de ne yazık ki yargı bağımsızlığı yok. Tahliye kararı alındı ancak tahliye yok.  Verilen kararı AİHM öncesi yapılan bir hamle oalrak görüyoruz” şeklinde konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni ise yapmış olduğu değerlendirmede mahkeme tarafından alınan kararırın  son derece geç kalmış bir karar olduğunu belirtti.Çepni, “Tümüyle zorlama ve uydurma suçlamalarla HDPli seçilmişler rehin alınmış durumdadır. Uygulama devletin kendi yasalarına dahi aykırılıklar barındırmaktadır. Tümüyle saray hukukunun kendi yönetme krizine çara olarak ve özellikle Kürt sorununda şiddet ve güvenlikçi politikalarda ısrar siyasetinin sonucudur” dedi. Tahliye kararına ilişkin herhangi bir tartışma dışında olduğunu ifade eden Çepni “”Bu rehin siyaseti savaş ve rant politikalarını besleyen,halklarımızı ise tümüyle karanlığa, yoksulluğa sürükleyen bir siyasettir. Demirtaş tahliyesi tüm siyasi tutsakların da tahliyesine bir başlangıç olmalıdır” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel ise Türkiye’de insanların suçsuz olmasına rağmen cezaevinde yatmak durumunda kaldığına sonrasında da devlet tarafından kendilerine ‘Pardon’ denildiğine vurgu yaptı. Sertel, “Ben Selahattin Demirtaş’ın herhangi bir suç işlediğine, sabıkası olduğuna inanmıyorum. Kendisi YSK’nın onay verdiği belge ile Cumhurbaşkanı oldu. Demirtaş’ın cezaevinde bulunması siyasi bir yaklaşım. Adaletin tecelli etmesi gerekir” şeklinde konuştu.

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise gazetemize yaptığı açıklamada verilen tahliye kararının AİHM’in uyarısı sonrasında alındığını ifade etti. Çıray, “Türkiye’de hak, hukuk adalet ve fırsat eşitliği ne yazık ki söz konusu değil. İmamoğlu seçimi iki kez kazanmak zorunda kaldı. HDP’li belediyelere ise kayyum atandı. Öte yandan Demirtaş’ın durumunda kesinleşmiş başka bir ceza söz konusu” dedi.

Editör: Haber Merkezi