TUĞÇE KAŞ/ İZ GAZETE- 31 Mart yerel seçimlerinin gerçekleşmesinin ardından, bazı illerde oyların tekrar sayılmasına karar verilmişti. Özellikle İstanbul’daki seçim sonuçlarına AKP tarafından itiraz edildi. İstanbul’un birçok ilçesinde geçersiz oylar yeniden sayılıyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) çağrısı üzerine tüm milletvekilleri İstanbul’a gitti. Geçersiz oyların sayımıyla ilgili CHP İzmir Milletvekilleri İstanbul'daki son durumla ilgili gazetemize bilgi verdi.

"SONUÇ DEĞİŞMEYECEK"

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan Tuzla’daki ilçe seçim kurularındaki nöbetlerine  devam ettiklerini söyleyerek, ” Tuzla’da 24 saat boyunca sandık başını boş bırakmadık. Oylar sayıldıktan sonra kapıların mühürlenmesinin ardında da kapıda bekliyoruz. Bazı ilçelerde tüm oylar sayılıyor, bazı ilçelerde sadece geçersiz oylar sayılıyor. Tüm oyların sayıldığı ilçelerde sayım başladığı için YSK sayımı başladıktan sonra durdurulamaz devam etmesi gerekir diye bir karar aldı. Şuana kadar seçim sonucunu değiştirecek bir durum söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

CHP'li Bakan kendi bulunduğu sandıklardan çıkan oy farkının aradaki farkı kapatmayacağını belirterek,” Tüm süreç sonunda birkaç bin oy AKP lehine artış olabilir. Ancak aradaki fark çok büyük ve kapatılmasına imkan yok. Onlarda bunu biliyorlar. Ekrem İmamoğlu başkandır. Mazbatasını vermemek için direniyorlar. Ancak sonuç değişmeyecektir.” şeklinde konuştu.

"BAŞKAN İMAMOĞLU OLACAK"

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Kağıthane’deki nöbetinde il seçim kurulundan talimat beklediklerini bildirerek, “  Buradaki sayım daha başlamadı. Yapılan itiraz sonuçlarından dolayı İl Seçim kurulundan talimat bekliyoruz. Gelen cevaba göre Kağıthane’de geçersiz olan oyların sayımına başlanacak. 11 bine yakın geçersiz oy var.” dedi. İstanbul genelindeki oyların korunduğunu belirten Beko, “Sürece saygı gösterilmesi görüşündeyim.  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olacaktır. Türkiye eşitlik, özgürlük, demokrasi, adalet ve kardeşlik yolunda ilerleyecektir.” dedi.

"SAYIM YAVAŞ İLERLİYOR"

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Beyoğlu İlçe seçim kurulundaki nöbetinde her şeyi takip ettiklerini söyledi. CHP’li Bayır, “Bütün CHP milletvekillerimiz İstanbul’da ve sayımı yakından takip ediyoruz. Sandıkların başından ayrılmıyoruz. Burada sayım yavaş ilerliyor. Bunun sebebi de AKP’li arkadaşların oyların tamamını saydırmalarından dolayı. Bu durumda bir sandığın sayımı bir saat sürüyor. Bu şekilde giderse en azından burası 20 günde anca biter diye düşünüyorum.” dedi. Genel anlamda iki parti arasındaki farkın başa baş gittiğini belirten Bayır, ”Burası için söylersem, hemen hemen oyların arasındaki farklar değişmedi. Sayımı bitirilen 15 ilçenin sonuçlarında da ciddi bir değişiklik olmadı. Toplamda bin 200 civarında oy AKP’ye, 560 oy CHP’ye çıktı. Ancak arasındaki 20 bin farkta büyük bir değişim olmayacaktır." dedi.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç , “Silivri’de 411 tane sandık bulunuyor. Bütün oyların sayımına karar verildi ve 50 sandık sayıldı. Genel sonucu etkileyecek bir durum yok. Diğer ilçelerle de iletişim halindeyiz. Sandıklar açıldıkça Ekrem İmamoğlu’nunda oyları artıyor.” dedi.

"AKP KABULLENME SÜRECİ YAŞIYOR"

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, beş gündür Sultanbeyliğin’deki oy sayımlarında nöbette olduklarını söyleyerek , “Sultanbeyliğindeki 9500 oy sayıldı. Dün gece itibariyle sayım bitti. Bugün Kadıköy’edeki sayımda görevlendirildim. Değişen bir şey yoktur. Ekrem İmamoğlu başkan olmuştur. AKP  sanıyorum kabullenme sürecini yaşıyor. “dedi. CHP’li Sertel, aradaki farkın azaldığına dair söylemlerle ilgili algı oluşturulmaya çalışıldığını ve Ekrem İmamoğlu’nun resmen başkan olduğunu söyledi.

"SEÇİM TARTIŞMALARININ BİTMESİ GEREKİYOR"

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Geçersiz oyların sayımı biten 13 ilçe var. CHP’ye artı yazan 855 oy var. AKP’ye bin yüz civarında bir oy var.  Aradaki fark AKP’ye 326 oy sağladı. Bu farkın kapatılmayacağı zaten ortada. Bazı ilçelerde de lehimize sonuçlar çıktı."dedi. Bugün itibariyle sayımın tamamlaması ile ilgili sürecin başladığını söyleyen Sındır,” Daha önce İl seçim kuruluna yaptığımız itiraz gereği, 15 ilçede sayım yapılmayacaktı. YSK kararı ile o ilçelerde de sayım yapılması kararı alındı. Şimdi bugün itibariyle sayımın tamamlanması için süreç başladı. Tahminen geçersiz oylar değil, tüm büyükşehir belediye başkanlığı için verilen oyların sayımının yapılması istendi. 15 ilçede de ekiplerimiz kurduk. YSK’ya itirazımız da oldu." dedi.

CHP'li Sındır, “Görünen bir gerçek vardır. Kapatılması imkansız bir fark. Bunlar nafile çabalardır. Toplumu endişe, merak ve panik içerisine sokan durumlardır. Ülkede bir an evvel seçim tartışmalarının bitmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Türkiye’nin önünde ciddi meseleleri var. Dışarıdan ülkemize bakanlar seçim üzerinde bile sorunlar olduğunu görünce olumsuz algılar yaratabilir. Hukuka saygımız gereği bu sürecede saygı duyuyoruz. Bizler sandıklara sahip çıkıyoruz. Bütün yurttaşlarımızı sakin olmaya ve vakur durmaya davet ediyorum. Kazanan tarafın memnuniyetle karşılanmasını gerektiğini düşünüyorum. Derdimiz sandıklara seçmenin iradesinin karanlık eller tarafından değiştirilmesini önlemektir." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi