İZGAZETE - Pandemi sürecinin insanın doğaya verdiği tahribatı azalttığına dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Sözcüsü Murat Bakan,5 Haziran Dünya Çevre Günü mesajında, salgının enerji, üretim üzerindeki etkisini, emisyonlara nasıl yansıdığının yanı sıra birçok bilinmezin de sistemli bir şekilde tartılması gerektiğini vurguladı.

BAŞKA MAVİ OLMAYABİLİR

Türkiye’nin çevre konusunda ulusal bir politikasının bulunmadığını hatırlatan Bakan,“Bu salgının yaşadığımız bu mavi gezegenin değerini görmemizi ve önemini anlamamızı sağladığını düşünüyorum. Zira yüz milyar galaksiyi gezip üzerinde canlı yaşamı olan başka bir mavi gezegen bulamayabiliriz” dedi.

BOŞLUK KABUL ETMEZ

Avrupa Birliği Komisyonunun, uzun vadeli bütçesinin yüzde 25’ini iklim ve çevre konularına ayırdığının altını çizen Bakan, “Biz Avrupa Birliği ve 186 ülkenin altına imza attığı Paris İklim Anlaşması’nı alınacak hibeler ya da aranacak başka fonlar düşüncesiyle onaylamayarak Sudan, Güney Yemen, Irak, Lübnan, Libya gibi ülkelerin yanındaki yerimizi koruma gayretimizi sürdürüyoruz. Bu böyle devam edemez. Çünkü doğa boşluk kabul etmez” sözleriyle uyardı.

CHP Çevre Komisyonu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat ise mesajında, dünyada ilk üretilen plastiğin doğada hala yok olmadığını hatırlattı.

DİKKATLİ OLUNMALI

İnsanların çevresine karşı sorumlu olduğunu kaydeden Polat şu uyarılarda bulundu: “Salgın nedeniyle kullanılmış maskeler, eldivenler ve koruyucu ekipmanlar mutlaka tıbbi atık olarak değerlendirilmelidirler. Dünyada üretilen ilk plastiğin doğada hala kaybolmadığı göz önünde bulundurulduğunda, süreç insanlık için çok daha dikkatli olmayı gerektirmektedir. Ülkemizde ve dünyada plastik sorunun önüne geçilmesi için yeniden kullanım, onarım ve geri dönüşüm yollarının bir politika olarak dikkatle izlenmesi eskisinden daha gereklidir. Bu vesile ile 5 Haziran Dünya Çevre Gününde tüm insanları doğa ve çevre sevgisi ve saygısı üzerine düşünmeye davet ediyorum.”

CHP Çevre Komisyonu Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan da mesajında, her bireyin doğa ve ortak gelecek için bir şey yapabileceğinin altını çizdi.

MİLAT OLSUN

Bir günlüğüne de olsa plastik poşet tüketilmemesini ve bilinç oluşması için çaba gösterilmesini isteyen Arslan, “Dünyada bir dakikada 1 milyonun üzerinde plastik su şişesi satın alınıyor ve yılda 5 trilyon adet tek kullanımlık poşet tüketiliyor. Uzmanlar okyanuslarda bir yılda biriken plastik miktarının dünyanın etrafını dört kez dönebilecek kadar olduğunu, denizlerin bu atıklardan arınmasının yüzlerce yıl süreceğini söylüyorlar. Kirlilik nedeniyle her yıl milyonlarca hektar tarım arazisi kullanılmaz hale geliyor ve 2 milyar insanın temiz suya erişimi yok. Daha bilinçli bir dünyaya ulaşmak için 5 Haziran 2020 Dünya Çevre Günü’nün bir milat olmasını dilerim” dedi.

YAŞAM ALANLARI SERMAYEYE FEDA EDİLDİ!

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni Dünya Çevre Günü mesajında doğa düşmanı politikalara değindi. Çepni, “Bilim insanları, hava kirliliğinin neden olduğu ölümlerin her yıl, Fransa’da yaklaşık 48 bin, ABD’de 100 bin, Çin’de ise 1 milyonun üzerinde olduğunu tahmin ediyorlar. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahmini ise bu kayıpların dünya genelinde 7 milyona kadar çıktığı yönünde. Güya Dünya Çevre Günü’nü kutlayacağız. Türkiye’de çevrenin haline bakıp kutlanacak bir şey görebilen var mı! AKP hükümeti, iktidara geldiği günden bu yana doğa düşmanı bir politika izleyerek kalkınma, büyüme ve gelişme iddiası ile, mega projeler diye reklam ettiği işlerle, Türkiye’nin bütün bölgelerinin doğasını, ormanını, tarım alanlarını, akarsularını, göllerini, sulak alanlarını, denizlerini, kesin korunması gereken kültürel ve tarihi alanlarını, milli parklarını yöre halklarının onayı olmadan, enerji, maden ve inşaat şirketlerinin kullanımına sunmuştur. Plansız, kısa ekonomik ömürlü projelerle, evsel ve endüstriyel atıklarla toprağı, havayı ve suları kirlettiler, sulak alanları kuruttular. Sel, kuraklık, çölleşme, erozyon gibi sonuçlarıyla doğal çevreye verilen zarar gittikçe de artmaktadır. Ülke genelinde bütün ekolojik yaşam alanları sermayenin bitmeyen açlığına feda edilmektedir” diyerek iktidarı eleştirdi.

Editör: Haber Merkezi