İZ GAZETE- İzmir'deki havaalanlarının deprem riskli alanların içinde yer aldığını belirten CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, 2022 yatırım programında, "İzmir hava deprem güçlendirilmesi yapılamayan tesislerin yenilenmesi” projesi başlığında 16.030 m2'lik bir alanın üstyapısı için bütçe 55.329.000 TL olarak görülmektedir 2012'de başladığı belirtilen bu bütçe kalemi için 2021 yılında 40.679.000 TL'lik kısmının harcandığı görülmüştür" dedi.

İZMİR TABANI PEKİŞMEMİŞ ALİVİYON

İzmir kent yerleşmesinin büyük çoğunluğu körfez çevresindeki delta düzlükleri üzerinde olduğunu belirten CHP'li Serter, "Deltaları oluşturan çökellerin yeraltı suyu seviyesi yüzeye yakın pekişmemiş alüvyonlardan oluştuğu bilinmektedir. Yakın çevre faylarından kaynaklanabilecek büyük depremlerde bu alüvyon alanlarda zemin büyütmesi, sıvılaşma, körfez kıyıları boyunca ise yanal yayılmaların gelişmesi beklenilen bir sonuçtur. Konuyla ilgili birçok rapor yayınlamış ve raporlarda İzmir yöresinde deprem kaynağı olan diri fayların deprem potansiyelini ortaya koyarak bölgede yapılacak olan yerel deprem tehlike değerlendirmeleri için gerekli bilgileri sunmaktadır" ifadelerini kullandı.

HAVA MEYDANLARI EN RİSKLİ YERLERDE

Ege bölgesinde son zamanlarda sık sık meydana gelen depremlerin ardından İzmir kentinin aktif 13 fay hattının bulunduğunu anımsatan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, İzmir'de 40 kilometre uzunluğunda deprem üretme potansiyeline sahip olan büyük bir fayın, Narlıdere ilçesinden geçerek Konak, Alsancak ve Altındağ'a doğru gittiğini anımsattı. Alsancak ve Konak'ın kıyı ile bağlantılı olan kesimlerin ve Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli ilçelerinin riskli bölgeler olduğu bilgisini paylaşan CHP'li Serter, hava meydanlarının da bulunduğu en riskli alanlardan birinin Karşıyaka-Çiğli ve Menemen hattını kapsayan bölge olduğunu vurguladı.

İZMİR HAVAALANLARININ YÜZDE 80'İ YENİLENDİ Mİ?

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP'li Serter, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na, "Bu nokta itibariyle, İzmir'in hava meydanlarının deprem riskine karşı yenilenme projesinin yüzde 80'nin bittiği doğru mudur?" diye sordu.

Editör: Haber Merkezi