BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayypip Erdoğan tarafından da onaylanarak yasalaşan il ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisi veren Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda değişiklik yapan kanun düzenlemesi hakkında eleştirilerde bulundu.

Düzenlemenin mantığının Türk Medeni Kanunu’nun temel ilkeleri ile uyuşmadığını belirten Akgerman, “Türk Medeni Kanunu önünde tüm vatandaşlar eşittir ve aynı uygulamalara tabidir. Hukuk düzeni herkes için aynı şekilde uygulanmalıdır. Oysa burada belirli bir inanç grubuna yönelik bir uygulama söz konusu. Her ne kadar ülkemizdeki nüfusun büyük bölümü İslam inancına sahip olsa da bu uygulama keyfiliklere yol açabilir. Her inanç grubuna göre farklı uygulamalar geliştirilmesi düzeni bozar. Toplumun ihtiyaçlarına göre yeni uygulamalar devreye girebilir ancak bu uygulamaların insanlığın doğal gelişimine ve ilerlemesine paralel olması gerekir” dedi.

Hükümet yetkililerinin uygulamanın temel amacı olarak nikah memuru yetersizliğini gösterdiğini ve müftülerin de aynı prosedürü izleyeceğini belirttiklerini hatırlatan Akgerman, “Oysa bu gerekçe tam anlamıyla dayanaksız. İl ve ilçelerde nikah yetkisi nikah memurlarında, memur bulunmayan köylerde ise köyün muhtarındadır. Bu da Türkiye’nin her noktasında nikah memuru olduğunu gösteriyor. Bugüne kadar belediyeler ya da muhtarlıklara gerekli şartları sağlayarak başvurmuş ve evlenme talebi reddedilmiş tek bir çift bile bulunmuyor. Ayrıca müftülerin, aynı belediye başkanlarının yaptığı gibi yetkilerini kendilerine bağlı çalışan kişilere devretmesinin önünde yasal bir engel bulunmuyor. Bu da uygulamada müftülerden çok imamların nikah kıyacağı anlamına geliyor. Özellikle merkezden uzak ilçe ve köylerde bu uygulamanın denetlenmesinde sıkıntılar yaşanabilir. Bu nedenle bu uygulamanın geri çekilmesinde yarar bulunuyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi