İZ GAZETEElazığ'da, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Enes Kara, video çektikten sonra yaşamına son verdi. Kara, videoda ailesinin zoruyla bir cemaat yurdunda kaldığını anlattı. Kara, cemaat yurdunda yaşama sevincinin nasıl çalındığını, psikolojik olarak yorulduğunu da videosunda belirtmişti.

KAÇAK YURTALAR DENETLENMİYOR

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi 20 yaşındaki Enes Kara, cemaat yurdunda yaşadığı baskıları ve gelecek kaygısını videoya kayıt aldıktan sonra intihar etti. Yaşanan bu üzücü olay ne ilk ne de son olarak hafızalarda yerini aldı. Kaçak ve denetimi yapılmayan birçok yurtta, yapılan mobing sonucunda, telafisi olmayan sonuçlar yaşandığı görülmektedir. Devletin, kanuni açıdan sorunu bulunmayan özel yurtları denetleme zorunluluğu olduğu gibi, kaçak yurtları tespit etme ve gerekli hukuki işlemi yapmak zorunda olduğu da yasalarla belirtilmiştir" dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞ MIDIR?

Bayır, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu'na, "Enes Kara'nın kaldığı yurt kaçak mıdır? Denetimi en son ne zaman yapılmıştır? Söz konusu yurtla ilgili, Bakanlığınıza daha önceden iletilen bir şikâyet var mıdır? Olayla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturma sonucunu kamuoyu ile paylaşacak mısınız?" diye sordu.

Bayır şu sorularına da yanıt istedi:

Ülkemizde 2002 - 2022 yılları arasında denetlenen özel yurt sayısı kaçtır? Yıllara göre, istatistiki verilerle açıklar mısınız?

Ülkemizde 2002 — 2022 yılları arasında kaçak olarak saptanan, kapatılan ve cezai işlem uygulanan kaç yurt vardır? Bunları; ' 'Saptama, Kapatma ve Uygulanan Cezai işlemler” sırası göz önüne alınarak ayrı ayrı olmak üzere, yıllara göre istatistiki verilerle açıklar mısınız?

Editör: Haber Merkezi