Cengiz Aldemir/ANKARA- Türkiye'nin 3'ncü en büyük şehri olan İzmir'in, iktidar tarafından yeterli hizmeti alamadığını belirten İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavvat Dervişoğlu, İzmirlilerin ülke genelinde yaşanan işsizlik ve ekonomik krizden etkilendiğini, birçok sorunun göz ardı edilerek çözülmediğini vurguladı.

DEPREMZEDELERİN SORUNU ÇÖZÜLEMEDİ

30 Ekim 2020 depreminin ardından Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayıyla yıkılan evlerin yerine yeni binaların yapılması için çalışmalar planlandığını anımsatan Dervişoğlu, "Binaları yıkılan ve ağır hasar alan vatandaşların mağduriyetleri halen devam etmektedir. TOKİ tarafından depremzedelere para karşılığı yapılan evlerin kusurlu olduğu iddia edilmektedir. Yani İzmirli depremzedelerin yaraları sarılmamış ve bu sorun çözülmemiştir" dedi.

10 YILDIR YÜKSEK HIZLI TREN PROJESİ BİTMEDİ

2012 yılında yapımına başlanan İzmir-Ankara arası Yüksek Hızlı Tren çalışmalarının geçen 10 yıla rağmen bitirilemediğini de belirten Dervişoğlu, “İktidar bu konuya gerekli hassasiyeti göstermemiş, projenin uzun süre tamamlanamamasından sonra; İngiltere'den 2,45 milyar avroluk kredi sağlanacağı basında yer almaktadır. Projenin maliyeti aradan geçen sürede neredeyse 8 kat artarak 28 milyar TL'ye yükselmiştir. İzmir'i göz ardı etmenin bedeli bu vesile ile tüm vatandaşlarımıza yüklenmiştir. İzmir'i Ankara'ya bağlayan otoyol projesinde de benzer şekilde yol alınamamıştır" sözleriyle tepki gösterdi.

HAVAALANI İLGİDEN UZAK

Ülkenin en önemli liman kenti olan İzmir'in hinterlandını genişletmediğini, havalimanına yeterli ilgiyi göstermediği eleştirisinde bulunan Dervişoğlu, "Vatandaşlarımız yurt içi ve yurt dışı uçuşlarının azlığı sebebiyle mağdur edilmektedir. Uçuş sayısının azalması şehirdeki turizm ve ticari faaliyetlere de ciddi zararlar vermektedir. Türk Hava Yolları başta olmak üzere tüm havayolu şirketleri ile görüşülerek uçuş sayılarının arttırılması sağlanmalıdır" önerisinde bulundu.

TURİZM KONUSUNDA GERİ BIRAKILDI

Turizm konusunda hak ettiği yerin gerisinde bırakılan ve popüler destinasyonlar arasında yer alan İzmir'in, 2016 yılından sonra kruvaziyer turizminden de mahrum bırakıldığını vurgulayan Dervişoğlu, "6 yıl aradan sonra ilk büyük turistik yolcu gemisi 2022 yılında İzmir Limanına yanaşmıştır. 600 yolcu taşıyan bu gemiden sonra da Kruvaziyer turizminde gerekli adımlar atılmalı ve bu seferlerin daha yoğun ve kalıcı şekilde arttırılması sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

SURİYELİ VE AFGANLILAR TEHDİT OLUŞTURUYOR

Bu sorunların yanında kentte yaşayan Suriyeli ve Afganlıların önemli bir güvenlik tehdidi oluşturduğuna da dikkat çeken Dervişoğlu, "İzmir'de Suriyeliler tarafından bir suç örgütü kurulduğu ve suç örgütünün "Suriyeli Mafyası” olarak bilindiği görülmektedir. Konak ve Bornova ilçeleri başta olmak üzere İzmir'in pek çok yerleşim yerinde göçmenlerin ve sığınmacıların demografik yapıyı bozduğu gözlemlenmektedir. Bu sorunun ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturmasının yanında konut fiyatlarına ve kiralara da yansıyarak piyasayı olumsuz yönde etkilemektedir. İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılında ve bu tarihi bilinç ile ilin sorunları hakkında ivedilikle gerekli planlamalar yapılmalı ve yaşanan sorunlar çözüme kavuşturulmalıdır." açıklamasında bulundu

Editör: Haber Merkezi