Cengiz Aldemir/ANKARA- HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasına spor hakları da ellerinden alınan, cezaevlerinde insan hakları ihlalleri ve işkenceye karşı seslerini duyurmak isteyen tüm siyasi tutsakları selamlayarak başladı.

SPOR YASASINDA KADININ ADI YOK

Spor ve fiziksel aktiviteye katılımın bir insan hakkı olarak tanımlandığını belirten HDP'li Kemalbay, AKP'nin getirdiği spor yasa teklifinde kadın sporcuların dışlandığına dikkat çekerek, "Sporun, özellikle futbolun toplumsal etkisi düşünüldüğünde, cinsiyet eşitsizliğini aşmak için pozitif ayrımcılığı destekleyebilir, eril yapıyı ortadan kaldırabilirdik ancak bu kanun teklifinde ne yazık ki bunu yapamıyoruz. Bu yasa teklifi bir kez daha gösteriyor ki kadınlar spordan, futboldan dışlanıyor; âdeta spor, erkek egemen bir anlayışın gücünü konsolide etme alanına dönüşüyor; bu spor yasa teklifinde de kadının adı yok. Endüstriyel futbolun yerelliği baltalamak gibi bir özelliği de var. Bu kanun teklifi de tek tipleştirmeyi, özgün takımları zapturapt altına almayı ve kendi iktidar profiline dönüştürmeyi hedefine almış durumda" eleştirisinde bulundu.

GEÇİM SIKINTISI FUTBOL İLE YATIŞTIRILIYOR

Teklifle futbolun, sportif etkinliklerin bir oyun olmaktan çıkartılarak endüstriyel, ekonomik, siyasi düzeyle işleyen bir çarka dönüşmesine sebep olacağını belirten HDP'li Kemalbay, "İşsizliğin, yoksulluğun, geçim sıkıntılarının, gelecek kaygısının had safhaya ulaştığı şu günlerde sporun, hele futbolun kapitalizme ve burjuvaziye en büyük hediyesi, acıların yatıştırılması olmaktadır" dedi.

ASGARİ ÜCRET ACİLEN GÜNCELLENSİN

IMF'nin Dünya Ekonomik Görünümü verilerine göre Türkiye'nin, toplam gayrisafi yurt içi hasılası bakımından 21'inci sıraya gerilediğini ifade ederek, " 2002'de geldiğinizde gayrisafi yurt içi hasıla bakımından 14'üncü sıradaydınız, şimdi de Türkiye'yi 21'inci sıraya düşürdünüz. Bu başarınızla ne kadar övünseniz azdır. Ekonomik buhran emekçiyi vuruyor, asgari ücret dört ayda eriyip gitti. Asgari ücretin acilen güncellenmesi gerekiyor. Bunu gözleri ışıldayan Bakanınız da, saraydaki de biliyor ancak sermaye temsilcilerinden zılgıtı yediğiniz için bilmezlikten geliyorsunuz" sözleriyle tepki gösterdi.

BU HALK TAŞ MI YESİN?

Asgari ücretin açlık sınırının altına indiğini ifade eden Kemalbay, "Önümüzdeki sekiz ay bu halk ne yapsın, taş mı yesin?" diye soruyoruz. Her şeye kaynak var, her şey için para var ama emekçiye yok. Ukrayna'da barış havarisi kesiliyorsunuz, Irak'ta işiniz ne, diye soruyoruz. Komşularımızın dağlarını, taşlarını bombalamayı bırakın, halkın bütçesini boşa saçıp savurmaktan vazgeçin. Yanlış politikalarınız halkın ekmeğini elinden alıyor. Bu da yetmiyor, bankalara peşkeş çektiğiniz enflasyon garantili devlet kâğıtlarıyla finans sektörüne, yandaşlara kaynak aktarıyorsunuz. Enflasyonun 3 haneli rakamlara yaklaştığı koşullarda sermayeye yüzde 14'ten kredi dağıtarak halktan çalıyorsunuz, halkın kaynaklarını çalıp sermayeye veriyorsunuz" ifadelerini kullandı.

1AYDA 800 MİLYONU NEREYE HARCADINIZ?

Geçen ay örtülü ödenek için bütçeden yapılan harcamanın, asgari ücretli 15.450 kişinin bir yıllık maaşına eş değer olduğunu vurgulayan Kemalbay, "Kamunun parasını böyle hesapsız, kitapsız harcamaya ne hakkınız var ne haddiniz var. "Bir ayda 800 milyon hesapsız ödemeyi nereye harcadınız?" diye sordu.

YANDAŞA VAR, EMEKLİYE HİÇBİR ŞEY YOK

Kendi geleceğine, yandaş şirketlere ve savaşa bütçe ayıran iktidarın, emekliye hiç bir şey vermediğini söyleyen Kemalbay, "Emekliler sokaklarda, ‘Emekli maaşıyla geçinemiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Maaşlara ek zam yapılsın istiyoruz.’ diyor. 5'li çeteye var, garantili projelere var, savaşa, bekanız için sürdürdüğünüz operasyonlarınıza var fakat emekliye yok. ‘Emekliye bayram ikramiyesi olarak 5 bin lira ödensin’ diyoruz, ‘Hayır’ diyorsunuz" diye konuştu.

ZULÜMÜ DURDURACAK GÜCÜMÜZ VAR

Topluma dayatılan açlık, sefalet, zulüm düzenine mahkûm olmadıklarını söyleyen HDP'li Kemalbay, "Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var. Kira artışlarına "Dur!" demek; barınma hakkını güvenceye almak, işsizliğe, pahalılığa karşı durmak; zam geri alınsın diye rant ve talan ekonomisine "Hayır!" demek, tarımda girdilere yapılan zamların ortadan kaldırılması; kadın işsizliğini, kadın yoksulluğunu yenmek için çekin yandaşlarınızı sofralarımızdan ve ellerinizi cebimizden diyoruz. Tüm emekçilerle 1 Mayıs’ta meydanları bu şiarlarla dolduracağız. Herkese iş, ekmek, güvenceli geleceğimiz için yaşanabilir bir ülke istiyoruz. Haramiler düzenini değiştirmek için birleşerek mücadele etmeye devam edeceğiz. Yaşasın işçilerin birlik, mücadele, dayanışma günü 1 Mayıs." Dedi.

Editör: Haber Merkezi