ÜRGEN TEPE/ İZ GAZETE – Cumhuriyet Halk Partisi 'nin en genç başkanları olan Selçuk İlçe Başkanı Merve Çalışkan ve Foça İlçe Başkanı Baran Gezmiş Yıldırım ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda ülke gündemini konuştuk. Çalışkan, "SIKILDIK, 24 Haziran’da TAMAM diyeceğiz" derken, Yıldırım ise "Özgürlük kanımızda var, TAMAM" ifadelerini kullandı.

İşte iki genç başkanla yaptığımız söyleşi:

Bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı bugün üzerinden Genç bir siyasetçi olarak 16 yıllarınız AKP hükümeti ile geçti, bu geçen 16 yıllık süreyi değerlendirir misiniz?

Merve Çalışkan: AKP Türkiye'nin kaderi değil, olsa olsa kötü bir anısı olarak kalacaktır. Hiç kimse korkuyla tehditle, 'bizden sonra ne olur' diyerek kendi iktidarını sürdürmeye çalışmasın. 24 Haziran seçimlerini kazanacağız ve Türkiye'nin özlemle beklediği Cumhuriyeti ve parlamenter sistemi geri getireceğiz.

Baran Gezmiş Yıldırım: Atamız gençlere öyle bir günü armağan etmiş ki; “Savaş müttefikler için Bitmiş olabilir; ama bizi ilgilendiren savaş, İstikbalimizin savaşı şimdi başlıyor” diyerek Emperyalist devletlere karşı ulusal direnişi örgütleyip Kuvayi Milliye ruhunu, onların bağımsızlık uğruna canlarıyla, kanlarıyla yıllar boyu verdiği mücadeleyi zafere dönüştürüp bu zaferin ve direnişin başladığı tarihi 1919 un 19 mayısını bizim kanımıza işlemiştir. Yani bizim kanımızda mücadele var, isyan var, özgürlük var… Bu Kuvayi Milliye ruhuyla benim geride kalan yıllarım bu toprakları Büyük Ortadoğu Projesinin bir parçası haline getirmek isteyenlere karşı mücadele ile geçti.

Genç bir başkan olarak gençlerin siyasette bakış açılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Merve Çalışkan: Genç bir başkan olarak gençlerin siyasete bakışı yok denecek kadar az. Artık eskiden olduğu gibi ideolojik gençlik pek fazla yetişmiyor. Gençler siyaset yapmaktan korkuyor. Üniversite öğrencileri acaba iktidara karşı siyaset yaparsam, muhalefet edersem yarın mezun olduğumda atanamam korkusuyla dünya ve ülke gündemine sessiz kalıyorlar. Bununda başlıca sebebi geçim sıkıntısı Türkiye'deki genç işsizlik oranının yüksek olması. Biz biliyoruz ki bizim gibi ülkenin gidişatından şikayetçi milyonlarca genç var ama işsizlik sorunundan olaylara sessiz kalıyor. Biz 24 haziran seçimlerinde bu algıyı da yıkacağız. Gençlerin siyasette daha aktif olmasını sağlayacağız. Atatürk İlke ve devrimlerine sahip çıkmamız gerekiyor. Bu ülke kolay kazanılmadı. Bugün 19 Mayıs Milli Mücadelenin başladığı gün. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyetini biz gençlere emanet etmiştir. Gençliğe hitabede de belirttiği gibi birinci vazifemiz Türk İstiklal ve Cumhuriyetini muhafaza ve müdafaa etmektir.

Baran Gezmiş Yıldırım: 2009 da sokaklarda bayrak asmayla başlayan 2010 da 18 yaşımda üye olduğum 2012 de gençlik kolları yönetimine girip 2015'te gençlik kolları başkanı olduğum ardından 2017 de Türkiye'nin En Genç İlçe Başkanı seçildiğim bu süreçte hep cesur oldum hep sorumluluk aldım ve en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştım ülke de az sayıda politik genç yapısı var bunlar birçok konuyla ilişkilendirilebilir öğrencilik süreçleri yaşanılan ekonomik zorluk ardından iş bulma kaygısı gelecek planlaması aile kurma gibi birçok sorunla uğraşan gençler maalesef çok fazla siyasetin içinde yer alamıyor her alanda kötü yönetilen devlet siyasette de gençlerin önünü tıkıyor bu noktada artık bize çok iş düşüyor ve biraz daha cesur olup biraz daha fazla fedakarlık gösterip görevi beklemeden o görevi isteyip mücadele eden daha fazla sorumluluk alan gençler olması gerekiyor 2013'te ki gezi ruhunu kaybetmeden mücadeleye devam etmeliyiz.

CHP'si çatısı altında birçok genç milletvekili aday adayı oldu. Bu durumu nasıl yorumlarsınız. Desteklediğiniz adaylar var mı?

Merve Çalışkan: Öncelikle Cumhuriyet Halk Partimizden aday adayı olan tüm genç yol arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Ülkemizde seçmen yaş ortalaması şuanda 29. Bu bağlamda parlamentonun gençleşmesi, Gençlerin daha aktif, daha katılımcı ve daha üretken olması gerekiyor. Partimizde genç aday adayı sayısının geçen dönemlere göre fazla olması da bu anlamda sevindirici tabi ki.

Baran Gezmiş Yıldırım: Parlamentodaki genç vekil sayımız çok az bu dönem daha çok genç aday adayımızın olması doğru ama bu genç aday adayları örgütün tozunu yutmuş, direğine tırmanmış, tutkalına yapışmış insanların partinin gençlik kollarında veya çeşitli kademelerinde görev aldıktan sonra Türkiye'nin Büyük Millet Meclisine girmesini doğru buluyorum. Bu sebeple örgütün içinden gelen ve Parlamento koltuğunu, kürsüsünü doldurabilecek nitelikte olan bütün adayları destekliyorum.

Genç başkan olarak bize hazırlıklarınızı anlatır mısınız? İlçeniz özelinde CHP seçime hazır mı?

Merve Çalışkan: Seçime hazırlıklarımız devam ediyor. Sandık sorumlularımızın belirlenmesi ve sonrasında sandık güvenliği eğitimlerimiz olacak. Genel merkezimiz 24 mayısta adaylarımızı netleştirecek ve aday tanıtımı yapacak şuanda seçim manifestomuz hazırlanmaya devam ediyor. Genel merkezimiz seçim politikalarını açıkladıktan sonra bizde Selçuk özelinde çalışmak için hazırız. Bilgi birikimi ve tecrübe açısından hem ilçe yönetimi hem de gençlik kolları ve kadın kolları olarak çok güzel bir ekibe sahibiz. 24 haziran seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'ni ve cumhurbaşkanı adayımız Sayın Muharrem İnce'yi Selçuk'ta 1. yapmak için çalışmalarımıza tüm hızımızla devam ediyoruz. Kısacası Selçuk olarak seçime hazırız.

Baran Gezmiş Yıldırım: Biz Foça ilçe örgütü olarak çarşaf listeyle yapılan kongreden çıkar çıkmaz yaptığımız çalışmalarla kurduğumuz seçim komisyonuyla seçim startını verdik, bütün analizleri yapıp verileri elimize topladık ve Foça'da herkesin elini sıkarak herkesin evine girerek bütün semt ile köy pazarlarını gezip kahvehaneleri ve esnaf ziyaretlerine devam ederek seçime hazır hale geldik.

Genç başkan olarak TAMAM mı? SIKILDINIZ mı?

Merve Çalışkan: Sizin de dediğiniz gibi 27 yaşındayım ve hayatımın yarısı AKP iktidarıyla geçti. Biz gençler gezi olaylarında bu durumdan rahatsız olduğumuzun sinyalini zaten vermiştik. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun Adalet Yürüyüşü de ülkedeki tüm bireylerin ihtiyaç duyduğu adaleti, eşitliği, hakkı ve hukukun tesis edilmesi için bir farkındalık oluşturmaktı. Tüm şartla hazır. Tüm yurttaşlar olarak artık çok 'SIKILDIK' ve sonunda 24 Haziran da 'TAMAM 'diyeceğiz.

Baran Gezmiş Yıldırım: AKP iktidarı ile başlayıp 'U Z U N' yıllardır 'RTE' iktidarıyla ülkeyi yöneten bu adamdan çok 'S I K I L D I K' ve artık millet bu kötü gidişe 'T A M A M' diyor.

Editör: Haber Merkezi