CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE - Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay,önceki aylara göre pandeminin yaygınlaşarak arttığı uyarısında bulunarak, önlemlerin daha da güçlü bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ancak bunu göremediklerini vurgulayarak, bu konuda sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi.
 

Meslek örgütlerinin, “Bu durumpandemi olmaktan çıktı, sindemi olarak ele alınması gereken bir durumdur.” dediklerinidile getiren Kemalbay, Bakan Koca’ya, önlemler konusunda meslek örgütleri ve sendikalar bir araya gelinmesi önerisinde bulundu. Son getirilen yasaklamaların önlem olmadığını vurgulayan Kemalbay, “Emekçilerin, işçilerin, artan milyonlarca işsizinve dezavantajlı kesimlerin korunmasına yönelik paketler açıklanması gerekiyor” dedi.

KÖTÜ SÜRECE ELEŞTİRİLERİMİZ VAR

Salgın sürecinin iyi yönetilemediğini,Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun aktif rol alabileceği önerisinde bulunan Kemalbay, ülkenin covid-19 virüsüne teslim edildiğini belirterek,“Tabii ki Meclisin işleyişi, Komisyonların çalışma usulü bu konuda pandemi sürecinde nasıl ele alınacağı önemlidir ama aynı zamanda pandeminin yönetilmesine dair ciddi eleştirilerimiz var. Türkiye’nin virüse teslim edildiğini biz düşünüyoruz, yönetilmediğini düşüyoruz. Açıklanan tabloların gerçekliği de yansıtmadığını düşünüyoruz. Gerçi, dün Sağlık Bakanımız bu konuda bize açıklamalar yaptı ama interaktif bir tartışma olmadığı için itirazlarımızı da iletemedik” ifadelerini kullandı.

SAĞLIĞA ZARARLI TORBA YASA GERİ ÇEKİLSİN

HDP’ninpandemi yönetim sürecine itiraz ettiğini, bu konuda komisyonun daha inisiyatif alması gerektiği görüşünü savunan Kemalbay, pandemi köklerinin de tartışmaya açılmasını istedi. Covid-19 salgını ve olası diğer salgınları da önleyecek yapısal düzenlemelere, köklü düzenlemelere ihtiyaç olduğunun altını çizen Kemalbay, insan sağlığı ve doğaya zarar veren torba yasa görüşmelerinin geri çekilmesi gerektiğini savunarak,“Burada ekolojiyle ilgili, ekolojiyi tahrip eden, doğayı talan eden bir torba yasa var. Bu tür torba yasaların gelmemesi gerekiyor. İklim krizini ve ekolojik tahribatları getiren ve dolayısıyla pandemilere yol açan bu tür yasa tekliflerinden kaçınmak gerekiyor. O yüzden bütünsel bir yaklaşıma da ihtiyaç var” diyerek tepki gösterdi.

İŞÇİLERİN ANAYASAL HAKLARI ÇİĞNENİYOR

Pandemi sürecinde en çok zararı gören kesimin işçi ve emekçiler olduğunu hatırlatan Kemalbay, işçilerin bile bile ölüme yollandığını belirterek, “Alınan önlemlerde,“Üretim, imalat ve tedarik zincirleri muaf tutula caktır.” Yani bu üretimde çalışan işçilerin nedir statüsü, yurttaş değiller mi bu arkadaşlar, bunlar köle mi? Hani, ölüm zinciri gibi bir şey bu; tedarik zincirinde çalışanlar, çalışmak zorundalar. Yine, sağlık sektöründeki hekimlerin, sağlık emekçilerinin izin almaları bile yasak, işten ayrılmaları yasak. Yani böyle bir pandemi krizinde işçilere, emekçilere, sağlık emekçilerine böylesine yüklenmek, onların yaşam haklarını tehdit edecek zorlamalara gitmek, onların sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamında yaşama haklarını, anayasal haklarını ellerinden almak gibi bir hak mı var?” diye seslendi.

MÜZİSYENLERE ACİL PAKET

İzmir’li müzisyenlerin, “Sanatın Saati Olmaz” diyerek gerçekleştirdikleri eylemi hatırlatan Kemalbay, yaşamlarını kültür, sanat ve eğlence üretimiyle idame ettiren kesimin, işsiz kaldığını, iş yerlerini açamadıklarını, yüzden fazla müzisyenin intihar ettiği ileri sürülen acı tabloların yaşandığını söyledi. Kemalbay, müzisyenlerin ayakta kalması ve geçimlerini sağlamak için acil onlara bir paket hazırlanmasını, bu konularda Komisyonun da inisiyatif alması gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi