İZ GAZETE- İz Televizyonu ekranlarında yayınlanan Pınar Teke ile Gündem Özel'in konuğu ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni oldu. Programda, 2022 Nevruz'u, 3. ittifak çalışmaları ve işçi hareketleri ele alındı. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP hakkındaki kapatma davasına yönelik ise, "HDP kendi başına yol almış durumda. Kapatma olabilir ama bunun karşısında hazırlıklıyız. Temel sloganımız HDP’yi kapattırmayacağız. Kapatırsanız çok daha güçlü geleceğiz. Gelecek bizden yanadır"  dedi. 

HDP’nin Nevruz’dan beklentileri nelerdir?

Murat Çepni: 1 haftadır tüm Türkiye’de nevruz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halktan en çok duyduğumuz cümle ‘Bizi bunlardan kurtarın’ oluyor. Biz de bununla ilgili halkımızla konuşuyoruz. Nevruz mitingimiz izinli bir mitingdir. İzmir’deki bütün emek ve demokrasi güçleri mitingimizin katılımcısı olacaklar. Nevruz çalışmalarımızız bütün ilçelerle beraber yürütüyoruz.  Bu sene farklı olarak bazı ilçelerde öncesinde hazırlık nevruz kutlamaları gerçekleştiriyoruz. Halkımızla buluşuyoruz. Ev ev dolaşıyoruz. Büyük bir coşku var. Nevruz halklarımızın diriliş ve mücadele bayramı. Kürt halkı açısından tarihsel olarak önemli bir gün.  20 Mart’ta Gündoğdu meydanında olacağız. Halkımız hazırlıklara çok ilgili. 5, 6 yıldır AKP ve MHP faşizminin çok ağır bir ablukası ve saldırısı ile karşı karşıyayız. Başta Kürt halkı olmak üzere yürütülen ağır bir abluka var. Başta kayyumlarla başlayan gözaltı ve tutuklamalarla devam eden ve en son HDP ’ye dönük kapatma davalarıyla süren bir süreç ile karşı karşıyayız. İşçiler, emekçiler ağır bir yoksullukla karşı karşıyalar. İnsanlar yarınını düşünemez haldeler. Bıçağın kemiğe dayandığı noktadalar. Bu koşullarda insanlar çıkış yolu arıyorlar. Bu yüzden de 8 Mart, Nevruz ve 1 Mayıs gibi günler bu tepkinin açığa çıktığı yerler oluyor.

Şahin Tümüklü: Nevruz hem sosyalistler hem de mücadele edenler bakımından ezilen halklarla, mücadele yürütenlerin kesiştiği anı anlatıyor. Nevruz gerçek bir direnişin buluşma anı olacak. Çok uzun bir süredir Saray rejimi çok esaslı bir saldırı yürütüyor. Hakları için mücadele eden işçi sınıfları, sokakları terk etmeyen Kürt halkı, LGBTİ+’lar, İşçi sınıfları, kadınlar, öğrenciler, gençler var. Nevruz hem sosyalistler hem de mücadele edenler bakımından o meydanda halaya durmanın ifadesi olacak. Birlikte halaya durmayı, direniş sloganlarını büyütmeyi ve bunu kazanma iradesine dönüştürmek istiyoruz. 

2022 Nevruz’un öne çıkan talepleri neler?

Şahin Tümüklü: Faşizmin kuşatmasını yaşıyoruz. Bundan kurtulma hali, 2022, AKP ve MHP faşizmini yenme iddiası barındırıyor. Bu ülkede politik özgürlük kazanılmalı. Eşitlik ve özgürlük mücadelesi, eşit yurttaşlık talebimiz var. Halk tarafından bir direniş var. Herkes bulunduğu yerden Nevruz’un sloganlarını güçlendirecek.

ESP Nevruz’a nasıl hazırlanıyor? 

Şahin Tümüklü: Bir sosyalist hareket olarak çok fazla birleşik cephe örgütünün içindeyiz. Kapı kapı dolaşıyoruz. Emekçi semtlere gidip insanları direniş halayına davet ediyoruz. Her yerde nevruz ateşlerinin yakıldığı yerler örgütlemeye çalışıyoruz.

Nevruz anı çalışmanın meyvesini sloganlarda özgürleşen halkta göreceğiz. Nevruza sınır çekilemez. Hedeflerimiz var. Her semtte önden kutlamalar yapılıyor.

Murat Çepni: Kürt halkı uzun zamandır saldırı altında. Saray kendi koltuğunu Kürtlere karşı geliştirdiği ırkçı ve faşist tutumla geliştirmeye çalışıyor. Kürtlerin kendi özgürlük talepleri öne çıkmış durumda. Bu Nevruz’da bunu bir kez daha göstereceğiz. Cezaevleri genel olarak işkence haline dönmüş durumda. Cezaevi koşulları çok kötü durumda. Bu Nevruz’da cezaevleri de bizim temel gündemimiz olacak.

İşçi hareketlerinin yükselişi hakkında neler söylersiniz?

Çepni: Saray rejimi, işçi ölümleri ile yükselen bir iktidar. Emek sömürüsünden ziyade her ay ortalama 100’den fazla işçi hayatını kaybediyor. Sendikasızlık, açlık pahasına kölelik ve zamlar var. İktidar nefes alıyorsanız şükredin diyor. Kölelik budur. İşçi grevlerindeki temel talep sendikalaşmak. Bunu talep eden işçiler işten atılıyor. Partimiz iradeli ve sokağı terk etmiyor.

ESP 3. İttifak hakkında ne düşünüyor?

Şahin Tümüklü: Çok uzun süredir 3. İttifak tartışmaları var. Bazı sosyalist hareketler bu tartışma içerisinde HDP ve CHP arasında bir pozisyon üreterek, aslında hem mücadelenin içinde yer alma hem de seçim tartışmalarında pozisyon belirleme haline girdiler. Bu sosyalistler açısından olumlu bir durum. Seçim mücadelenin başlığıdır. 3. İttifak’ta demokratik mücadeleyi içeren bir çatının olması lazım. Türkiye işçi sınıfının büyük çoğunluğu Kürt işçilerden oluyor. Bir halkı sadece esnaf, köylüler oluşturmuyor. Büyük kısmını Kürt işçiler oluşturuyor. Bu insanlar kendi ana dilinde çalışmayı talep ediyor, böyle bir hakları var. Biz sosyalistler olarak ezilen halklarla sosyalizm mücadelesini birleştirmeye çalışıyoruz. Kürt halkının özgürlük mücadelesini geliştirmeye çalışıyoruz. 

'HDP KENDİ BAŞINA YOL ALMIŞ DURUMDA'

HDP hakkındaki kapatma davasına ilişkin neler söylemek istersiniz?

Murat Çepni: AKP uzun zamandır HDP’yi nasıl kapatacağını düşünüyor. Buradan çözüm çıkmaz. Temel engel Millet İttifakı falan değil. Bunun önündeki temel engel HDP’dir. HDP kendi başına yol almış durumda. Kapatma olabilir ama bunun karşısında hazırlıklıyız. Temel sloganımız HDP’yi kapattırmayacağız. Kapatırsanız çok daha güçlü geleceğiz. Gelecek bizden yanadır.

Editör: Haber Merkezi