HDP’nin elinde kalan son belediyelerden Iğdır, Siirt il belediyeleri ile Baykan, Kurtalan ve Altınova ilçe belediyelerine yapılan kayyum atamalarına İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nden tepki geldi. İktidarın ülkeyi tehlikeli gidişata sürüklemesine ve yerel demokrasinin yok edilmesine karşı ‘Hayır’ çağrısı yapıldı.

Gasp edilen halkın iradesidir, sessiz kalmayacağız başlığıyla yapılan açıklamanın tamamı şöyle;

‘’Tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgınında bile belediyeler eliyle yapılan yardımları engelleyerek her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan dayanışma duygusunu çökertip halkı kaderiyle baş başa bırakan Saray Rejimi, içinden geçmekte olduğumuz olağan dışı koşulları yine fırsata çevirerek HDP’li beş belediyeye daha kayyım atamıştır.

DEMOKRATİK İRADE GASP EDİLMİŞTİR!

Iğdır, Siirt il belediyeleri ile Baykan, Kurtalan ve Altınova ilçe belediyelerine yapılan kayyum atamaları ile Anayasa ile güvence altına alınmış olan seçme ve seçilme hakkı bir kez daha çiğnenmiş, halkın yerel seçimlerde ortaya koyduğu demokratik irade gasp edilmiştir.

Son kayyım atamalarıyla birlikte 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerden bu yana, 5 büyükşehir, 2 il, 32 ilçe, 6 belde belediyesi olmak üzere toplam 45 belediyeye kayyım atanmıştır. Yanı sıra 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde seçilmiş 27 belediye başkanı tutuklanmıştır. 23 belediye başkanın tutukluluğu halen devam etmektedir.

SEÇİMLE KAZANAMADIĞINI ZORBALIKLA ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞMAKTA!

31 Mart’ta demokrasi güçleri tarafından kazanılan yerel yönetimlerin kısıtlı olanaklara ve büyük baskılara rağmen çalışmalarını başarılı bir şekilde yürütmeleri, böylelikle de AKP’nin yerel yönetimleri nasıl rant ve talan alanları, yolsuzluk yuvaları haline getirdiğini açığa çıkartmaları iktidarı büyük bir korku ve paniğe yöneltmektedir. Bu nedenle de seçimle kazanamadığını, hukuksuzluk ve zorbalıkla ele geçirmeye çalışmakta, muhalif yerel yönetimleri kayyımlar atayarak, yetkilerini kısıtlayarak tümüyle etkisizleştirmeye çalışmaktadır.

Bir dönem Türkiye’deki vesayetçi rejimi karşısında çıkarları öyle gerektirdiği için hararetle ademi merkeziyetçiliği savunan siyasal iktidar valilerin bile seçimle göreve gelmelerini önermişti. Şimdi ise yerel yönetimleri dahi atayarak demokratik bir rejimin en asli unsuru olan halkın yerel örgütlenmesini ve katılımını tümüyle yok etmektedir. Son günlerde iktidar yandaşları tarafından geliştiren darbe söylemleri tümüyle sunidir ve dikkatleri başka yöne çekme çabasından başka bir şey değildir. Asıl darbe, anayasa ve hukuka aykırı içimde yapılan kayyım atamalarıyla yerel demokrasiyi tümüyle ilga etme çabasıdır.

YEREL DEMOKRASİNİN YOK EDİLMESİNE ‘HAYIR’ DİYELİM

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak iktidarın ülkeyi sürüklediği bu tehlikeli gidişat karşısında tüm toplumu duyarlı olmaya ve demokratik değerlere sahip çıkarak tutum almaya çağırıyoruz: Seçme ve seçilme hakkının çiğnenmesine, halkın iradesinin hiçe sayılmasına, yerel yönetimlerin etkisizleştirilmesine ve yerel demokrasinin yok edilmesine karşı net bir şekilde ‘Hayır!’ diyelim.

Siyasal iktidarı ise kayyım atamalarını derhal durdurmaya, görevden alınan belediye başkanlarını göreve iade etmeye ve yerel yönetimlere yönelik sürdürülen tüm engelleme ve baskılara son vermeye davet ediyoruz.

HDP'NİN ELİNDE KAÇ BELEDİYE KALDI?

HDP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 3'ü büyükşehir, 5'i il, 45'i ilçe, 12'si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazandı. 6 belediye başkanına "KHK'li olduğu" gerekçesiyle mazbata verilmezken bugünkü 5 belediye dahil toplam 45'ine kayyum atandı. 21 belediye eş başkanı hala tutuklu bulunuyor. HDP'nin kalan belediye sayısı 14. Şu ana kadar bir tek Kars’a kayyum atanmadı.

Diyarbakır Bağlar, Kars Digor’a bağlı Dağpınar Beldesi, Van’a bağlı Edremit, Çaldıran Tuşba ilçeleri, Erzurum Tekman’da seçimi büyük farkla kazanan başkanların yerine seçimde ikinci gelen AKP’li belediye başkan adaylarına mazbata verilmişti.
Seçimin üzerinden 5 ay geçmeden 19 Ağustos 2019 tarihinde Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atandı.

Önceki dönem de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetiminde bulunan 102 belediyeden 96’sına kayyum atanmıştı.

Editör: Haber Merkezi