İZ GAZETE - İklim krizi başta Avrupa olmak üzere dünyanın gündeminde. Türkiye'de bu konuyla ilgili henüz ciddi bir adım atılmasa da Türkiye’nin içinde bulunduğu Akdeniz havzası, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı en hassas bölgelerden biri. Türkiye, küresel ısınma ve iklim krizinden, özellikle su kaynaklarının azalması, çölleşme, ekolojik bozulmalar, seller, afetler gibi olumsuzluklarla etkilenmeye başladı. 

FATSA, KAZ DAĞLARI, BERGAMA...

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Türkiye’de son yıllarda hızla artan madencilik sektörünün ekolojik dengeye verdiği zararlar ve neden olduğu iklim krizleri ortada olduğu belirterek, Fatsa, Artvin, Kaz Dağları, Kütahya Murat Dağı, Bergama, Manisa, Uşak, Gümüşhane, Eskişehir ve Erzincan yerlerde yapılan madencilik faaliyetlerine dikkat çekti. 

Murat Çepni, Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede şu sorulara yer verdi;

Küresel ısınma ve iklim krizleri tüm dünyada kabul edilen tartışmasız bir gerçektir.  Gerekli önlemler alınmazsa iklim değişikliğinin telafi edilemez çok ağır etkileri olacaktır.  Maden faaliyetlerinin bulunduğu alanlar, toprak, hava, su varlıklarının kirletildiği, çevresel felaketlerin yaşandığı alanlardır. İklim krizi konusunda,  hükümetinizin madencilik faaliyetleri ile iklim krizleri ilişkisi için yaptığı bir çalışma var mıdır?  Sadece altın madenciliğinde değil  kömür, gümüş vs  her tür madencilikte ruhsat verilirken iklim krizi göz önünde bulunduruluyor mu? 

Madencilik çok yoğun enerji kullanılmasını gerektiren, karbon salınımına neden olduğu için iklim krizini derinleştiren, kullanılan zehirli kimyasallar nedeniyle çok değerli olan  su varlıklarını zehirleyen bir sektördür. Bunca zararına rağmen Türkiye genelinde neden yeni maden sahalarına izin verilmektedir? Hükümetiniz yeni madencilik faaliyetlerini durdurmak için bir çalışma yapacak mıdır?

Gündemde olan Kazdağları, Munzur, Cerattepe, Uşak vs. yerlerdeki maden faaliyetlerinin ormanlara verdiği zararlar iklim krizi açısından plan hazırlanmış mıdır?  

Anayasanın 56.Maddesi ile güvence altına alınan sağlıklı çevrede yaşama hakkını vatandaşlara sağlamak için madencilik faaliyetleri gösterilen yerlerin çevreye vereceği zararlar saptanmış mıdır? Bütün maden sahaları için Çevresel Etki Değerlendirme Raporu istenmiş midir? Kaç projeye ÇED olumsuz raporu verilmiştir? ÇED olumsuz raporu verildiği halde faaliyetlerine devam eden firmalar var mıdır?

Türkiye’de, yaşanan olumsuz gelişmelerin önlenmesi, meydana gelen zararların telafisi ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması için iklim krizine neden olan madencilik faaliyetlerinde düzenlemeler yapmak için belediyeler, ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılacak mıdır?

İklim değişikliği politikalarının katılımcı, demokratik ve şeffaf şekilde hayata geçirilmesi için çaba harcanmalıdır. Türkiye’de hangi bölgelerde iklim krizi eylem planı hatırlanmıştır? Hangi bölgelerde hazırlanacaktır?  

3213 Sayılı Maden Kanunu’na göre 2003-2019 Ağustos Ayı arasında nerelerde kaç maden ruhsatı verilmiştir? Aktif olarak faaliyet gösteren kaç firma vardır? Bu firmaların kaçı yabancı kökenlidir?

İç Yer Değiştirme Merkezi ve Norveç Mülteci Konseyi'nin yayınladığı rapora göre, 2018'de 144 ülkeden 17.2 milyon insan doğal felaketler nedeniyle iç yer değiştirme gerçekleştirmiştir. Küresel çapta hissedilen iklim krizi  nedeniyle 2018 iç göçün en fazla ve yoğun olduğu yıl olmuştur. Türkiye’de iklim krizinin neden olduğu iç göçle ilgili Hükümetinizin yaptığı bir çalışma var mıdır? Kaç kişi, hangi bölgelerden  2003-2019 Ağustos tarihleri arasında iç göç yaşamıştır?  

Türkiye, iklim krizi gerçeği yaşamasına rağmen, Paris İklim Antlaşmasını onaylamayan 18 ülkeden biridir. Anlaşmayı onaylamamasının gerekçesi nedir? Anlaşmada yer alan  taahhütleri yerine getirmek için gerekli şartlar mevcut mudur?  

Madencilik faaliyetleri nedeniyle tekrardan hangi alanlar ağaçlandırılmıştır? Kaç ağaç dikilmiştir? Ağaçlandırma işini ilgili firmalar mı yapmıştır?

Editör: Haber Merkezi