Cengiz Aldemir/ANKARA - Yangınlarla ilgili İz Gazete'ye konuşan HDP İzmir Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu Üyesi Ekolojist Murat Çepni, çevre, doğa ve insan üzerinde çok büyük tahribatlar yaratan Türkiye'de bu yangınlar nasıl önlenebilir tartışması yaşandığını söyledi.

SİZ HİÇ UTANMAZ MISINIZ?

Isıya dayanıklı eldivenler, yangın söndürme topları ve aletlerine yüzde yüz zam yapılmasının insanlık dışı, fırsatçı bir anlayış olduğunu sıcakta söyleyen Çepni, AKP'li Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren'in, "Evleri çok eski evi olan vatandaşlar keşke bizim de evimiz yansaydı diyecekler" sözlerine, "Yangınlar sürerken halka 200 bin tl borçlanma müjdesi! veren devletin evlatları bunlar. 

Siz hiç utanmaz mısınız! Nasıl bir türsünüz!" sözleriyle  tepki gösterdi.

ORMANLARI DEVLET VE ŞİRKETLERE KARŞI KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ

Yangınlara müdahalenin teknik kapasiteden uzak amatörce yapıldığını belirten Çepni, ormanları hem devletten hem de şirketlerden korumak için mücadele ettiklerini belirterek, "Yangın söndürme uçağı bulamayan iktidar, Türk Hava Kurumu uçaklarını çürümeye terketmiş durumda. Bir tarafta Can derdine düşmüş insanlar, hayvanlar varken hemen yanıbaşında Muğla İkizköy'de biz bugün ormanları şirketlerden ve  devletten korumak için eyleme katıldık. iktidara yakın Limak şirketinin burada bir kömür madeni projesi var. Yaklaşık bin hektarlık köylerin olduğu bir alan. Bu ocak köyleri ortadan kaldırıyor ve suları kirletiyor. Gerçekten içler acısı bir tabloyla karşı karşıyayız. Bugün İkizköy' de bir taraftan yarım yamalak çalışmalarla ormanları yangınlardan korumaya çalışırken, bir taraftan da halkın ormanları devletten korumasına tanık olduk.

İkizköy'e bilirkişi heyeti geleceği için köylülerin çağrısı üzerine bizde oraya gittik.Ancak bilirkişi heyeti gelemedi. Bu olumlu bir şey ancak henüz yürütmeyi durdurma kararı verilmedi. Mahkeme ise bilirkişinin vereceği karara göre hareket edeceğini söylemiş. Köylülerin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

EKOLOJİ SERMAYEYE KARŞI MÜCADELEDİR

Çevre politikası olmayan AKP'nin, çevreye karşı gözünü kararttığından dolayı herkesin kendi alanını koruma mücadelesi vermeye çalıştığını vurgulayan Ekolojist Çepni, mücadelelerin yetersiz olduğunu, bölük pörçük bir şekilde sürdüğünü belirterek, "Türkiye'nin birçok il ve ilçesinde, beldesinde, dağında, köyünde direnişler var. Yapmamız gereken ise birincisi ekoloji mücadelesi siyasal ve sermayeye karşı bir mücadeledir. Bugün siyasi iktidar ve sermaye işbirliği saldırısıyla karşı karşıyayız.Bunun karşısında siyasal düzenlemde bir mücadele yürütmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu.

AKP'YE GÖRE ENERJİ TARİFİ

İktidarın kendi anlayışına göre bir enerji tarifi yaptığını, buna karşı çıkanlara, "Bu ülkenin dışarıya bağımlı olmasını mı istiyorsunuz" sözleriyle kitleleri konsolide etmeye çalıştığını belirten Çepni, "Buna karşı hem bilim insanları, hem ekoloji örgütleri hem de meslek örgütlerinin ortaya koyduğu çok net veriler var ve bunlar, "bu  ülkenin enerjiye ihtiyacı yok tam tersine enerji fazlası var"diyorlar. Dolayısıyla bu yatırımlar enerji ihtiyacından kaynaklı değil, şirketlerin ihtiyacından kaynaklı. İktidarda şirketlerin taleplerini toplumun talepleri olarak lanse etmeye çalışıyor" eleştirisinde bulundu.

GÜVENLİK GEREKÇELİ YANGINLARA DA KARŞI ÇIKILMALI

AKP iktidarında ekoloji mücadelesinin demokrasi mücadelesine dönüştüğünü, ekoloji mücadelesinin ortaklaşması gerektiğini vurgulayan Çepni, güvenlik gerekçesi nedeniyle yakılan ormanlara karşı toplumun sessiz kaldığını belirterek ,"Bu ülkede madene karşı, ormanların yok olmasına karşı mücadele sürerken örneğin Dersim'de Şırnak'ta Kürt illerinde güvenlik gerekçesi ile çıkartılan orman yangınlarına karşı bir sessizlik hakim. Dolayısıyla Biz HDP ve ekoloji örgütleri olarak şunu söylüyoruz; Batıda, İzmir, Muğla, Antalya, Karadeniz'de de şu ya da bu sebeple çıkan karşı yangınlara da, güvenlik gerekçesiyle yakılan ormanlara da karşı çıkmamız gerekir. Demokrasi mücadelesi bunu gerektirir" değerlendirmesinde bulundu.

DEMOKRASİ GÜÇLERİ BİRLEŞMELİ

Ekoloji mücadelesinin asgari müştereklerde ortaklaşması gerektiğini, hak arayanlara karşı devletin, hukukçuların ve kolluk güçlerinin organize bir şekilde saldırdığını vurgulayan Çepni, buna karşı ortak bir mücadele geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "Bugün önümüzdeki en temel meselelerden birisi bu. Bir diğer boyutu ise ekoloji mücadelesi artık bugün bilim insanlarının, entellektüel çevrelerin yürüttüğü bir mücadele olmaktan çıktı. Uzun bir süre sol sosyalist kesimde ekoloji mücadelesine sessiz kaldı. Fakat bugün dünya yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Ekoloji mücadelesi demek demokrasi, Anti-emperyalist bir mücadele demektir. AKP iktidarında ki 20 yıllık süreçte çok kapsamlı ve telafisi neredeyse mümkün olmayan bir yıkımla karşı karşıyayız. Bunun için tüm demokrasi ve özgürlük güçleri bu konuda çok acilen daha derli toplu bir hatla mücadele etmesi gerekmektedir" diye konuştu.

TERMİK SANTRAL UYARISI

Kemerköy Termik Santrali'nde yangına müdahalede dikkat edilmesi gereken en önemli kimyasal maddelerden sülfür dioksit ve zehirli bir gaz olan sükfür trioksit uyarısında bulunan ekolojist Çepni, yangına müdahale edenlerin 5'er dakikalık nöbetlerle çalışması uyarısında bulunarak, "Hem itfaiye çalışanlarına hem de yöre halkına yönelik büyük bir tehdit var. Eğer halk henüz alanı boşaltamadıysa, ıslak bezlerle ağız ve burunlarını kapatarak bu gazların etkisini azaltabilir" uyarısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi