Cengiz Aldemir/ANKARA- Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi veren HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, teklif gerekçesinde,  "Türkiye’de, kedi ve köpek besleyen birçok hayvansever bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, duyarlı ve vicdanlı birçok kişi de gönüllülük ilkesi ile sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin en temel ihtiyacı olan beslenme ihtiyacını karşılamakta, bunun için kedi ve köpek maması satın almaktadır" dedi.

MAMA FİYATLARI YÜZDE 200 ORANINDA ARTTI

Yaşanan ekonomik kriz ve döviz kurundaki dalgalanma sürecinde, kedi ve köpek mama fiyatlarının son bir yılda yüzde 200'e varan artışlara neden olduğunu kaydeden HDP Çepni, "Hızla artan mama fiyatları hayvan severlerin alım gücünü düşürmüş dolayısıyla bu durum sosyal hayatın bir parçası olan sahipli ve sokaklarda yaşayan hayvanları mağdur etmiştir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile sokak hayvanlarının korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınması Devletin yükümlülüğü olarak belirlenmiştir" ifadelerini kullandı.

HAYVAN SAĞLIĞI İÇİN MAMA ÖNEMLİ

Teklifte, bilim insanlarının, sokak hayvanlarının günde bir kez beslenmesinin yeterli olacağını, verilen besinlerde protein, karbonhidrat dengesinin önemli olduğu uyarılarına da yer veren Çepni, "Mama gibi onlara özel olarak üretilen besinlerde bu dengenin gözletildiğini, bu nedenle onlar için en sağlıklı beslenmenin mama ile beslenmek olduğunu belirtmektedirler" bilgisini paylaştı.

BALIK, KUŞ MAMA KDV'Sİ YÜZDE 1, KEDİ, KÖPEKTE YÜZDE18 

Ürünlerde KDV oranlarının 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununu ile belirlendiğini ifade eden Çepni, balık, kuş gibi hayvanların mamalarındaki KDV oranının  yüzde 1, kedi ve köpek mamalarından alınan KDV oranının ise  yüzde 18  olarak tespit edildiği kararı anımsattı.

ANAYASANIN 73. MADDESİ'NE AYKIRI      

Anayasanın 73. Maddesi'nde, “Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacı olduğunu belirten HDP'li Çepni, "Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.”denmektedir. Kedi ve köpek yemlerinin lüks tüketim olarak nitelendirilmesi ve yüzde 18 KDV’ye tabi tutulması anayasanın bu maddesine de aykırıdır ve kabul edilebilir bir durum değildir" eleştirisinde bulundu.

MAMA FİYATLARINDAKİ KDV %18'DEN % 1'E İNSİN

Hayvanseverlerin yüzde 18'lik KDV'nin kaldırılması için mücadele verdiklerini, hayvanların bakımını yapan belediyeler ve kurumların çoğu zaman işlerini gereği gibi yapmadı için bu işi hayvan severlerin üstelendiğini belirten Çepni, Sosyal Devlet olmanın da gereği olarak hayvanlara gönüllü olarak bakan hayvan severlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için, her gün artan mama fiyatlarından yüzde 18 KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi ve mama fiyatlarında artışın durdurulması için kanun teklifi verdi. 

Editör: Haber Merkezi