HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, meclis genel kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en temel problemlerinden birinin işsizlik olduğunu ve en çok etkilenen kesimlerin başında da gençliğin geldiğini söyledi.

EĞİTİM SİSTEMİ SİSTEMATİK SALDIRI ALTINDA

İşsizliğin üniversite mezunları açısından kangrene dönüştüğünü kaydeden Çepni, bunun sorumlusunun ise AKP iktidarı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de üniversite sayısı artıyor. Tıpkı AKP'nin "Ekonomi büyüyor." dediği gibi, evet, Türkiye'de üniversite sayıları artıyor fakat üniversite ve üniversite kültürü küçülüyor. Her 10 üniversite mezunundan 4'ü işsiz durumda. Türkiye'de üniversite yani eğitim sistemi sistematik bir saldırı altında. Bu sistematik saldırı, bir taraftan üniversitelerin içinin boşaltılması, geleceğin antidemokratik bir muhtevada iktidarın arka bahçesi hâline getirilmesi saldırısı var. Bir taraftan da üniversitede gelişen özgür düşünceye karşı, akademik demokratik üniversite, özerk demokratik üniversitesi mücadelesine karşı da çok sistematik bir saldırı gerçekleştiriliyor. Boğaziçi’nde kayyum rektöre karşı mücadele veren üniversite öğrencilerine karşı geliştirilen saldırılar bunun en tipik son dönem örnekleriydi. Üniversite mezunları işsizler ve çoğu da bitirdiği bölüm dışında başkaca işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar" sözleriyle tepki gösterdi.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI ATIK KAĞIT TOPLUYOR

İş bulamayan üniversite mezunlarını motorlu kuryelik, market ve atık kâğıt işçisi olarak çalışmak zorunda kaldıklarını belirten Çepni, "Üniversite mezunları kendi bitirdiği bölümlerde çalışamaz hâldeler. Başka bir iş kolunda çalışıyorlar fakat orada da yine açlığa mahkûm ediliyorlar. Atık kâğıt işçilerinin karşı karşıya kaldığı saldırılar buna tipik bir örnektir. Yani üniversiteyi bitiriyor, bitirdi anında işe giremiyor, başka bir alanda çalışıyor, orada da sarayın saldırılarına maruz kalıyor" ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTELİLERİN SORUNUNU ÇÖZÜN

Üniversiteyi kazanan gençlerin yurt sorunu yaşadığını, üniversiteyi bitirenlerin KYK burs faiziyle mücadele etmek zorunda kaldığını vurgulayan HDP'li Çepni şöyle konuştu: "AKP burada artan yurt sayısıyla övünüyor fakat orada gerçekler şöyle: AKP gençliğini yaratmak, dinci, kinci bir nesil yaratmak açısından esasen özel yurtlara, vakıf yurtlarına öğrenciler yönlendirilmeye çalışılıyor. Biz şunu söylüyoruz: Güvenlik soruşturmaları kaldırılmalıdır. Yine KYK borçları tümden silinmelidir ve üniversite gençliğinin en temel sorunlarından bir tanesi olan atanmayan öğretmenler atanmalıdır.

Hem atanmayan öğretmenleri hem de işsizlik girdabı içerisinde ayakta kalmaya çalışan başta atık kâğıt işçileri olmak üzere tüm arkadaşlarımızı buradan selamlıyoruz."

Editör: Haber Merkezi