ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - AİHM; Demirtaş’ın hukuki değil, siyasi gerekçelerle tutuklu olduğu sonucuna vardı. AİHM, seçme ve seçilme hakkının, parlamenter anlamda ifade özgürlüğünün ihlal edildiği sonucuna vardı. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, “Siyasi iktidarın HDP’ye dönük geliştirdiği, siyasi soykırım siyasetinin bir sonucu olarak Selahattin Başkan ve diğer arkadaşlarımız tutukluydu. AİHM’in verdiği bu karar doğrudan tahliye gerektiren bir karar” ifadelerini kullandı. Ayrıca Çepni, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demirtaş hakkında verdiği kararla ilgili yapmış olduğu açıklamaya da yanıt verdi.

“SARAYIN REHİNELERİ”

Murat Çepni, Selahattin Demirtaş ve diğer tutuklu seçilmişlerin bugüne kadar rehin politikası ile cezaevinde tutulduğunu, sarayın rehinesi olduklarını ifade ederek “Çoktan dışarı çıkmaları gerekirdi hatta hiç tutuklanmamaları gerekirdi. Çünkü tümüyle bir siyasetçi olarak yaptıkları konuşmalardan kaynaklı yargılandılar, cezalandırıldılar. FETÖ’CÜ olarak yargılanmış ve ceza almış hakim ve savcıların hazırlamış olduğu dosyalarla cezalandırıldılar. AKP iktidarı da bu mirası devir alarak, bu davaların savcısı haline gelerek bu süreci devam ettirdi. AKP Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan, en son yaptığı açıklamada ‘ Biz Selahattin Demirtaş’ın önünü açmayız’ dedi. Daha öncesinde de ‘ Onları serbest bırakmayız’ demişti. Dolayısıyla başından sonuna tümüyle siyasi iktidarın HDP’ye dönük geliştirdiği, siyasi soykırım siyasetinin bir sonucu olarak Selahattin Başkan ve diğer arkadaşlarımız, tutukluydu. AİHM’in verdiği bu karar doğrudan tahliye gerektiren bir karar. Çünkü öncesinde bu kararın çıkmadığından dolayı tahliye etmediklerini söylüyorlardı. Şimdi arkadaşlarımızın serbest bırakılması gerekiyor. Bu hem hukuken gerekiyor hem de siyaseten gerekiyor. Biz şu anda bu kararın verilmesini bekliyoruz” dedi.

“AKP HUKUKA TALİMAT VERMEKTEN VAZGEÇMELİ”

Ömer Çelik AİHM kararına ilişkin, "Bu sıcak bir karar. Yaklaşık 100-150 sayfalık bir gerekçeli kararı var. Hukuk sistemimiz tabii ki bunu değerlendirecek ve buna göre bir yaklaşım üretilecektir" ifadelerini kullandı.

Çelik’in açıklamasına yanıt veren Çepni, kararın ortada olduğunu, AİHM’nin verdiği karara Türkiye’deki mahkemelerin uyması gerektiğini ve bu kararın yorumlanması gereken bir karar olmadığını ifade etti. Çepni, seçilmişlerin derhal tahliye edilmeleri gerektiğini dile getirdi. Çepni, AKP’nin ve sarayın hukuka talimat vermekten vazgeçmesi gerektiğini, hakim ve savcıların verecekleri kararlara AKP tarafından cezalandırılmayacaklarını bilmeleri gerektiğini, hakim ve savcıların ettikleri yemine bağlı olarak derhal tahliye kararını vermeleri gerektiğini dile getirdi.

“HUKUKU KATLETTİLER”

Selahattin Demirtaş daha öncede tahliye kararı almasına rağmen tutukluluk süreci devam etti. Tekrar böyle bir durumla karşı karşıya gelinirse, HDP’nin tutumunun ne olacak sorusunu yanıtlayan Murat Çepni, “Erdoğan daha önce Selahattin Demirtaş’ı bırakamayacaklarını söyledi ve doğrudan davanın savcısı ve hakimi oldu. Mahkemelerde, bunu bir talimat olarak algılayıp buna uygun davrandılar. Dolayısıyla hukuku katlettiler. Bugün bunun olmamasını bekliyoruz. Eğer olur ise bu konuda HDP ve Emek ve Demokrasi Güçleri olarak da bunun karşısında duracağız ve bu kararın uygulanması konusunda elimizden ne geliyorsa, yapacağız. Çünkü bu basit bir mahkeme değil. Basit bir yargılama değil. Bu halkın iradesine ve Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin genel başkanlığını yapmış, cumhurbaşkanlığı adayı olmuş ve dolaysıyla bir siyasetçiden bahsediyoruz. Mahkeme vereceği bu kararla şunu yapmış olacak hukuka uygun davranmış olacak bunu yapmaz ise eğer bu ülkede hukukun, sarayın bir odasına dönüştüğünü resmîleştirmiş olacak” dedi.

AİHM’nin kararına Selahattin Demirtaş’tan yanıt

Dört yıldır Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulanan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş AİHM’nin verdiği karara ilişkin sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı "Dört yıldır hukuk dışı bir şekilde siyasi rehine olarak içeride tutulmama rağmen bu karar beni sevindirmemiş, mutlu etmemiştir"

Editör: Haber Merkezi