Cengiz Aldemir/ANKARA- Elektrik Üretim ve Dağıtım Şirketlerinin Kamulaştırılması hakkında kanun teklifi veren HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve teklife imza koyan HDP Ekonomi Komisyon üyeleri, elektrik faturalarının, “AKP-Yandaş Şirketler İş birliği” ile yurttaşlar için gittikçe büyüyen bir krize dönüştüğünü vurguladı.

ELEKTRİK DAĞITIMI YANDAŞ PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

Fahiş elektrik faturalarının, bütün toplumsal kesimleri isyan noktasına getirdiği belirtilen teklif gerekçesinde, elektrik zamlarının ülke genelinde yapılan protesto eylemlerine dikkat çekildi.

Kışın en sert yaşandığı günlerde, Isparta başta olmak üzere, ülkede yaşanan elektrik kesintilerinin yurttaşları bezdirdiğini vurgulayan HDP'li Kemalbay, "Bu kesintilerin en büyük nedeni dağıtım şirketinin gerekli yatırımları yapmamasıdır. AKP iktidarının son 20 yıldır izlediği ve hız kazandırarak yaygınlaştırdığı neoliberal politikalar hayatın her alanını piyasalaştırmış, özelleştirmeleri ve sermaye odaklı politikaları öncelemiştir. Bugün itibariyle, Türkiye’de elektrik dağıtımı 21 bölgeye ayrılmış ve her bir bölgenin dağıtım hizmetleri, kamu bankalarından verilen kredilerle yandaş şirketlere peşkeş çekilmiştir" eleştirisinde bulundu.

ELEKTRİK ÜRETİMİNİN YÜZDE 80'İ ÖZELDE

Sosyal devlette enerjiye ulaşmanın en temel insan hakkı olduğunu kaydeden Kemalbay, elektrik şirketlerinin, kâr odaklı anlayışları ile yoksuldan alıp yandaşa aktaran bir çarkla servetlerine servet kattıklarını ifade ederek, " Ülkemizde elektrik üretiminin yüzde 80'i, dağıtımının ise yüzde 100'ü özel sektörün elindedir. Enerji şirketleri; evde, işyerinde ve tarlada yurttaşlarımızın üzerine büyük bir yük oluşturmaktadır. Bu sebeple, toplumsal faydayı göz önüne alarak elektrik piyasasındaki soygun düzenine son verilmesi gerekmektedir. Gerek bireysel gerekse de toplumsal olarak yaşamımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz bir ürün olan elektrik, kamusal hizmeti zorunlu kılmaktadır. Elektrik politikası; katılımcı kamuculuğu, kamusal çıkarların korunmasını, yurttaşların ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz, sürekli ve güvenilir elektriğe erişebilmesini hedeflemelidir" ifadelerini kullandı.

TBMM SORUMLULUK ALMALI

Elektrikte; yeterli, sürekli, düşük maliyetli ve güvenilir üretim ve dağıtım sisteminin kurulması gerektiğinin altını çizen Kemalbay, elektrik üretim ve dağıtımının özel sektörün kâr hırsına terk edilemeyeceğinin görüldüğünü belirterek, " TBMM, krize dönüşen elektrik konusunda sorumluluk almalıdır. Bu gerekçeyle hazırladığımız yasa teklifimizle elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin kamulaştırılmasını, aynı zamanda tüm hane ve işyerlerine 250 KW elektriğin ücretsiz olarak sağlanmasını öneriyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi