Gizem TABAN/ İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Bilişimden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Yasin Ergül, partinin bilişim ve seçim-sandık güvenliği alanında yaptığı çalışmaları anlattı. Ergül, kentte depremden dolayı hasarlı olan okulların seçim günü sorun yaratabileceğine dikkat çekti.

CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Yasin Ergül, CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı organizasyonuyla, Türkiye’nin 81 ili, 922 ilçesinde seçilmiş bilişim sorumluları olduğunu ve son 3 yıldır partinin dijital altyapısı alanında çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Bilişim sorumlularının yaptıkları çalışmalardan söz eden Ergül, “İnsana yönelik her şey dijitalleşirken, Siyasetin, dijitalleşmenin dışında kalması beklenemez. Biz CHP olarak, dijital altyapı konusunda Türkiye’de birçok devlet kurumundan bile daha ileri noktadayız. Dijital altyapı konusunda ne yapıyoruz; çeşitli kapalı devre platformlarımız var, veri tabanlarımız var. Biz bu verilen işlenmesini, veri transferlerini ve tüm görevlendirmelerimizin takibini dijital altyapımız aracılığıyla yapıyoruz. Buradan sağlanan çıktılarla, saha çalışmalarımızın yol haritası ortaya çıkıyor. Demografik haritalarımız var. Bu haritalarımızla, sokak sokak; yaş grupları, hemşeri ilişkileri, cinsiyet dağılımları gibi faktörleri tespit ediyoruz. Seçmen grafiklerinin analizini yapıyoruz. Bu dijital altyapımız sayesinde, çalışma politikalarımızı oluşturuyoruz. Genel Merkez düzeyinde verilerimizin işlendiği bir dijital mekanizmamız var, yerel internet ağımız var. Partiye üyelik de artık bilişim sorumluları üzerinden yapılıyor, sandık görevlileri ve daha birçok görevli bilişim sorumluları üzerinden takip ediliyor. Burada bizim için en önemlisi; seçmen hareketlerinin takibi… Örneğin Burdur’un bir ilçesinden Aliağa’nın bir mahallesini gelmiş seçmeni direkt tespit edebiliyoruz ve etkileşimi anında kullanabiliyoruz. Sosyal medya konusunda Dijital Örgütlenme Kurulu kurduk. Bununla alakalı çalışmalarımız da devam ediyor. Bilişim alanındaki çalışmalarda İzmir olarak en iyi 3 ilden biriyiz” diye konuştu.

‘OKULLAR SORUN OLABİLİR’

Kentte depremden dolayı hasarlı olan okulların seçim günü sorun yaratabileceğini belirten CHP’li Ergül, “İzmir’de yaklaşık bin 700 tane seçim alanımız var, bu da bin 100 okula/binaya denk geliyor. Seçimler, genellikle okullarda yapılıyor. İzmir’de şöyle bir sorun var; 30 Ekim 2020 Depremi’nde bugüne kadar gelen hasarlı okullar var. Bu okullarla ilgili 2 yıldır hiçbir şey yapılmadı. Bu durum eğitimi aksattığı gibi, seçimde de bir sorun çıkarabilir. Şu an İzmir’de 6-7 ilçemizde en çok sandığın kurulduğu okullarla ilgili soru işareti var. Bugün seçim olsa, buradaki seçmenin nerede oy kullanılacağı belli değil. Bu büyük bir sorun ve biz bunun takipçisiyiz. Bu yüzden seçim alanında görevli sayımızı tahminin üzerinde tutuyoruz. Hasarlı okulların çoğu büyük okullar, bu okullar da genellikle büyük bir mahallededir ve dolayısıyla oradaki sandık sayısı fazladır. Eğer ki o mahallede başka bir okul ya da o büyüklükte başka bir bina yoksa sandıkları mecburen dağıtacaklar. Yani diğer binalara yığılma olabilir. Bizim burada öncelikli talebimiz bu okulların tadilat edilmesi… Eğer bunu beceremiyorlarsa, belediyelerimizin de bu konuda yeterli gelecek, kullanılabilecek birçok binası var. İktidar kötü niyetli davranıp aynı binada oturan insanların birini X mahalledeki okula diğerini Y mahalledeki okula göndermemesini umuyorum. Seçmene kendi mahallesine en yakın kamu kurumunun uygun olan binalarında da oy kullandırılabilir. Bu noktada talep ve ihtiyaç oluşması halinde bütün belediyelerimiz gerekli desteği verecektir” açıklamalarında bulundu.

‘EN BÜYÜK RİSK REHAVET OLABİLİR’

Seçim ve sandık güvenliği konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan Ergül, olası riskin rehavet olacağını ifade etti. Ergül, şöyle konuştu: “Hukuk Komisyonumuz ve Seçim Güvenliği Komisyonumuzun entegre olarak yürüttüğü çalışma kapsamında her binaya bir avukat çalışmamız var. İzmir’de hukukçunun olmadığı okul bırakmayacağız. İzmir Barosu ile de bu noktada görüşmelerimiz olacak. Her okula, sandık görevlilerimizle birlikte bir okul sorumlusu belirliyorduk, şimdi bir de buna okul bilişim sorumlusu ekledik. Okul bilişim sorumlularımız, oluşturduğumuz uygulama üzerinden sandıktaki problemleri anında İl Başkanlığı’na, İl Başkanlığımız da genel merkezimize iletecek. Bilgi akışı çok daha hızlı olacak. Seçmenin nerede oy kullandığını takip edeceğiz, bir sorun varsa yönlendirme konusunda katkı sağlayacağız. Ayrıca oyların daha hızlı bir şekilde sistemlere girilip seçmenlere daha hızlı ulaşmasını sağlayarak spekülasyonların önüne geçmeyi planlıyoruz. Ancak, ‘Risk ne olur?’ diye sorarsanız; tüm teknolojik altyapıyı kullanın, tüm yazılımları kullanın konu dönüp dolaşıp insana geliyor. İnsan kaynağında biraz bile rehavet olursa bu, tüm sisteminizi riske sokacaktır. Risk ancak rehavet olur. Ancak İzmir’de böyle bir rehavet olduğunu ya da olacağını düşünmüyoruz. Bizim yaptığımız tüm çalışmaların finali seçim günü… Yani tüm bu çalışmalar 1 gün için yapılıyor. O finalde bir hata yaparsak, o güne kadar en iyi siyaseti de yapmış olsak boşa gider. Biz burada asla bir hata yapmayacağız.”

‘SANDIKLARIMIZI KORUYACAĞIZ’

Önceki seçim dönemlerde ülke genelinde gündeme gelen; ‘oyların çalınması’, ‘oylara sahip çıkılmaması’ iddialarını değerlendiren CHP’li Ergül, şunları söyledi: “Bizim 10 bine yakın sandığımız var, 10 bin asil ve 10 bin yedek sandık görevlimiz hazır. Ufak değişiklikler mutlaka olacaktır. Hatta 10 binden fazla müşahidimiz de şu anda görevlendirilmiş durumda… Müşahit sayımızı daha da artırabiliriz, bununla ilgili İzmirli seçmenlerimizle birlikte çalışmaktan hem onur duyarız hem güçleniriz. Çalıntı oy iddiası en çok tartışılan konulardan biri… Oylar çalınıyor mu, oylar kaydırılıyor mu? Bunu ayırt etmek lazım. Ben oylarda kaydırma yapıldığını düşünüyorum. Bu da şöyle oluyor; diyelim ki bir sandıkta CHP’ye 111 oy çıkıyor, diğer bir partiye de 11 oy çıkıyor. Eğer insan kaynağımızda rehaveti ortadan kaldırmamışsak o 111 CHP oyu 11 yazılıyor, diğer partinin 11 olan oyu 111 yazılıyor. Islak imzalı tutanak da bu sonuçla imzalanıyor. Ama eğer görevli, rehavete kapılmayıp sandığı boş bırakmazsa CHP’nin 111 oyu olduğu gibi ıslak imzalı tutanağa geçer ve o tutanağı alırsın. Ancak sandığı boş bırakırsan, müşahidin de yok, bu durumda ıslak imzalı tutağı alman zaten zor ama diyelim ki aldın ama seçim kurulun iyi niyetli değilse o oyları bir daha saydıramazsın, çünkü elinde bir şey yok. Biz sandıklarımızı çok iyi koruyacağız. Kimseye hırsızlık yapma opsiyonunu tanımayacağız ve seçmen iradesinin sonuca doğru yansımasını sağlayacağız.”

 ‘TAKİP ÇALIŞMASI YAPIYORUZ’

Seçim süreçlerinde çokça karşılaşılan ‘taşıma seçmen’ konusunda büyük bir titizlikle takip çalışması yürüttüklerini söyleyen Ergül, “Taşıma seçmen işini genellikle yerel seçimlerde deniyorlar. Genel seçimlerde de kritik illerde denemek isterler mi bilemem. Ama biz temkinliyiz ve takipteyiz. Örneğin, Foça’da 2019 yerel seçimlerinde ‘taşıma seçmen’ olayını denediler ancak il ve ilçe örgütümüzün itirazları doğrultusunda gerçekleştiremediler. Öğrenci olarak Foça’ya gelmiş kişiler oy kullanacaklardı, belki bir daha Foça’ya bile uğramayacaklardı ama ilçenin kaderini etkilemiş olacaklardı. Biz bu konuda ciddi bir takip çalışması yapıyoruz. YSK’den gelen tüm seçmen listelerini birbiriyle kıyaslayarak ‘taşıma seçmen’ olup olmadığını inceliyoruz. Ayrıca öbek çalışmalarımızın en önemli kısmı bu… Öbek sorumlularımız haneleri ziyaret ediyor ve bu konudaki tespitleri yapıyorlar” dedi.

Editör: Haber Merkezi