TUGAY CAN / İZ GAZETE - Karaburun’un hem tarım hem de turizm faaliyetleri açısından çok önemli bir noktada durduğunun altını çizen Çumçum, “Karaburun bir Çeşme olmaz. Karaburun’da geç gelişmiş olmanın verdiği müthiş bir avantaj var. Bu açıkçası büyük bir avantajdır.” diye konuştu.

Seçimin Karaburun özelinde AKP ile CHP arasında geçeceğini savunan Çumçum, Halka dokunan aday talebinin öne çıktığını belirterek, “Halk çare bulacağına, çözüm üreteceğine inandığı şahsa doğru gidecektir. Bu kimliğe sahip insanlar da Cumhuriyet Halk Partisi’nde yeterli sayıda vardır. Bu noktada Karaburun’da sıkıntı yaşamayız.” ifadelerini kullandı.

‘KARABURUN’DA SEÇİM AKP İLE CHP ARASINDA GEÇECEKTİR’

TUGAY CAN: Karaburun önümüzdeki yerel seçimlerin ardından yeniden Cumhuriyet Halk Partili bir Belediye Başkanı tarafından yönetilecek mi?

BÜLENT ÇUMÇUM: Biz seçimlere kesinlikle hazırız. Hiçbir problemimiz yok. Yapılan son seçimlerde İzmir genelinde yüzde beşlik bir oy kaybı var. Bu oy kaybının sebebi de diğer partilere yaşanan seçmen kaymaları. Karaburun’da da bu oy kaymalarını yaşamamıza rağmen oy sayımızı arttırdık. Biz Cumhuriyet Halk Partisi’nin oy sayısını arttırdığı nadir ilçelerden bir tanesiyiz. Aynı zamanda çok enteresan bir durum var Karaburun’da. Biz yüzde 5‘lik bir kayıpla oy sayımızı yaklaşık 300-400 arttırdık. AKP, yüzde 3 kaybetti, oy sayısı 300-500 arasında aşağı düştü. Bu yeni gelen seçmenin bizi tercih etmesinden de kaynaklanıyor. Öte yandan Karaburun’da kayan oylarımızla beraber yüzde 60’ı aşmış durumdayız. Yerel seçimler genellikle aday odaklıdır. Aday doğru seçildiği takdirde, genel seçimlerde diğer partilere giden oyların birleşeceği kesindir. Karaburun’da Milliyetçi Hareket Partisi’nin oy oranı çok düşüktür, meclis üyesi çıkarabilecek seviyede değildir. İyi Parti’nin de aynı şekilde oy oranı düşüktür. Bu partiler bir belediye başkanı adayı çıkaramayacaklarını bilirler. Yani seçim AKP ile CHP arasında geçecektir. Ama Karaburun’da CHP çok güçlü durumda. 7 bin oydan 5 binini biz, 2 binini AKP aldı. Ancak bu farkı kapatabilmesi çok zor.

‘HALK KENDİSİNE DOKUNAN ADAY İSTİYOR’

TUGAY CAN: Peki sizce tabanda nasıl bir aday özlemi var?

BÜLENT ÇUMÇUM: Karaburun aday açısından güçlü bir aday arıyor. Karaburun çok genişledi. Köylerin, mahalle statüsüne dönmesiyle beraber, İzmir’de yüzölçümü olarak 13. büyük ilçe. Ama nüfus olarak da en küçük ilçesi. Dolayısıyla, mesela Yayla Köyü ile Çatalkaya arasında yaklaşık 80 kilometre var. Dağınık bir vaziyette. Dolayısıyla Karaburun bu dönemde, daha aktif, daha dinamik, daha genç bir aday arıyor. Bütün bölgeye hakim olabilecek, hızlı hareket edebilecek biri. Karaburun’a yolla beraber nüfus bakımından bir tsunami geliyor. Çünkü bölgede Çeşme başta olmak üzere bütün alanlar doldu. Bu tsunaminin önüne bir set çekip engelleyecek durumda değiliz. Ama, içerideki dere yataklarını o kadar güzel kazarız ki, gelen tsunami bizim istediğimiz bir şekilde akar. Bunu yapmak için altyapıyı düzgün tutmak, bölgeye yapılacak yatırımları, projeleri düzgün tutmakla mümkün. Bunun için de Karaburun’da çok çalışılması lazım. Dolayısıyla daha genç, daha dinamik, hızlı hareket edebilen ekiple devam edilmesi lazım. Halk kendisine dokunanı istiyor. Çare bulacağına, çözüm üreteceğine inandığı şahsa doğru gidecektir. Bu kimliğe sahip insanlar da Cumhuriyet Halk Partisi’nde yeterli sayıda vardır. Bu noktada Karaburun’da sıkıntı yaşamayız.

‘İLK HEDEF BÖLGENİN KALKINMASI OLMALI’

TUGAY CAN: Geçim kaynaklarının yeniden üretilmesi bakımından Cumhuriyet Halk Partisi’nin Karaburun’da ki çalışmaları devam edecek mi? Karaburun’da hem tarım yapılabiliyor hem de turizm. Ancak nüfusun da artması söz konusu…

BÜLENT ÇUMÇUM: Mesela şehir plancısı gelir, şehrin altyapısını, üstyapısını planlar. Ancak bu iş öyle değil. Şehir plancılarının ilk etapta yaptığı tek bir şey vardır. O da bölge halkını kalkındırmak. Bölge ekonomisi kalkınmadan atılacak her adım boşa düşecektir. Öncelikle yapılması gereken, bölge insanının karlılık payının artırılması. Mesela Karaburun’da mandalina üretim merkezi var. Mandalina konusunda bir kooperatif kurdurttuk. Mandalinayı dilimleyerek kurutma yoluna gitmek istiyoruz. Ardından da kooperatif vasıtasıyla satış yapmak istiyoruz. Önce bunlar olacak. Batı köylerinde turizm çok kötü durumda. Özellikle bu yaz yaşadığımız yoğun kalabalık bize farklı bir boyut getirdi. Mesela çadırcılar oraya akın etti. Bu da birtakım sıkıntılara neden oldu. Her önüne gelen istediği yere çadır kurdu. Tuvalet ihtiyacını giderecek, pisliğini atacak… Her istediği yere çadır kurması anlamına geldi. Tabi ki bu konuya dikkat eden çadırcılar var. Hepsini aynı kefeye koymayalım. Ama büyük bir sıkıntı yaşadık. Mesela bir çadır kamp alanı kurulabilir. Eğer bir kamp alanımız olursa, hem kirliliğin önüne geçer, hem de düzeni sağlarız. Ama bunun için de çok güzel bir kamp alanına ihtiyacımız var. Bunu sağlarsak hem çadırcıları hoş tutmuş oluruz hem de halkın kullanımında olan kumsalın çadırlarla dolup taşmasının önüne geçmiş oluruz.

Bizim köylerimizde genellikle yaşlı nüfus var. Bir evde karı-koca birlikte yaşıyorlar. Bunların bir odasını pansiyon olarak istediğimizde rahat rahat verirler bize. Her köyde böyle dört-beş tane ev bulabiliriz. Bir standart oluşturup, mini buzdolabı, televizyon, yatak… Belediye bir birim oluşturarak, bu alanda turizm yapabilir ve bu yolla köylülerimize aylık olarak ödeme yapabiliriz. Ayrıca bölgeyi pansiyonculuk ve turizme alıştırırız. Bunu yaptığımız takdirde bölgeyi kalkındırırız.

TUGAY CAN: Turizm ile iç içe olan Karaburun, yeni bir Çeşme olur mu? Olmalı mı?

BÜLENT ÇUMÇUM: Karaburun bir Çeşme olmaz. Karaburun’da geç gelişmiş olmanın verdiği müthiş bir avantaj var. Bu açıkçası büyük bir avantajdır. Belki orada yaşayan insanların gelir seviyesinin artması anlamında bu durum dezavantajdır. Ancak bir şehir için çok avantajdır. Çünkü önünüzde bir sürü kötü örnek söz konusu. Bu kötü örnekleri tekrarlarsanız, ne olacağı bellidir. Dolayısıyla geç gelişmiş olmanın en önemli yanı budur. Geçmişte yapılan hatalar tekrarlanmaması gerekiyor. Amerika’nın altyapısının ve dizaynının çok düzgün olmasının bir sebebi var. Amerika sonradan gelişen bir yer. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Amerika’ya yerleşen insanlar, hataları problemleri biliyorlardı, bu yüzden hataları yeni yerleştikleri yerlere götürmediler. Biz de hataları, problemleri görüyoruz. Eğer yine aynı hataları yapıyorsak çok yazık olur.

‘ADAY OLMAM İÇİN BASKI VAR’

TUGAY CAN: Aday olmayı düşündünüz mü?

BÜLENT ÇUMÇUM: Şu an ki süreçte takvimi bekliyoruz. Ancak hiçbir şey net değil. İki dönemdir oy potansiyelini arttıran bir Karaburun var. Bunu yapabilmeniz için halka dokunmanız gerekiyor. Başka türlü olmuyor. Dolayısıyla halk kendisine dokunanın yanında olmak istiyor. Bu yönden de üzerimde oldukça baskı var. Muhtarlarının tamamı ‘Çıkarsan destekleriz’ diyorlar. Ayrıca asker kökenli olmamla da alakalı olarak, İyi Partili ve MHP’li olanlar da “ Zaten bölgede Cumhuriyet Halk Partisi kazanacak. Aday olursan sana doğru yönlenelim diyenler var. Bu da tabi bir avantaj.

Editör: Haber Merkezi