İZ GAZETE- CHP Menderes Belediye Belediyesi Aday Adayı Mehmet Gürbüz, Sayıştay raporları ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak; Menderes Başkanı Bülent Soylu'nun açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. Gürbüz, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu'nun televizyon programında elinde net olarak görülmeyen birkaç belge ile devletin kurulu olan Sayıştay denetçilerinin hazırladığı raporu iktidarda kendi partilerinin olduğunu unutarak siyasi bir rapor hazırlamakla suçladığına dikkkat çekti. Mehmet Gürbüz, " Madem mali tabloların giriş çıkışlarında bir sıkıntı var, size tavsiyem Mali Hizmetler Müdürünüzü değiştirmenizdir. Eğer işini layıkıyla yapan Mali Hizmetler Müdürü bulamıyorsanız Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerde bu işi alnının akıyla yapan birçok mali hizmetler müdürü mevcuttur. " ifadelerine yer verdi. 

Gürbüz'ün yaptığı açıklamanın tam metni şu şekilde:

"Geçtiğimiz günlerde ulusal ve sosyal medyada sıkça önümüze çıkan Sayıştay Raporlarında ne yazık ki Menderes Belediyesinin de ismi çokça geçmiştir. Devletimizin en köklü kurullarından olan Belediyeleri mali anlamda denetleme yetkisini elinde bulunduran Sayıştay Başkanlığı ve ona bağlı denetçilerin yaptığı inceleme sonucunda yaklaşık 87 sayfalık rapor hazırlanmış ve bu rapor sonuncunda da ihalesiz kira sözleşmeleri, sınavsız kadro atamaları, katkı paylarında hatalı muhasebeleştirme, kurum içerisinde yapılan atamalarda liyakata uygunluk aramama ve en önemlisi de denetleme raporlarında yer alan bulgulara göre belediyenin kasasında bulunan para ile açıklanan mali tablolar arasında 1.837.402.58 TL nin (yaklaşık eski parayla 2 trilyon) paranın kayıp olduğu devletimiz müfettişlerince saptanmıştır. Aynı zamanda taşınmaz kültür varlıklarının korunması için tahsis edilen katkı paylarının hatalı muhasebeleştirilmesi ve zamanında gönderilmemesi nedeniyle 369.569.05 TL (yaklaşık 370bin lira) yapılandırma faizine belediyemizin maruz kalındığı belirtilmiştir. Bunun sonucunda ilk birkaç gün sessizliğini koruyan Sayın Soylu televizyon programında elinde net olarak görülmeyen birkaç belge ile devletin kurulu olan Sayıştay denetçilerinin hazırladığı raporu iktidarda kendi partilerinin olduğunu unutarak siyasi bir rapor hazırlamakla suçlamıştır. Ardından da ne acıdır ki, devletin memurlarına ve taşeron şirket işçilerine belediyenin önünde açıklama yaptırarak kendini aklamaya çalışmıştır. Çıktığı programda da bu raporu paylaşanları, televizyona çıkaranları ve şahsımızı münferit olmakla suçlamıştır. Öncelikle Sayın Başkana şunu söylemek istiyorum; Madem mali tabloların giriş çıkışlarında bir sıkıntı var, size tavsiyem Mali Hizmetler Müdürünüzü değiştirmenizdir. Eğer işini layıkıyla yapan Mali Hizmetler Müdürü bulamıyorsanız Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerde bu işi alnının akıyla yapan birçok mali hizmetler müdürü mevcuttur. 

Belge konusuna gelince bu raporlar Sayıştay Başkanlığımızın resmi internet sayfasında mevcuttur. Bu raporlar hazırlandıktan sonra da resmi sitede paylaşılmadan önce en az üç tane 10'ar kişilik komisyonlardan geçip siteye konulmaktadır. Sizin muhatabınız öncelikle bu gerçeği paylaşanlar değil Sayıştay Başkanlığı’nın ta kendisidir. Gereken itirazı resmi yazıyla Sayıştay Başkanlığı’na yapabilir ve bu yazıyı kamuoyuyla paylaşabilirsiniz. Eğer buradan da sonuç alamazsanız muhatabınız yine biz değil Bölge İdari Mahkemeleridir. Sizi önce yargı önünde sonra Menderes halkının vicdanında ve sonra da kendi vicdanınızda aklanmaya davet ediyorum. Yine, Sayın Başkan çıktığı televizyon programında adeta belediyeyi bakkal dükkanı gibi yönettiğini açıkça ifade etmektedir ve zaten bu süreci kendisi anlatmaktadır. Anadolu'da bir laf vardır “zaten kimse yoğurdum ekşi demez” diye. Emin olsun ki, en az kendisi kadar bizler de Menderes halkının refahını, ekonomik durumunu, yaşam kalitesini önemsiyor ve sorunlarını biliyoruz. Eski Türk Büyüklerimizden Şeyh Edebali’nin güzel bir sözü vardır: “Devleti yaşat ki, millet yaşasın.” sözünü de kendisine hatırlatıyoruz. Yine televizyon programında bu paranın İller Bankası’nın hesabında olduğunu söylüyor. Bunu bize açıklayan Sayın Başkan, neden Sayıştay denetçilerine açıklama ve belgeleriyle ispatlama gereği duymuyor onu da merak etmiyor değiliz. Aynı zamanda devlet ihaleleri o küçük bu büyük diye ayrılmaz Sayın Başkan. Devletin parasının küçüğü büyüğü olmaz, bunu da bilmeniz de fayda var diye düşünüyorum. Sayın Başkan ayın 17’sinde tekrar bu konuyla ilgili açıklama yapacağını söylüyor. Menderes halkı sizden kendi şahsi açıklamanızı değil Sayıştay raporlarında geçen konulardan dolayı aklanmanızı bekliyor. Bundan sonra bu konuyla ilgili muhatabınız biz değil devletin yüksek yargı kurulu olan Sayıştay olduğunu belirtmek isterim. Şimdi Sayın Soylu’ya tekrar söylüyorum; biz size iftira atmıyoruz. Sayıştay kurulunun açıkladığı rapordan yargı yolu ile aklanmanızı bekliyoruz. Eğer yargı yolu ile aklanıp geldiğiniz takdirde kamuoyu önünde sizden özür dileyecek kadar erdemli bir insan olduğumu bilmenizi isterim."