MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İz Televizyonu’nda yayınlanan Özgür Coşkun ile Başkanla Baş Başa programının konuğu oldu. Karabağlar’da son 3 yılda yapılan çalışmaları ve geleceğe yönelik planları anlatan Başkan Selvitopu, “İlçemizin 2040’lı yıllara kadarki geleceğini planladık, ilçemizin yolu, çizgisi belli” diye konuştu. Başkan Selvitopu, ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarından meydan projelerine kadar pek çok konuya değinirken bir sonraki dönem için yeniden aday olacağını da vurguladı. “Karabağlar’da yapacak çok işimiz var” diyen Selvitopu, bunu siyaset olsun diye söylemediğini, inandığı ve belli bir noktaya taşımak istediği konular olduğu için aday olduğunu açıkladı.

‘ÇALIŞMALARA DEVAM’

Belediyenin son 8 yılda geldiği durumu ve yaptığı çalışmaları anlatan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu; “Karabağlar Belediyesi bugün artık bürokratik işlerini oturtmuş ve kurumsallaşmış bir belediyedir. Artık her şey yerli yerine oturdu. Tabi bu kurumsallaşma hizmetlere de yansıdı. Bu hizmetlerin daha iyi yürütülmesi için de araç gereç, teknik alt yapıya ihtiyaç var. Bunların hepsi belediyede sağlanmış durumda. Belediyemiz kendi ayakları üzerinde duran, çözümler üreten belediye haline geldi. Benden önceki başkanın yaptığı işlemler vardı ve biz de o işlerin devamını getirdik. Karabağlar Belediyesi birçok yerde hizmet binalarıyla, kurumsal yapısıyla halkın yanında olan, halka hizmet etmeye çalışan bir belediyedir. Bu hale gelmekte tüm çalışanlarımızın emekleri var. Topyekûn bir çalışmayla ortaya çıktı. Şu anda Karabağlar Belediyesi kendi imkânlarıyla her türlü hizmeti verebilecek bir konumdadır. Birçok tesisi, parkı, yolu birçok yeri hizmete açtık. Yeterli mi? Değil tabii. Mümkün olduğu ölçüde bundan sonraki süreçte de bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz” diye konuştu.

‘BORÇ KONUŞULMUYOR’

Göreve geldiği günden bugüne dek yaptıkları çalışmalardan ve projelerinden bahseden Selvitopu, “Geçtiğimiz dönem içerisinde ilk yılda yurt binamızı açtık. Mobilya Akademi’yi hizmete aldık. Yıldız Kenter Kültür Merkezi, Nasrettin Hoca Çocuk Bilim Kültür Merkezi ve parklar gibi birçok tesisi Karabağlar Belediyesi olarak hizmete soktuk. Geçtiğimiz ekim ayında Karabağlar için önemli bir temel attık o da Karabağlar Atatürk Gençlik Merkezi. Şu anda inşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor. Çalıkuşu Semt Merkezi’nin ihalesini yaptık, sosyal tesis binamız var ihaleye çıkmak üzere. Onların da bu yıl temelini atacağız. Benzer bir iki projemiz daha var; özellikle Üçkuyular Semt Merkezi ve Pazar Yeri çalışmalarımız var. Yeşilyurt pazar yerinin yenilenmesi gibi birçok pazar yeri projelerimiz elimizde. Bunların kapalı olması ve sağlıklı bir hale getirilmesi söz konusu. Tabii ki projelerimiz arasında yollar, parklar, kentin temizliği var. Kentin en büyük sorunu; temizlik. Şu anda temizlik alanında araç parkımız yenilendi. Diğer taraftan Karabağlar’da var olan ama atıl kalan asfalt tesislerini doğalgaza çevirdik. Şimdi tam kapasite çalışır hale getirdik. Karabağlar geçtiğimiz yıldan beri kendi asfaltını üretip ihtiyacına göre kullanabilir duruma geldi. Bununla ilgili ihtiyacımız olan araçları da aldık. Bu araçları geçtiğimiz yıllarda iyi ki almışız, çünkü şimdi 3 katına çıktı. Bunlar sayesinde bütün altyapı yenilendi ve hazır hale getirildi. Yani birçok araç gereç konusunda da Karabağlar zenginleşti. Belediyemize kazandırdığımız bu araçlar ile halkımıza kaliteli hizmetler sunuyoruz. Göreve geldiğimde belediye şirketimizin maddi sorunları vardı ama o günden bugüne şirketin kimseye borcu da kalmadı. İlk başta borçlar nedeniyle ihaleler yapamıyorduk. Sonra onları çözdük. Şimdi ise Karabağlar’da borç konuşulmuyor. Kimseye bir borcumuz yok. Sadece devlete vergi borcumuz var. Onlar da çok yüksek düzeyde değil” şeklinde konuştu.

İSTİKRARLI BELEDİYEYİZ

Belediyenin bütçesinden ve yatırımlarından söz eden Selvitopu; “Şu anda istikrarlı belediye haline gelmiş durumdayız. Gelir bütçemizde gerçekleşme oranı yüzde 97, gider bütçemiz ise yüzde 92 oranında gerçekleşmiş durumda. Bu oranlar Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde. Bu da bütçeyi doğru değerlendirdiğimizin kanıtıdır. Belediye olarak cevabını ya da hesabını veremeyeceğimiz hiçbir şey yok. Bütçenin doğru kullanılması sayesinde de yüzümüzü yeni yatırımlara çeviriyoruz. Ancak şunu da belirtmek isterim ki ‘gençlik merkezi’ bizim büyük bir enerjimizi alacak. 88 milyon liraya ihale edildi ama geçtiğimiz yılki rakamdı o. Şimdi o rakam iki katına çıkacak. Tabii bu Karabağlar için büyük bir rakam. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 70 oranında bir desteği var. Her konuda tedbirli olmalıyız. Yeni yatırımlarımız var ama önceliğimiz bu gençlik merkezini cumhuriyetimizin 100. yılında tamamlayıp, gençlerimizin hizmetine sunmak” diye konuştu.

Dijital belediyecilik üzerinde de çalıştıklarını söyleyen Selvitopu; “Aldığımız kararlarda uzman arkadaşlarımıza danışıyoruz. Onların görüşü ve önerisiyle harekete geçiyoruz. CBS konusunda ise bir hayli yol aldık. Dijital arşiv sistemini güçlendireceğiz. Bu çalışmayla da kısa sürede, en ekonomik ve kaliteli bir şekilde dijital sistemde vatandaşa hizmet veren bir belediye haline geleceğiz” ifadelerini kullandı.

‘SORUMLULUK İKTİDARIN’

Kentsel dönüşüm konusuna dikkat çeken Selvitopu; “Şu anda kentsel dönüşümde üç ayrı alanda çalışma var. Birisi Uzundere’de İBB tarafından sürdürülen, diğeri Karabağlar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürüttüğümüz Osman Aksüner ve Aşık Veysel mahallelerindeki 110 hektarlık kentsel dönüşüm alanı, diğeri de bakanlığın 540 hektarlık alanda yaptığı riskli alandaki kentsel dönüşüm çalışması var. Uzundere’de Büyükşehir’in yaptığı projeler var, yapılacak olanlar da devam ediyor. Bakanlık ile birlikte yürüttüğümüz dönüşüm projesiyle ilgili ise biz imar planlarını hazırladık ve bakanlığın onayına sunduk. Bu onayda gecikme var. Bize gelen resmi bir iade yok. Yakın tarihte onaylanacak diye bir duyum var fakat somut bir adım yok. Orası bakanlık tarafından onaylanırsa İzmir’e örnek proje olacak. Bizi eleştirenlerin bunları hızlandırması lazım. Bu onay konusu yılan hikâyesine döndü. Bu sorumluluk iktidarın. Siyasi hesaplar nedeniyle İzmir’e zaman kaybettirildi. Hangi siyasi düşüncede olursak olalım kent yararına olan projeleri hızla ilerletmemiz ve desteklememiz lazım” şeklinde konuştu.

‘DİKKAT EDİLMELİ’

Görev yaptığı dönem içerisinde kentsel dönüşümde iki yöntemle çalıştıklarını kaydeden Başkan Selvitopu, “Önceliğimiz her zaman kat karşılığı işleri yaptırmaktı. Diğeri de eğer kat karşılığı ihaleye çıktığınızda sorun çıkarsa belediye bütçesiyle konutları yapıp teslim etmek ve kalan daireleri de satmak şeklinde iki seçenek vardı. Şimdi son dönemde uygulanan kooperatif konusunda o dönemde çalışmamız olmadı. Dikkat edilmesi gereken şey; kooperatif bu işi yürütecekse bu konu dikkatli takip edilmeli. Yerli yerinde her şey yapılır, inşaatlar tamamlanırsa sorun olmaz. Burada eğer aksaklık olursa da o sorunu çözmek için İBB o anda devreye girmeli. Eğer bir sorun çıkarsa bunun tüm yükü belediyeye kalır, o yüzden dikkat edilmeli. Büyükşehir Belediyemiz de bu konuyla ilgili gereken tedbirleri almıştır.” açıklamasında bulundu.

‘GELECEĞE YATIRIM’

Karabağlar’ın geleceğine yönelik planlarını anlatan Selvitopu; “Kentin planlamasına öncelik verdik. Bütün Karabağlar’ın planlama çalışmalarını sıfırdan başlattık. Karabağlar’ın 2 bin 700 hektar yerleşim alanı var. Bunun 680 hektarı dönüşüm alanı. 2 bin hektarlık alanda da bizim çalışmalarımız var, plan revizyonlarımız var. Ufak tefek eksiklerimiz var yargıyla ilgili. Bunlar da tamamlandığında Karabağlar’ın 2040’lı yıllardaki geleceği planlanmış oldu. Yolu, çizgisi belli. Karabağlar, bu planlar doğrultusunda gelişecek ve düzenli kent dokusu haline gelecek. Bu planlarda öngörülen projeleri hayata geçiriyoruz. Parklar, yollar, kültür merkezleri, semt merkezleri, pazar yerleri, spor tesisleri gibi tesisleri bir taraftan da yapmaya devam ediyoruz. Bütün bunlar Karabağlar’ı bütüncül bir anlayışla geliştirecek projeler. ‘Geleceği planlama’ dediğim bu. Bunları planlı yapmazsak kent neye göre büyüyecek? Şu an neler nerelere yapılacak her şey belli” diye konuştu.

 ‘BÜYÜKŞEHİR’E YÜK OLMAK İSTEMİYORUZ’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le ilişkilerine de değinen Başkan Selvitopu, “Sayın başkanla zaman zaman görüşüp isteklerimizi iletiyoruz. Herhangi bir sıkıntı yok. Karabağlar Belediyesi olarak diğer belediyeler ve devlet kurumlarıyla da uyumlu şekilde çalışıyoruz. Tunç Başkan’a en başından itibaren bir Karabağlar dosyası sundum ki ona göre değerlendirmeler yapılsın. Tabii başkanımızı da bunca yoğunluğu arasında sürekli sıkboğaz etmek istemiyoruz. Ama istediğimiz zaman da görüşmelerimizi sağlıyoruz. Öncelikle belediyemiz kendi sorunlarıyla ilgili kendi ayakları üzerinde durması lazım ki bu Büyükşehir’i de rahatlatır. Büyükşehir’e yük olmamaya çalışıyoruz. Büyükşehir de kendi görev alanıyla ilgili işlere yoğunlaşırsa Karabağlar bundan fayda görür. Aziz Başkan döneminde de resmi bir kurumsal yapı içinde diyaloglarımız devam ediyordu.” ifadelerini kullandı.

'YAPACAK İŞİMİZ ÇOK, BİR KEZ DAHA ADAYIM’

Bir dönem daha aday olmak istediğini dile getiren Başkan Selvitopu; “Karabağlar’da yapacak işlerimiz çok ve bundan dolayı tekrar aday olmayı düşünüyorum. Birçok projemiz var ve bunların pekiştirilmesi, ileriye taşınması lazım. Bunu siyaset anlamında söylemiyorum; inandığım ve gerçekten belli bir noktaya taşımak istediğim konular var. Bu nedenle de bir dönem daha, partimiz de uygun görürse Karabağlar Belediye Başkanlığı’nı devam ettirmek istiyorum” şeklinde konuştu.

‘ASKERİ TESİS TAŞINMALI ALAN KENTE KAZANDIRILMALI’

Ellerinde hazır birçok proje olduğunu da sözlerine ekleyen Selvitopu, “Bu projeler içerisinde tabii büyükşehrin sorumluluğunda olan işler de var. Metronun Karabağlar’a gelmesi gibi. Bizim önemli projelerimizden birisi ise meydan projesidir. Onun da teknik altyapısı hazır. Bir tek mülkiyet ile ilgili sorun var. O tamamlandığında projemiz hayata geçecek. Karabağlar’da da güzel bir meydan olacak. Artık meydanın değişme şansı da yok, imar planlarında kesinleşti. Yeri de İhsan Alyanak Spor Salonu ile İhsan Alyanak Bulvarı’na kadar olan yaklaşık 42 dönümlük bir alanda olacak.

Öte yandan Poligon Deresi projesini de çok önemsiyoruz. Tabii bu proje askeri alan taşınırsa önerdiğimiz bir projedir. Çünkü askeri tesis taşındığından orada müthiş bir alan ortaya çıkacak. Kültürpark’ın 5 misli bir alan. Bu İzmir’in projesi olur. Askeri alan da yerleşim yeri içinde kaldığı için uzun zamandır tartışılıyor, taşınma konusu gündeme geliyor. Biz bunu gündeme getirmeye çalışıyoruz. Ancak bakanlık o alanı kullanacağı yönünde bizi bilgilendirdi. Ama orası bir gün taşınırsa mutlaka kente kazandırılmalı. Çok büyük bir rekreasyon alanı olabilir. Şimdiden buraya sahip çıkmamız gerekiyor.” dedi.

MOBİLYA AKADEMİ’DE ATÖLYELER BAŞLADI

Karabağlar Belediyesi'nin İzmir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası (İZMOD) iş birliğiyle ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla hizmete açtığı Mobilya Akademi’de ‘Sürdürülebilir ve Ekolojik Tasarım’ konulu ilk atölye çalışması geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Karabağlar Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencileri ile öğretmenlerinin katıldığı atölyede iyi bir tasarımın ülkeyi mobilya sektöründe çok önemli noktalara taşıyabileceği anlatıldı.

Mobilya Akademi, Türkiye’nin önemli mobilya üretim ve satış merkezlerinden biri olan Karabağlar’da, sektörün nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesinde önemli rol oynayacak. Merkez, işlevselliği ve modern mimarisiyle de dikkat çekiyor. Mobilya Akademi'de 120 kişilik çok amaçlı salonun yanı sıra, 4 eğitim odası, atölyeler, idari ofisler, kafeterya ve otopark bulunuyor.

BAĞIMSIZLIK İÇİN KOŞACAKLAR

Karabağlar Belediyesi'nin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında geleneksel olarak düzenlediği “Bağımsızlık Koşusu”, 19 Mayıs Perşembe günü yapılacak. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak basarak ulusumuzun kurtuluş mücadelesini başlatmasının 103. yılında gerçekleştirilecek koşu, 19 Mayıs Perşembe günü saat 16.00'da Üçkuyular Fahrettin Altay Metro çıkışından başlayacak ve Bahçelievler Uğur Mumcu Parkı'nda sona erecek. İlk üçe girenler yarım ve çeyrek altınla ödüllendirilecek.

AQUA YAŞAM YAZA HAZIRLANIYOR

Karabağlar Belediyesi’nin Uzundere Rekreasyon Alanı'nda bulunan Aqua Yaşam Havuzları ve kafeterya tesisleri bakım yapılarak yaza hazırlanıyor. Çocuk havuzuna yeni kaydırak eklenen tesis, sıcakların bastıracağı önümüzdeki aylarda yine çekim merkezi olacak. Konumu ve sunduğu olanaklar nedeniyle İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği Aqua Yaşam, geçen yıl 5 Haziran-12 Eylül tarihleri arasında hizmet verdi ve yaklaşık 25 bin kişiyi ağırladı. Pandemi koşullarına rağmen bu sayıya ulaşıldığını hatırlatan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Rakamlar İzmirlilerin her geçen süre Aqua Yaşam'a daha fazla güven ve ilgi duyduğunu gösteriyor. Önceki yıl 10 bin olan ziyaretçi sayısı geçen yıl 25 bindi. Pandeminin zayıflaması nedeniyle bu yaz daha fazla konuk ağırlayacağımızı tahmin ediyoruz. Tüm vatandaşlarımıza duydukları güven ve yakın ilgileri nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi. Yenileme ve bakım çalışmaları kapsamında çocuk havuzuna, minik konukların sevecekleri yeni bir kaydırak eklendi. Ayrıca havuzların, şezlong alanlarının ve yeşil dokunun bulunduğu bölgelerin bakımı yapılıyor. Tesisin bu ayın sonunda hizmete açılması hedefleniyor.

Editör: Haber Merkezi