GÜLSEN CANDEMİR / İZ GAZETE - 43 yıllık siyasetçi, 5 dönemdir kurultay delegeliği yapan Kasım Özkan, tüm bilgi birikimi ile partisinin ilçedeki gücünü artırmayı hedeflerken, önümüzdeki dönem gerçekleşecek kritik seçimlerde AKP karşısındaki oyları daha da yükseltmeyi amaçladığını ifade etti. İlçe binasında İz Gazete’yi ağırlayan Kasım Özkan, okuyucularımıza kendisini tanıttı, hedeflerini aktardı.

İzmir Kamuoyuna kendinizi anlatabilir misiniz Kasım Bey?

72 yılında gençlik kollarına üye olarak bu partide yer almaya başladım. 84 yerel seçimlerinde Afyon Dinar ilçesi Kadılar köyünde, ihtiyar heyeti yönetim kurulu üyeliği ile siyasete aktif olarak katıldım. Sonra üst üste iki dönem muhtarlık yaptım. Bu arada Dinar CHP ilçe örgütünde 2 dönem ilçe başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. 1999’dan sonra da 2004, 2009 ve 2014 dönemlerinde Belediye Başkanlığı yaptım. Beldemiz nüfusa dayalı yeni sistem nedeniyle kapandı. Yakın akrabalarım 35 yıl önce Gaziemir’e yerleşmişti, hala burada hayatlarını sürdürüyorlar. Bir ayağımda hep buradaydı aslında. Biz de buraya geldik, burada yaşamaya başlayınca siyasete burada devam ettim. Son yerel seçimde meclis üyeliğine aday oldum, şimdi belediyede meclis üyesiyim. Üç yıldır belediyenin encümenliğindeyim. Görevime halen devam ediyorum, ilçe başkanlığına seçildikten sonra bırakmak istedim, lakin üç yıldır belediyenin müfettiş denetimlerinden iyi bir biçimde çıkması nedeniyle ile arkadaşlarımız, benim görevi sonuna kadar sürdürmemi istediler. Önümüzdeki seçimlere de az bir süre kaldı o nedenle, o görevimizi sürdürmeye karar verdik. Aslında bir ilçe başkanının meclisteki görevini sürdürmesi etik değil, ben de elimden geldiğince daha az görev alacağım, Nisan ayındaki komisyon seçimlerinde görev almayacağım örneğin.

İlçe başkanlığı adaylığınıza gelirsek nasıl gerçekleşti süreci bizlere anlatabilir misiniz?

İlçe Başkanlığı gibi bir hedefim veya amacım yoktu doğrusunu isterseniz. İlçede yapılan ön değerlendirmelerde adım ön plana çıkınca, örgütümün bu talebine karşılık verdim. Ben öyle bir terbiyeden geliyorum, partim hangi görevi verirse onu en iyi şekilde yapmayı görev bilirim. Böyle zor bir dönemde ilçe başkanlığı yapmak zordur. Bu görevi en iyi şekilde yapmaya gayret edeceğiz. Önümüzde bir cumhurbaşkanlığı seçimi var, tek adamlığa karşı vatandaşların mümkün olduğu kadar bilinçlendirilmesi, Ulu Önder Atatürk’ün bırakmış olduğu parlamenter sisteme tekrar dönülmesi, yargının, eğitimin, komşularla olan ilişkilerin, ekonominin, basının tek bir kişinin eline bırakmanın ne kadar yanlış olduğu görülüyor. Bu konuları gidip vatandaşlara anlatacağız, gitmediğimiz dokunmadığımız insan kalmayacak. Başarılı olacağımıza da yürekten inanıyorum. Tabii eski başkanımız Umut Tekin bugüne kadar çıtayı yükselterek getirdi. Bizler de bunun üzerine çıkma gayretinde olacağız. Bugüne kadar yaptığı çalışmalardan dolayı her türlü takdiri hak ediyor kendisi. Gaziemir’de örnek bir çalışma yaptı. Alanlarda kendisi ile birlikte çalışma fırsatım oldu. Umut başkanın bıraktığı yerden çıtayı yükseltmek, boynumuzun borcudur. Kongremiz de bir şenlik havasında gerçekleşti. Diğer başkan adayımızla da her hafta bir defa görüşüyoruz. Biz aynı partide demokratik bir seçim yaşadık. Partimizin iktidarı için yola çıktık. Bu yolda yine beraber omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. Ortak akılla, kimseyi ötelemeden çalışacağız. Sadece ilçe başkanlığı değil, il Başkanımızdan sonra üçüncü en çok oyu alan kurultay delegesi seçildim. Bu nedenle de örgütümüze ayrıca teşekkür ederim.

İlçe Başkanı olarak Gaziemir ile ilgili hedefleriniz nelerdir? Önümüzdeki birkaç seçim görünüyor. Kritik seçimler olacak. Yerel yönetimler seçimi de olacak.

2014’deki seçimlerde CHP 38 bin oy, AKP ise 27 bin oy almış. Aramızda 11 bin oy farkı var. Biz tabii arayı daha da açmayı planlıyoruz. Yerel seçimlerde hiçbir sıkıntı görmüyoruz. Biz yine çok rahat bu seçimin galibi oluruz. Belediyemizin çok güzel çalışmaları var. Kuşkusuz halkımız bunu görüp değerlendiriyordur. Sağlık alanında, eğitimde büyük çalışmalar yapılıyor. Semt evlerinde bölgedeki vatandaşlarımızdan yaşlıların çamaşırlarını yıkama, hastaneye götürme, tahlillerini evden alıp hastaneye ulaştırma dahil geniş bir hizmet veriliyor. Cenaze hizmetleri geniş kapsamda veriliyor. GaziGem’de çocuklarımız 70 öğretmenden ücretsiz ders alıyor. Gaziemir’in her yeri park alanı. Eskiye oranla 30-40 kat daha da büyüttük yeşil alanlarımızı. Spor alanında, folklorda büyük başarılar elde ediliyor. Bu çalışmaları hep kendi olanaklarımızla yaptık. Merkezi hükümetten hiçbir destek alamıyoruz. İller Bankasından kredi almakta bile zorlanıyoruz. Hiçbir işe katkı koymuyor hükümet. Bu ne yazık ki, CHP’li tüm belediyelerde neredeyse böyle.

Gaziemir’de en çok gündeme gelen konulardan biri de Sarnıç’taki 2B arazileri. Sorun çözüldü mü?

Ne yazık ki halen çözüme kavuşturulamadı. Her seçim döneminde bu sorun seçim malzemesi yapılır iktidar tarafından, ancak ne hikmetse bir türlü çözülmez. Biz TBMM’de de o dönemki vekilimiz Erdal Aksünger’in girişimleri ile halktan yana çözüm için girişimde bulunduk. Ancak kanun teklifimiz İzmir’deki AKP’li vekillerin red oyu ile geri çevrildi. Oradaki insanların mağduriyeti halen devam ediyor. Bu seçimlerde de eminim gündeme gelecektir ancak, insanlar artık hükümetin sözlerine güvenmiyor.

İlçedeki eski kurşun fabrikasında bulunan nükleer atıklar halen bölgede duruyor. Bununla ilgili CHP ne düşünüyor?

İki yıl önce sorunla ilgilenen uzmanlarla, çevre hareketleri ile bir basın açıklaması yaptık. Bir kısım uzman zararlarından bahsederken bir başka kısım uzman zararlı değildir diyor. Ancak oranın temizlenmesi lazım. Bölgeye zarar veriyor. İnsanlar mağdur.

AKP’nin Gaziemir’de 27 bin oy almasını neye bağlıyorsunuz. İnsanlar neden AKP’ye oy veriyor?

Kamunun gücünü elinde tutan iktidar korku ve baskı ile insanlardan oy alıyor. Bir mitinge bakıyorsunuz, okullardan zorla öğrenci ve öğretmen topluyorlar. İnsanlar özgürce sokakta kendini ifade etmekten sakınıyor. Oy verenler baskı ile oy veriyor AKP’ye. Basın baskı altında, eski bir Genel Kurmay Başkanı bile bir fikir açıklıyor, cumhurbaşkanı rest çekiyor ‘sen karışma’ diyor. Onun için cumhurbaşkanlığı seçimi çok önemli. Basın da, yargı da, ordu da görevini özgürce yapabilsin istiyoruz. Basının, yargının bağımsız olması çok önemli. Ordumuz bizim göz bebeğimiz, biz evlerimizde huzurla yatıyorsak onların sayesindedir. Onların kılına zarar gelsin istemeyiz. İçeride, dışarıda dost bırakmadık. Bu iş öyle ‘Analar ağlamasın’ demekle olmuyor. O nedenle bu tek adamlık dönemi son bulmalı. Ülkede her kurum, her birey özgürce görevini yerine getirebilmeli.

Son olarak Gaziemir CHP örgütüne ve ilçe halkına vermek istediğiniz mesajınız varsa alalım.

de, Gaziemir’de de mevcut başarılarımızın çıtasını yükselteceğiz. Buna yürekten inanıyorum. Tüm hemşerilerimizin sağlık içinde, huzur içinde yaşamasını arzu ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi