NİL KAHRAMANOĞLU / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan basın açıklamayla zammın geri çekilmesi istendi. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yaparak su zamlarının geri çekilmesi çağrısında bulundu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ucuz ve içilebilir su vaat ettiğini hatırlatan ESP ve SKM üyeleri, Soyer'in 1 Ocak'tan itibaren suya yapılan yüzden 15'lik zammı geri çekmesini istedi. Yapılan açıklamada, suyun insani kullanım miktarının ücretsiz olması gerektiğini vurguladı.

CEP YAKIYOR

Grup adına konuşan ESP İzmir İl Yöneticisi Gülcan Taşkıran, “İzmir zengin su kaynaklarına sahip. Fakat İzmir’in bu zenginliği halkımız için yoksulluk kaynağı haline getiriliyor. Bir avuç zengin daha fazla zengin olsun diye halk yoksulluğa mahkûm ediliyor. Doğalgaz, elektrik ve su fiyatları neredeyse asgari ücretle yaşayan bir işçinin bir aylık ücretinin yarısına karşılık geliyor. Ortalama bir emekçi için su, elektrik, doğalgaz ve ulaşım cep yakıyor. Temel tüketim mallarına yapılan zamların ağırlıklı kalemini vergi kesintileri oluşturuyor. Kriz arttıkça temel tüketim mallarına yapılan zamlar da artıyor. Krizin bedelini biz emekçilere ödetiyorlar. Kademeli olarak tüketilen su miktarına göre değişen oranda yapılan zamlarla sadece içme suyu değil tarımsal sulamada kullanılan suya da zam yapıldı” dedi.

RAPORLARLA KANITLANDI

Su faturalarına eklenen vergiler ve atık su bedelleri ile birlikte su fiyatları el yaktığını belirten Taşkıran, “Örneğin bir metreküp su kullanan biri 4,98 TL veriyorsa bu değişik kalemlerle en az 36 TL’ye kadar çıkmaktadır. Tüketim bedeli dışındaki kalemlerle tam bir soygun halini almaktadır. Üstelik suya zam yapıldığı halde su havzalarının kirlenmesi, kimyasal atıkların suya karışması tehlikesine karşı da korunaksızdır. İzmir’in şebeke suyunun içilmez olduğu raporlarla kanıtlanmıştır. Yeni tarifeye göre konutlarda kullanılan 0-13 metreküp arası suyun birim fiyatı 4,33 TL'den 4,98 TL'ye, 4,69 TL olan 14-20 metreküp arasındaki tüketimlerde 5,39 TL'ye, 21 metreküp ve üzerindeki tüketimlerde ise 9,65 TL'den 11,10 TL'ye yükseldi” dedi.

‘İNSANİ BİR HAK’

Ucuz, temiz ve içilebilir suyun sadece İzmirliler için değil tüm dünya halkları için insani bir hak olduğunun vurgulayan Taşkıran, “İnsani kullanım miktarının ücretsiz olması gerekir. Suyun ticarileşmesi ise kapitalizmin insan ve doğayla kurduğu talancı anlayışın ürünüdür. Bunu kabul etmiyoruz! Bizler İzmir’de suya yapılan zammın geri alınmasını, temiz ve içilebilir su sağlanmasını talep ediyoruz. Yapılan zamlarla krizin bedelini İzmir halkının sırtına yüklenmesine son verilmelidir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den seçimden önce su fiyatlarını indirme vaadini yerine getirmesini istiyoruz. İzmir ucuz, temiz ve içilebilir suya bir an önce kavuşmalıdır” diye konuştu. Yapılan basın açıklamasının ardından, İzmir halkıyla yapılan su faturalarına zamma yönelik 15 günlük anket çalışması sonuçlarını İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teslim etti.

Editör: Haber Merkezi