YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - Buca’da uzun zamandır çözülemeyen Buca Cezaevi’nin kaldırılması sorunu, AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın ‘Cezaevi kaldırılsın ve yerine yeşil alan yapılsın’ sözleri ile tekrar gündeme geldi. Buca siyasetinin de en tartışmalı sorunlarından biri olan cezaevi konusunda AKP’liler, Buca Belediyesi’nin CHP’li başkanlarını sorumlu tutarken, CHP’liler konunun belediye ile ilgisi olmadığını, sorumluluğun Adalet Bakanlığı’nda olduğunu söylüyor.

‘SORUMLULUK BAKANLIK’TA’

Buca Belediye Başkanı Avukat Erhan Kılıç ise, AKP’li Kaya’nın açıklamasını gazetemize değerlendirerek, cezaevinin kentin uzun yıllardır çözülemeyen veya çözülmek istenmeyen sorunlarından biri olduğunu ifade etti. Sorunun çözümü için yıllarca geçmiş dönem Buca Belediyesi’nin hedef gösterildiğini belirten Kılıç, “Herkesin çok iyi bildiği şekilde Buca Cezaevi, Adalet Bakanlığı’nın kontrolünde olan bir yerdir. Dolayısıyla merkezi hükümet, cezaevinin kaldırılması için irade göstermediği sürece, bir belediyenin cezaevini kaldırması mümkün değil. Cezaevinin kaldırılmasıyla ilgili seçim döneminde de çok sözler verildi. O zaman da ifade ettiğimiz gibi, seçilsek de seçilmesek de cezaevinin kaldırılması için üstüme düşen ne varsa yapmaya hazırım. Aylardır da bu konuyu her platformda ifade ettim. Hiç vakit kaybetmeden Ankara’ya gitmeye, ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Her şey Bucamız için” açıklamasında bulundu.

‘SİYASİ BEKLENTİM YOK’

Siyasi çıkar veya beklentiye asla girmediğini ve girmeyeceğini vurgulayan CHP’li Kılıç, “Kent için elini taşın altına koyan herkesle birlikte çalışmaya hazırım. Göreve gelirken tek şey söyledim; hizmetin siyaseti olmaz, hizmetin partisi olmaz. Cezaevi için yaptığımız çağrılara ilk defa bir karşılık aldık. Elini taşın altına koyan herkese olduğu gibi AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’ya da teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

‘SOMUTLAŞMALI’

AKP’li Kaya’nın temennisinin hiç vakit kaybedilmeden somutlaşması gerektiğini de söyleyen Kılıç, “Buca Cezaevi’nin, Buca Metrosu gibi yıllarca bekletilmeden gerekli adımların atılması en çok bizi mutlu eder. Buca Metrosu’nun yıllarca bekletilen imzası geldiğinde bir milat olmasını dilemiştik. Umarım gerçek bir milat olur ve bu iradenin devamı cezaevi için de gösterilir. Sonuçta bu projelerin kazananı kaybedeni yoktur. Kazanan İzmir ve Buca olacaktır.” ifadelerini kullandı.

‘TAVİZ VERMEYECEĞİZ’

Cezaevinin, kentin trafiğinden, yeşil alanına kadar birçok konuya engel olduğunu da sözlerine ekleyen Kılıç, “Her şeyden önce Buca’ya yakışmıyor. Buca’nın sembolleri cezaevleri değil parklar olmalı.  Göreve geldiğimiz günden beri, Buca’nın yeşilini korumak ve arttırmak için çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Cezaevi alanı için de tüm Türkiye’ye örnek olacak, bir hayalim var. O alanı genç yaşlı herkesin bir arada olacağı, Buca’nın sembolü olacak bir park yapmak istiyoruz. Bu konuda da asla taviz vermeyeceğiz. O alana nasıl bir park yapılacağına Bucalı hemşehrilerimizle birlikte karar vereceğiz ama o alanın, yeşil alan dışında kullanılmasına asla izin vermeyeceğiz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi