Cengiz Aldemir/ANKARA - Milyonlarca üniversite mezununun kredi faizi yüzünden mağduriyet yaşıyor ve öğrenim süresince aldıkları Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredilerine uygulanan faizin silinmesini talep ediyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, KYK kredi borçlarına isyan eden gençlere “Ödemeyin” çağrısının ardından, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faizin silindiğini yalnızca ana paranın ödeneceğini açıkladı. Kılıçdaroğlu'nun yaptığı hamle başta sosyal medya olmak üzere, “Teşekkürler Kılıçdaroğlu” paylaşımlarıyla gündemde ilk sıraya çıktı.

Konuyla ilgili İz Gazete'ye değerlendirmelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, gençlerin mesleklerine odaklanmak yerine borçlarını ödemek zorunda bırakıldığını söyledi.

ÇARPICI BİR ÖRNEK

Borcunu ödeyemeyen bazı gençlerin kredi faizinin ana para kadar olduğunu belirten Beko, 5 milyon 500 bin KYK borçlusunun yaklaşık 400 bininin icralık olduğu bilgisini paylaştı. Sosyal medyada bir öğrenci velisinin çarpıcı iddiasını da paylaşan Beko, "Bir öğrenci velisi, "Çocuğumun çektiği kredi borcunun 3'e katlayan faiz borcu, e-devlette faiz olarak değil borç olarak görülmektedir. Bu şimdi nasıl "faizleri sileceğiz" oluyor. Bizleri tuzağa mı getiriliyorlar? Bu tam olarak netleştirilmelidir" dediğini aktardı.

KILIÇDAROĞLU DUR DEDİ

Üniversitede öğrenim görmenin anayasa gereği herkesin hakkı olduğunu, ekonomik güçlükler nedeniyle bu haklarından feragat etmek durumunda olan gençlerin varlığının yakıcı bir sorun olmaya devam ettiği eleştirisinde bulunan Beko, "Ekonomik zorluklar içinde okullarını bitiren ve iş bulamayan, bulsa dahi ekonomik sıkıntıdan kurtulamayan yüz binlerce genç yurttaş kredi borcunu ödemek durumunda bırakılması kabul edilecek bir durum değildir ve henüz bugün daha iş bulamayan binlerce gence e-haciz işlemi tesis edilmişti. Buna birileri dur demesi gerekiyordu ve dur dedi. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, emeklilere bayram ikramiyesinden asgari ücretlerin yükseltilmesi ve öğrenci kredilerine kadar halkın lehine pek çok konuyu dile getirince yapmak zorunda kaldılar. CHP muhalefette yaptıkları iktidara geldiğinde neleri yapabileceğinin göstergesidir" dedi.

SIRADA EYT'LİLER VAR

Sırada emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemelerin olduğunu belirten CHP'li Beko, Erdoğan'ın kesin bir dille kapıları kapattığı emeklilikte yaşa takılanların sorununu da hükümete gelmeleri halinde çözeceklerini söyledi. Beko, EYT'lilerin, 22 yıldır anayasal emeklilik haklarının verilmesi için mücadele ettiğini ve bunun lütuf değil kazanılmış hakları olduğunu vurguladı. Bugün, kanunun gerektirdiği prim ödeme gün sayısını doldurduğu hâlde; yaklaşık üç milyon vatandaşın yaş sınırına takıldığı için emeklilik haklarına sahip olamadığını 4,7 milyon çalışanın ya da geçmişte çalışmış olan vatandaşların ise hâlihazırda EYT mağduru olduğunu anımsattı.

İKTİDARDA KALMAK İÇİN YAPIYORLAR

İktidarın dört yıldır kulak tıkadığı öğretmen ataması, 3600 ek gösterge gibi bazı konularda da adım atmak zorunda kaldığını ifade eden Beko, saray yönetiminin seçim öncesi son hamlesinin ÜFE oranıyla hesaplanan ve geri ödeme miktarını dörde katlayan KYK borçları üzerinden yapma çabalarının gençleri düşündüğünden değil iktidarda kalmak için yaptığı eleştirisinde bulundu. En büyük dramı yaşayanların emekliler olduğunu yapılan düzenlemelerin bile yetmediğini geçinemediklerini ifade eden CHP'li Beko, iktidara seslenerek, "Beşli çeteye verdiğinin binde birini emekliye vereceksin. Okul okurken devletten geri ödemeli burs alan yüz binlerce genç borcunu ödeyemediği için icralık oldu. Erdoğan'ın uzun sürede uyarılarımızı kulak vermemesine rağmen KYK faizlerini silme kararı, sayın Kılıçdaroğlu'na kulak vermesi geç de olsa olumlu bir gelişme olduğunu belirtmek isterim" dedi.

ÇALIŞMA YAŞAMINDA BİRÇOK SORUN ÇÖZÜM BEKLİYOR

Asgari ücretin altında emekli maaşı alan emeklilerin maaşlarının en az asgari ücret seviyesine getirilmesi gerektiğini savunan Beko, son yıllarda adeta bir işveren destek fonuna dönüşen ve amacı dışında kullanılan İşsizlik Sigortası Fonu’nun giderlerinin ilgisiz konularla çeşitlendirildiği eleştirisinde bulundu. Beko, İşsizlik Sigortası Fonu giderleri içinde işsize ödenen payın azaldığını ve amaç dışı bir biçimde işverenlere teşvik ve destek kapsamı altında kaynak aktarımı devasa boyutlara ulaşmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Beko çalışma yaşamında çözüm bekleyen birçok sorunun olduğunu ve bir an önce ele alınması çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi