TUGAY CAN / İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) kongre süreci hareketli başladı. Sözcü Gazetesi başyazarı Rahmi Turan’ın köşesine taşıdığı ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir CHP’linin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanlığı’na aday olma konusunda görüştüğü iddiası gündeme sert bir şekilde oturdu ve gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Son olarak köşesinde konuya dair bir yazı daha kaleme alan Rahmi Turan, Külliye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen CHP’linin Muharrem İnce, kaynağının ise Talat Atilla olduğunu açıkladı. Bundan sonraki süreçte ne olacağı belirsiz durumdayken Cumhuriyet Halk Partili Muharrem İnce iddiaları sert bir dille yalanladı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise “Ben şaşırmadım. CHP’yi nasıl dağıtırız diye çalışanlar var” açıklaması tartışmaya bambaşka bir boyut kazandırdı.

‘PARTİYE ZARAR VERİR’

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) olağan kongre sürecinin hemen başında cereyan eden olay sonrasında sürece dair gazetemize özel açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise sağduyu çağrısında bulundu. Bayır, “Olay Genel Merkez tarafından değerlendirilir. Bu aşamada yapılan bireysel çıkışların partiye zarar vereceğini düşünüyorum” dedi.

‘KUMPASI YAPANLAR BELLİ’

Cumhuriyet Halk Partisi’nde bir dönem İzmir İl Başkanlığı görevini de yürütmüş olan Bayır, partisinin iktidara giden bir süreç içerisinde olduğunun altına çizerek “Bu kumpasın kim tarafından yapıldığı çok açık! Bu kumpas ‘Saray’ tarafından kurgulanmıştır” ifadesini kullandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir ziyareti kapsamında açılışını yaptığı Ege Üniversitesi Camii ‘nde yaptığı konuşmanın satır aralarının iyi okunması gerektiğine dikkat çeken Bayır, sözlerini şöyle sürdürdü: “37 yıllık siyasetçiyim. İlk defa bir cami açılışında bir siyasetçinin böyle bir konuşmasına denk geldim. Erdoğan cami açışında yaptığı 45 dakikalık konuşmanın 40 dakikasında ‘ Bay Kemal’ dedi” Cumhuriyet Halk Partisi’nin 31 Mart ve 23 Haziran’ın ardından iktidara bu denli yakın olduğunu kaydeden Bayır, “Biz parti olarak toplumu kucakla- yan bir model oluşturmaya çalışıyoruz. AKP ise bu tip senaryolara başvuruyor. Genel Başkanımız bu konuda daha önce yapmış olduğu bir değerlendirmede AKP’den bu tarz saldırıların geleceğini ve dikkatli olmamız hususunda uyarılarda bulunmuştu. Erdoğan ve AKP, iktidarı kaybetmiş olmanın verdiği tedirginlik ve korku içerisinde o nedenle dikkatli olmalıyız” ifadelerini kullandı. Bayır, CHP’li Muharrem İnce’nin, Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘Birlikte fotoğraf verelim’ çağrısı hakkında sorduğumuz sorduğumuz soruya ise “Bunun kararını kendileri verecektir. Mutlaka görüşüyorlardır” şeklinde yanıtladı.

‘ALGI YARATILMAK İSTENİYOR’

Yaşanan sürecin ardından açıklama yapan CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun ifadeler ise şu şekilde: “Önümüzdeki süreçte yine masa, sandalye atılan, yumrukların atıldığı bir süreci yaşatmak istiyorlar bize, adamlar tutuldu, paralar verildi. Biz bunları gayet iyi biliyoruz. Erdoğan, ‘CHP kendi içinde kavgalı bir partidir, bunlar memleketi yönetemez’ diye bir algı yaratmak istiyor, bunun için de elinden gelen her şeyi yapıyor. Devletin en kilit noktalarındaki kişileri devreye soktuğunu biliyorum. Devleti bilen herkes anlar bunu”

İZMİR’E NASIL YANSIR?

Öte yandan yaşanan son olayların kongre sürecini nasıl etkileyeceği ise merak konusu oldu. Cumhuriyet Halk Partisi’nde kasım ayında mahalle delege seçimleri ile başlayan Olağan Kongre sürecinin başında yaşananlar akıllara Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) 31 Mart seçimleri öncesinde yaşanan olağanüstü kurultay tartışmalarını getirdi. Süreçte İzmir İl Örgütü kritik bir rol üstlenmişti.

İZMİR’DEN TEPKİ

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi iddialar hakkında sert tepki gösterdi. Çelebi “CHP’yi kimse karıştıramaz! Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu ve Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce yan yana gelip bu komplonun sorumlularını bulacak ve gereğini yapacaklardır. Cumhuriyet Halk Partisi bugün tek yumruk, tek yürek olmak zorundadır. Kirli eller iktidar yürüyüşümüzü durduramayacak” Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir diğer İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP’li Muharrem İnce’nin fotoğrafını paylaştı. Kılıç, “Partimize kurulan bu kumpas, hiçbir Cumhuriyet Halk Partili’nin birbirinden şüphelenmesine neden olmamalıdır. CHP Genel Başkanını mahalle delegeleriyle başlayıp kurultay delegeleriyle biten örgüt iradesi seçer. Hiçbir güç demokrasi şölenimize gölge düşüremez” açıklamasında bulundu.

ÖZKAN’DAN TEPKİ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise CHP’li Muharrem İnce’nin Külliye’de Erdoğan ile görüştüğü iddiasının kaynağının kendisi olduğu yönündeki söylemlere çok sert tepki gösterdi. Özkan, iddianın kaynağının kendisi olmadığını belirterek “Adımı kullanan alçaklara tek yanıtım; gerçekler ortaya çıktığında beni bulaştırmaya çalıştınız çamurda boğulacaksınız” ifadesini kullandı.

FOTOĞRAF VERECEKLER Mİ?

Öte yandan sürece ilişkin son olarak gazeteci Rahmi Turan’ın tartışma yaratan yazısının ardından Muharrem İnce’nin Kılıçdaroğlu’nu telefonla arayarak birlikte bir açıklama yapmayı önerdiği öğrenildi. İnce’nin “Bu tartışma partiyi yıpratacak. Gerekirse ben sizin yanınıza geleyim görüşelim. Gazetecilerin karşısına çıkalım, bu konuda bir açıklama yapalım” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun da İnce’ye “Sizinle sonra görüşeceğiz” diyerek görüşmeyi sonlandırdığı bilgisine ulaşıldı.

‘SAKİN OLMALIYIZ’

24 Kasım’da bir basın açıklaması gerçekleştiren Muharrem İnce’nin “Partinin sözcüsü ağzını açmadı daha. Benim ciğerimi yakıyorlar. Kim oluyorsunuz da savunmuyorsunuz?” sözlerinin ardından CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak’tan açıklamada bulundu. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak yazılı olarak yaptığı açıklamada “Sarayın CHP’ye kurmaya çalıştığı kumpasın değirmenine hiç bir partilimizin su taşımaması ve sakin olmamız gereken günlerdeyiz. Sarayın bu operasyonla milletimizin gerçek gündemini karartma çabası boşa çıkacak, milletimizin partimize olan teveccühü daha da artacaktır” ifadelerini kullandı

KILIÇDAROĞLU NE DİYOR?

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Rahmi Turan’ın iddiasına ilişkin ilk açıklamasını FOX TV’de yaptı. İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu iddia hakkında ise “Ben şaşırmadım. Zaten CHP’yi nasıl dağıtırız diye çalışan ekipleri var. Ben bunu defalarca söyledim” yorumunda bulundu

İNCE NE DİYOR?

Cumhuriyet Halk Partili Muharrem İnce konuya dair Hürriyet’ten Ahmet Hakan’a yaptığı açıklamada “CHP’ye çöreklenmiş bir yapı var. Para pul işlerine karışan bir çete... Para pul işlerinde de bu çete var, dedikodularda, kumpaslarda, yalan dolanda da bu çete var. Bu çeteyi CHP Genel Merkezi’nden def etmemiz lazım. Def edeceğiz” ifadesini kullandı.

HAKARET HAKARET ÜSTÜNE

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirdiği İzmir ziyareti sırasında konuşma yaptığı beş noktada da CHP Lider Kemal Kılıçdaroğlu’na ağır hakaretlerde bulundu. Erdoğan AKP İzmir İl Başkanlığı önünde yaptığı “Güya ben Külliye’de bir CHP’li ile görüşmüşüm. arkadaşlarım gerekli cevabı verdiler. Bunu haber yapan gazeteci kayıp. Bay Kemal senin hayatın yalan” ifadelerini kullandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na hakaret ettiği sırada AKP’li vekillerin gülüşmesi ise dikkat çekti. AKP’li vekiller arasında, 23 Haziran genel seçimlerinde milletvekili aday adayı olup aday gösterilmeyen İbrahim Tatlıses’in de bulunması dikkatlerden kaçmadı.

Editör: Haber Merkezi