Cengiz Aldemir/ANKARA- CHP İzmir Milletvekilleri Mahir Polat ve Murat Bakan'ın da imzaladığı, güneşten elde edilecek enerjinin üretimden tarıma her alanda kullanılabilmesi için araştırma önergesi veren CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, küresel ısınma ve iklim krizi nedeniyle dünyada enerji kaynaklarına yönelme konusunda çalışmaların arttığını belirterek, "Kendi kendini yenileyen, tükettikçe bitmeyen enerji olarak adlandırılan yenilenebilir enerji kaynakları, güneş ışınlan, rüzgar, yağmur, dalga yoluyla elde edilen enerji olarak tanımlanıyor. Bu kaynakların en önemlilerinden bir tanesi de güneş enerjisidir" dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ

Kullanım alanı günden güne artan güneş enerjisinin, geleceğin en önemli yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynakları içerisinde bulunduğunu vurgulayan CHP'li Erbay, "Güneş enerjisi, kurulum ve kullanım kolaylığı olmasının yanı sıra çevreyi kirletmemesi ve zararlı atık oluşturmaması gibi özelliklere sahip bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Çünkü petrol ve kömür gibi yenilenmeyen fosil kaynaklar sona erdiğinde, yenilebilir kaynaklar daha önemli hale gelecektir. Bu kaynaklar içerisinde güneş enerjisi önemli bir yer tutmaktadır" diyerek önemine vurgu yaptı.

TEMİZ BİR ENERJİ KAYNAĞI

Güneş enerjisinden yararlanma çalışmalarının 1970'lerden sonra hız kazandığını, güneş enerji sistemlerinin teknolojik olarak ilerlerken, düşük maliyetine dikkat çeken CHP'li Erbay, "Çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir. Özellikle temiz bir enerji kaynağı olması ve kurulumdan sonra düşük maliyetle çalışması güneş enerjisinin önemini arttırmaktadır.

Günümüzde daha çok gelişmiş ülkelerde, katı yakıtların ortaya çıkardığı çevresel sorunları hafifletmek amacıyla alternatif bir çözüm olarak kullanılmaktadır. 2021 yılında İskoçya'nın Glasgow kentinde gerçekleştirilen 26. BM İklim Değişikliği Konferansı'nda ülkeler, iklim değişikliğine karşı alınacak bir dizi önlemi içeren bir anlaşmayı imzaladı. Anlaşmada, kömür kullanımının aşamalı olarak azaltılması taahhüdü, emisyon azaltma planlarının düzenli olarak takip edilmesi ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla finansal destek sağlanması gibi önemli kararlar alındı" ifadelerini kullandı.

GÜNEŞ ENERJİ YATIRIMLARI ÇOK DÜŞÜK

Türkiye'nin güneş ışınlarını alma süresi açısından büyük avantaja sahip bir coğrafyada olmasına rağmen güneş enerjisi için yapılan yatırımlar çok düşük seviyede olduğunu belirten CHP'li Erbay, "Coğrafi konum ve güneşlenme süresi açsından dezavantajlı konumda bulunan birçok ülkenin güneş enerjisi kurulu santral kapasitesi Türkiye'ye göre çok daha yüksektir. Almanya'nın 53 bin 783 MW kurulu gücü bulunmaktadır. Yine ülkemize göre daha kuzeyde bulunan ve güneşlenme süresi az olan Fransa'nın 11 bin 733 MW kurulu gücü bulunmaktadır. Ülkemizin ise güneş enerji santrali kurulu gücü 7 bin 170 MW'dir. Özellikle Ege ve Akdeniz sahil şeridi ile Güney Doğu Anadolu bölgemiz güneşlenme süresi ve değerleri açısından büyük bir potansiyele sahiptir" tespitini paylaştı.

TARIM VE TURİZME BUYUK KATKI SAĞLAR

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası (GEPA) verilerine göre Muğla ilinin yaz aylarında, yaklaşık günde 12 saat güneşlenme süresine sahip olduğunu belirten Erbay, “Muğla'nın global radyasyon değeri yaklaşık 7 Kwh/m2'dir. Ancak bu potansiyeline rağmen Muğla ilinde toplam 12 tane güneş enerjisi santralinde sadece 118 MW kapasite bulunmaktadır. Turizmin yanı sıra önemli bir tarım kenti olan Muğla'da güneş enerjisinden elde edilecek elektrik enerjisiyle hem tarımsal üretimde hem de seracılık faaliyetlerinde maliyetlerin düşmesi sağlanabilecek ve tarım desteklenebilecektir" diye konuştu.

GÜNEŞ POTANSİYELİ ARAŞTIRILMALI

Muğla'nın güneş enerjisi potansiyelinin tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan CHP'li Erbay "İlimizde güneş tarlaları oluşturulması, güneşten elde edilecek enerjinin üretimden tarıma kadar her alanda kullanılabilmesi için gerekli altyapının kurulabilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz." Dedi.

Editör: Haber Merkezi