DUYGU KAYA / İZ GAZETE - İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, YSK’nın İstanbul’da seçimlerin iptali yönündeki kararını Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Açıklamayı Emek ve Demokrasi Güçleri adına, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı okudu. Planlı bir hukuk cinayetinin işlendiğini dile getiren Çamlı, “Ülkemizdeki yönetim anlayışını Ortadoğu’nun diktatörlüklerine dönüştürme çabalarına izin vermeyeceğiz.” dedi.

 ‘HALK İRADESİNE DARBEDİR’

YSK’nın yetkilerini kötüye kullanarak aldıkları kararın, tarihe kara bir leke olarak geçtiğini belirten Çamlı, “Bu karar ülkemizde yargı bağımsızlığının ortadan kalktığını ve yargının siyasi iktidar tarafından bir araç olarak kullanıldığını, talimatla çalışan bir yapı haline geldiğini bir kez daha göstermiştir. Ülkemizde giderek derinleşen ekonomik krize bizzat ülkeyi yönetenler tarafından yönetimde meşruiyet krizi eklenmiştir. YSK, kendi belirlediği sandık kurullarının kanunsuz olduğunu ileri sürerek halkın iradesine karşı darbe yapmıştır.” diye konuştu.

‘YSK, AKP-MHP İTTİFAKININ NOTERİDİR’

Seçim kurullarında hata varsa sorumlusu sadece YSK’dır diyen Çamlı, “Aynı seçimde, aynı sandık kurullarıyla, aynı zarftan çıkan üç oyun geçerli, sadece iktidar partisinin kaybettiği oyların geçersiz olduğuna dair karar verenler, sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçimini yeniletenler adamına göre hukuk anlayışının temsilcileri olmuşlardır. Bu açıdan mevcut YSK kendi meşruiyetini ortadan kaldırmıştır ve AKP-MHP ittifakının noteri haline dönüşmüştür.” ifadelerini kullandı.

‘KARANLIĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ’

Suçu olan herkesin mutlaka hesap vereceği söylenilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sonuç olarak sivil darbe sürecinde bir adım daha atılmış ve bilerek, isteyerek, planlı bir hukuk cinayeti işlenmiştir. Ama bunların hiçbiri onları kurtaramayacak. Halkın seçme ve seçilme hakkını cebren ve hile ile ortadan kaldıranların demokrasilerde yeri olmayacak. İşledikleri tüm suçlar için halka hesap verecekler. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak demokrasinin son kırıntılarının da ortadan kaldırıldığı bu süreçte halkın iradesine yapılan darbeyi kabul etmeyeceğimizi ilan ediyoruz. Ülkemizdeki yönetim anlayışını Ortadoğu’nun diktatörlüklerine dönüştürme çabalarına izin vermeyeceğiz.  Karanlığa teslim olmayacağız.

‘HAZİRAN BİZİM İÇİN DİRENİŞTİR’

Basın açıklamasının ardından konuşma yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Demokrasi yok, yeniden kuracağız, mücadelemiz bu. Bundan sonra 6 Mayıs bize iki şeyi hatırlatacak. Denizlerin idamlarını ve YSK’nın İstanbul hukuksuzluğunu. Ama unutmasınlar, Haziran bizim için direniştir, gezidir. AKP’ye sesleniyorum, 7 Haziran seçimlerinde sandığa gömdük, 23 Haziran seçimlerinde de yeneceğiz.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi