Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda EPDK bütçesi üzerine konuşan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, EPDK’nın tüketicilerin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyette enerji ihtiyacını karşılaması için rekabet şartlarını oluşturmak, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir enerji piyasası oluşturmak, düzenlemek ve denetlemek amacıyla kurulduğunu hatırlattı.

EPDK ŞİRKETLERİN HAKKINI KORUYOR

EPDK'nin görevlerinden hızla uzaklaştığını, bağımsızlığını yitirdiğini, denetim görevini yerine getirmediği eleştirisinde bulunan Arslan, “EPDK 83 milyon vatandaşımızı müşteri gibi görürken dağıtım ve tedarik şirketlerinin haklarını koruyan uygulamalar içindedir. Bunları Sayıştay raporlarından biliyoruz. Sayıştay," Dağıtım şirketlerinin işletme hakkı devir sözleşmeleri ve lisanslarında belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmediği, dağıtım şirketleri tarafından iletim hatlarının zamanında yapılmadığı için TEİAŞ tarafından yapılan yüksek maliyetli trafo merkezlerinin atıl bırakılarak kamu kaynaklarının heba edildiği, 21 elektrik dağıtım şirketinden sadece 6 dağıtım şirketinin internet sitesinde yayımlanan elektrik enerji miktarının kuruma bildirilen miktarla aynı olduğu, diğer 15 elektrik dağıtım şirketinin internet sitesinde yayınlanan değerlerin yıllık lisans bedeli için bildirilen beyan değerlerinden farklı olduğuna yer verilmiştir." diyor. EPDK bu kadar temel iş ve işlemleri denetlemeyecekse ne yapacak?” diye sordu.

PANDEMİDE ZAM YAPTINIZ

Enerji Bakanlığının 2021 yılı bütçe sunuşunda Türkiye’nin, AB ülkeleri arasında elektriği en ucuz kullanan ülke olarak gösterilmesini eleştiren Arslan, Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında elektriği en pahalı kullanan üçüncü, OECD ülkeleri arasında enerji fiyatlarına en çok zam yapan ülke olduğunu hatırlattı.

Pandemi döneminde OECD ülkelerinin elektriğe yüzde 7,3 indirim yaparken Türkiye’de yüzde 11,5 zam yaptığını vurgulayan CHP’li Arslan, AKP sıralarına dönerek, “Ne asgari ücret ne de herhangi bir ücret yüzde 369 artmamışken elektrik faturaları devri iktidarınızda yapılan zamlarla yüzde 369 artmıştır” diye seslendi.

HUKUKSUZLUKTAN HESAP SORULMALI

2018 Denetim Raporu'na göre, özelleştirme kapsamı dışında dağıtım şirketlerinin TEDAŞ binalarından reklam ve kira geliri elde etmesiyle ilgili TEDAŞ’ın, EPDK'ya yazdığı yazıyı paylaşan Arslan, "Bu paranın yarısı TEDAŞ olarak, mülk sahibi olarak bize verilsin; yüzde 25'ini faturalardan düşelim, yüzde 25'i de bu şirketlere kalsın." EPDK ne yapıyor? Hemen 19/12/2015 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan bir tebliğle bu gelirlerin tamamını tedarik şirketlerine bırakıyor…Kimin parasını kime veriyorsunuz ya. Bu hukuksuzluktan hesap sormak gerekiyor” diye konuştu,

YETER ARTIK

Bir diğer önemli konunun açma kapama bedelleri olduğunu söyleyen Arslan, bununla ilgili sorularına ne bakanlıktan ne de bilgi edinmeden cevap alamadığını hatırlatarak, “2016,2017,2018 yıllarında yaklaşık 18 milyon abonenin elektriği kesilmiş ve bu yolla dağıtım şirketlerinin cebine 500 milyon lira girmiş. Ya, bu milletin cebinden elinizi çekin artık. Bu milletin zaten geçim sıkıntısı var, zaten bin türlü problemi var, bir de bu şekilde mağdur etmeyelim. En sonda, geçenlerde tekrar bir şey yayınladınız. Yani bu şirketler, gidecekler, gezecekler, konaklayacaklar, yiyecekler, içecekler ve bu kontrol edilemeyen gelirlerin yüzde 7'sini siz hâlâ bu milletin sırtına yükleyeceksiniz. Yeter artık diyoruz, yeter artık.”

Editör: Haber Merkezi