ÜMİT KARTAL / İZ GAZETE -  Geçtiğimiz hafta gerçekleşen İlçe Kongresi’nde bir dönem aradan sonra yeniden İlçe Başkanı seçilen Utku Gümrükçü basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu. Çiğli İlçe Kongresi’nden İzmir İl Kongresi’ne geçilen sürece dair net mesajlar veren Gümrükçü İzmir İl Başkanlığı için ise ‘Adayım’ demek yerine “İsim değil ekip önemli” demekle yetindi.

KENDİSİNİ TANITTI

İlçe Kongresi’ndekine benzer bir konuşma ile basın mensuplarına kendisini tanıtan Gümrükçü 18 yaşına girer girmez CHP’ye üye olduğunun altını çizdi. Gümrükçü şu ifadeleri kullandı: “21 Yaşında Çiğli’yi temsilen İl Yöneticisi oldum. O günden bu güne 4 İl Başkanı ile çalıştım, 3 dönem İlçe Yöneticiliği yaptım. Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 16 Nisan Yurttaş Girişimi’nde çalıştım. Öğrencilik yıllarımda Atatürkçü Düşünce Topluluğu başkanlığı yaptım ve Kemalist Üniversiteliler Birliği’nin kuruluş çalışmalarında yer aldım. 13 Cumhuriyet Mitingi’nin 8’inin tertip komitesi üyesiydim. Birçoğunun sunuculuğunu üstlendim. 81 ilde arkadaşlarım var.”

“FETÖ VE AKP AYNI EVİN İKİ OĞLU”

Hala Ergenekon Davası’ndan yargılandığını ve mahkemenin sonuçlanmadığını anlatan Gümrükçü,  “O davalar Fettullahçı çetenin organizasyonuydu. Korkuyla insanları yıldırmaya çalıştılar. ‘Acaba?’ sorusunu akıllara kazımak istediler. Ama şimdi bu davalar kadük oldu” dedi. 15 Temmuz’da Türkiye’nin büyük bir tehlike atlattığının altını çizen Gümrükçü, “Bu çete çok büyük bir çete. Yurt içinde ve yurt dışında büyük ilişki ağları var. Kazara iktidara gelseler Türkiye bambaşka bir hal alırdır” ifadelerini kullandı. 15 Temmuz sonrası tutumuna dair hükümete de yüklenen Başkan  Gümrükçü, “İktidar Türkiye OHAL ile yöneterek, darbeden farksız bir durumla karşı karşıya bırakıyor. Muhaliflere baskı var. Türkiye’yi korku rejimi ile yönetmek istiyorlar. Kendilerini uymayan kim varsa onları susturmaya çalışıyorlar. Muhalifliğimiz ve Atatürkçülüğümüz geçmişte suçtu, şimdi de suç. Aynı menzile yürüyorlar. FETÖ ve AKP aynı evin iki oğlu. Biri Amerika’da biri burada.” dedi. Gümrükçü konuşmasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklu olmasını ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik tehditleri eleştirdi.

“DOĞRU BİR SÜREÇ YÖNETEBİLİRSEK…”

CHP’nin önündeki hedefin toplumun talebi doğrultusunda değişim ve gelişimi sağlamak olduğunun altını çizen Gümrükçü, “Doğru bir süreç yönetebilirsek 30 belediyeyi kazanmamız, milletvekili sayımızı arttırmamız, Cumhurbaşkanlığı seçiminde İzmir’in oyunu yüzde 75’e yükseltmemiz mümkün. Partimizin yüzde 45’lerde olan oyunu da yüzde 60’lara yükseltmemiz mümkün.” İfadelerini kullandı.

“KİMSE ÜYENİN İRADESİNE İPOTEK KOYAMAZ”

CHP İl Başkanlığı’na aday olup olmadığının sorulması üzerine uzun bir konuşma yapan ve araştırma şirketlerinin çalışmalarından veriler paylaşan Gümrükçü şunları söyledi: “İzmirli kendi dokusuna uygun isimler istiyor. Her İzmirli gibi dürüst ve namuslu aynı zamanda Atatürkçü isimler istiyor. Dinamik, projeci, çözüm üretebilen, sosyal medya ve bilişim konusunda etkili, kadınlara ve gençlere önem veren, aktif siyaset yapıp, iktidar hedefleyen, kendine çalışan değil, ülkesine ve partisine çalışan isimler istiyor.  CHP’nin İzmir’de öndere ihtiyacı var. CHP İl Başkanlığı zor bir görev. Önümüzde Türkiye’nin kaderini belirleyecek 3 seçim olacak. CHP’li belediyelere yönelik saldırıların artacağı söyleniyor. Bu süreci yönetebilecek bir kadronun oluşması şart. Sivil Toplum Kuruluşları ile iyi ilişkiler kurabilen, İzmir’in bütün dinamiklerini harekete geçirebilecek, gündem yaratacak, CHP’nin politikalarını halka benimsetip, halkın taleplerini Genel Merkez’e iletecek, milletle ittifak yapacak bir ekip şart. Kişi değil, ekip tartışılmalı. Tek aday yanlış. Kimse üyenin iradesine ipotek koyamaz. Kimse CHP delegesine aday dayatamaz. CHP delegesi Erzurum Kongresi delegesi gibidir, Sivas Kongresi delegesi gibidir. Gerekirse çıkar ve ‘Manda ve himaye kabul edilemez’ demesini bilir. Ecevit’in dediği gibi CHP delegesi kapı kulu değildir.”

“KOCAOĞLU ABİLİK YAPMA NOKTASINDA, KILIÇDAROĞLU DAYATMA YAPMIYOR”

Aziz Kocaoğlu’nun yürüttüğü süreci olumlu ve iyi niyetli bir süreç olarak gördüğünü kaydeden Gümrükçü, “Abilik yapma noktasında süreci yönetiyor” dedi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve CHP Genel Merkezi’nin İzmir İl Kongresi’ne dair ilgili olmasının doğal olduğunu söyleyen Gümrükçü “İzmir İl Başkanı’nın kim olduğu sadece İzmir’i değil tüm Türkiye’yi ilgilendiriyor. Kaldı ki Genel Sekreter İzmir’den… İzmir’den 3 Genel Başkan Yardımcısı var ve Genel Başkan da İzmir milletvekili. Elbette ki bir tercihleri olacaktır. Ama Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkan olduğu günden bu yana dayatmalarda bulunmadı.” şeklinde konuştu.

“KONGREDE TEK ADAY OLMAYABİLİR”

İl Kongresi’nde demokratik bir kongre olacağına inandığını kaydeden Gümrükçü “Tek aday olmayabilir. Adı geçenler çok önemli kişiler. Asuman Başkan, Rıfat Nalbantoğlu, Kemal Karataş; hepsi ayrı kıymetli. Umut Tekin benim çok sevdiğim bir isim. Benden 1-2 yaş büyüktür. Partinin içinden yetişmiş, bu işi yapabilecek bir arkadaşımdır.  Ama ben isimlerden çok örgütsel yapının konuşulması taraftarıyım.”dedi. Süreci ağırlıklı olarak İlçe Başkanları’nın belirleyeceğine inandığını ifade eden Gümrükçü “Delegelere en çok onların etkisi olacaktır” şeklinde konuştu.

“TAZE KAN CHP’NİN İÇİNDE”

Basın mensuplarından gelen sorular üzerine Utku Gümrükçü İyi Parti’nin İzmir’deki etkinliğine dair de değerlendirmelerde bulundu. Gümrükçü şöyle konuştu: “Türkiye’de sağın alternatifi sağ değildir. Türkiye’nin taze kana ihtiyacı var ama o taze kan CHP’nin içerisinde mevcut. İyi Parti bana biraz Genç Parti’yi hatırlatıyor. İzmir’den yüksek oy alacaklardır ama ötesine geçeceklerini sanmıyorum.

Editör: Haber Merkezi