TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde İdlip’te devam etmekte olan savaş ve mültecilerin yaşadığı trajedi hakkında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Başkanı Emine Uyar, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Başkanı Mustafa Güven, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu dönem sözcüsü Melih Yalçın, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve İzmir Barosu Genel Sekreteri Perihan Çağrışım Kayadelen bulundu.

Basın açıklaması öncesinde konuşan “TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu dönem sözcüsü Melih Yalçın, bugün savaşın durudurlması ve barışın kurulması her zamankinden önemli. İnsanların denize dökülmesi, mültecilerin şantaj olarak kullanılması noktasına gelindi. Bu yaşadığımız insanlık dramıdır” dedi.

Basın açıklamasını Mustafa Güven okudu. İktidarın savaş politikasıyla ülkeyi bataklığa süreklediğini söyleyen Güven, TSK mensubu askerlerin uluslararası kamuoyu tarafından terör örgütü ilan edilen cihatçı HTŞ ile birlikte hareket birlikte hareket ettiğini aktardı. Güven ayrıca “TSK ile birlikte savaşan cihatçıların içinde, başta 10 Ekim Ankara Garı katliamı olmak üzere insanlığa karşı sayısız suç işleyen IŞİD’in eski üyelerinin de bulunduğu iddialar arasında” diye konuştu.

‘ŞÜPHELER YAYGIN’

Güven, “Emevi Camii’nde namaz kılmak amacıyla yola çıkanlar, ülkenin gençlerini ve kaynaklarını amaçları için heba etmekteler. İdlib’deki çatışmalarda daha şimdiden MSB’nin açıklamalarına göre 33 gencimiz yaşamını yitirirken savaşın birkaç günlük maddi boyutu ise milyarlarla ifade edilmekte. Yurt dışı kaynaklarca ise saldırılarda ölen askerlerin sayısının 100’den fazla olduğu iddia ediliyor. Bu konuda da kamuoyundan gerçeklerin saklandığı şüphesi yaygın” şeklinde konuştu.

‘GÖZ YUMULDUĞU KAYGISINDAYIZ’

Yaşanan süreçte iktidarın savaşa mağduru mültecileri Batı ülkelerine karşı koz olarak kullandığını belirten Güven, “Her fırsatta bir tüccar edasıyla mültecilere fiyat biçen, maddi ve stratejik isteklerine ulaşmak için mülteci sopasını sallayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün ‘kardeşlerimiz’ dediği mültecileri bugün bir baskı unsuru olarak Avrupa ülkelerinin sınırlarına dayanmaya zorluyor” dedi

“Batı sınırlarımızda ve denizlerimizde insanlık tarihinin en utanç verici görüntülerine şahit olmaya başladık” diyen Güven, “Çeşitli illerden başta Suriyeliler olmak üzere, mültecileri hedefleyen ırkçı saldırı ve linç girişimleri haberleri gelmekte. Bu saldırıların, Türkiye’nin ‘pazarlık’ gücünü arttıracak şekilde mültecileri sınıra gitmeye zorlamak adına ‘çeşitli kesimlerce’ teşvik edildiği ve desteklendiği, bunlara göz yumulduğu kaygısı taşımaktayız” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi