Uysal, Almanya Parlamentosu'nun 'Ermeni soykırımı tasarısı'nı onaylamasını kınadı, yıl sonunda yapılacak büyük kongrede yeniden aday olacağını açıkladı ve seçmeni DP'ye katılımaya çağırdı. Uysal, "DP bloğunu bütün unsurlarıyla beraber yeniden ete kemiğe büründürmek ve ülkenin içine düştüğü şizofrenik iklimden çıkabilmek için demokrasi ortak paydasında sivil ve demokratik aktörleri DP'ye davet ediyoruz" dedi.

Genel Başkan Uysal, DP İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Almanya Parlamentosu'nun sözde 'Ermeni soykırımı tasarısı'nı onaylamasını şiddetle kınayan Uysal, şunları söyledi:

"Alman parlamentosu, mesnetsiz, haksız, uluslararası diplomatik temayülleri aşan, AB müzakerelerini yürüten bir ülkeyi Türk milletini, aleni düşmanlık göstergesi olarak bir karar almış bulunuyor. Bu kararı şiddetle reddediyoruz. İnsanlığın yüzünü kızartacak soykırımı icra eden Almanya'nın ve Almanların her zaman mazlumlara kapısını gönüllü açmış Türk milletine söyleyecek sözü yoktur. Umarım Almanya Parlamentosu'nun bu kararı, AKP iktidarının kademe kademe içine kapanan bir Türkiye görüntüsünü ve ilerleyişini daha da ileriye taşıyacak vesile olmaz."

"YENİ HÜKÜMETTEN SURİYE POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMESİNİ BEKLİYORUZ"

DP Genel Başkanı Uysal, hükümetten Suriye politikasını değiştirmesini beklediğini belirterek, Türkiye'nin inatla ve ısrarla milletimizin tarihi yürüyüşünü devam ettireceğini söyledi. Uysal, şöyle konuştu:

"Demokratik standartlarını yükseltme noktasında hukukun üstünlüğü prensibinin temel hak ve hürriyetlerin bireysel anlamda en geniş ölçekte kullanılması yolundan geriye dönmez. Özellikle Suriye'de iç savaşın başlamasından sonra dört beş yıllık kriz ortamı daha da kaosun derinleşeceği yeni bir boyuta geçmektedir. AKP'nin Türkiye'nin önceliklerini, dış siyaset geleceğini dışlayan, şahsi, ahbap- çavuş ilişkileriyle ülkemizin kudret kapasitesini aşan beraberinde milli güvenliğimizi tehdit eden yanlış, dış politik tercihler silsilesinin neticesinde topyekün bölgeyi Rusya, Barzani, PKK ittifakına mahkum etmiştir. Birkaç gündür gelişen olaylar gösteriyor ki Rakka ve Musul'un IŞİD'ın elinden geri alınması noktasında bu ittifakın öncülüğünde bölge yeniden şekillendirilirken ülkenin milli güvenliğini, birliğini, beraberliğini uzun yıllar tehdit edecek kalıcı bir statükonun ortaya çıkmasını endişe ile izlemekteyiz. Şark kurnazlığı ile bu zamana kadar icrası olduğu pek çok meseleyi, sureti halktan görünerek sorumluluğu ve vebali başkalarının sırtına bırakmak gibi bir alışkanlığı olan AKP iktidarı, ilk kez Türkiye'nin lehine olacak şekilde Suriye politikasının vebalini sabık başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sırtına bırakarak bu değiştirilemez Suriye politikasını değiştirerek tarih şuuru ve akılla şekillendirilmiş bir dış politika bakış açısına erilir. Bu yeni kurulan Binali Yıldırım hükümetinin buna vesile olması ümit etmekteyiz.

"ŞİZOFRENİK İKLİMDEN ÇIKABİLMEK İÇİN DP'YE GELİN"

Genel Başkan Uysal, 27 Mayıs 1960 darbesi ile parçalanmış DP bloğunu bütün unsurlarıyla beraber yeniden ete kemiğe büründürmek için çalıştıklarını ifade ederken, "Ülkenin içine düştüğü şizofrenik iklimden çıkabilmek için demokrasi ortak paydasında sivil ve demokratik aktörleri DP'ye davet ediyoruz" dedi.

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, erken seçim ihtimaline dikkat çekerek, "Türkiye'nin siyasetinin kurumlarının rehin alındığı bir iklimde birtakım siyasi mühendisliklerle, gelecek hayalleri ihtirasları etrafında şekillenmiş iktidarın erken seçim yapma ihtimali var. Biz hazırız" diye konuştu.

"ELBETTE ADAYIM"

Uysal, il kongrelerini yapan partisinin yıl sonunda büyük kongre yapacağını ve kendisinin yeniden aday olacağını ifade ederek, "Elbette yeniden aday olacağım. Temel iddiamız şahsi önceliğimiz değil. Sorumluluğumuzun farkındayız. Önyargı ve kompleks duymadan Türkiye'yi nefes alamaz hale geldiği bir zeminde rahatlatacak bir anahtar olabilmek için her türlü tedbiri almak adına bir irademiz var" dedi.

 

  

Elif DEMİRCİ/ İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi